Sürücüsüz araç teknolojisiyle ilgili bu zamana kadar önemli adımlar atıldı ancak bunu toplu taşımaya entegre etmek nasıl olacak?

Singapur’da geçtiğimiz gün yapılan 80 kişilik sürücüsüz servis denemeleri başarılı olunca yönetim, 2022 yılına kadar toplu taşımayı 3 şehirde sürücüsüz hale getirmeyi düşünüyor.

Singapur akıllı şehirler kuruyor

Teknolojiye açık olmasıyla bilinen Singapur şoförsüz toplu taşıma araçlar için çok fazla destekte bulunuyor. Hatta ülkesini tamamen bu denemelere açık tutuyor. Yani akıllı şehirler kurma yolunda hızla ilerliyor. Bu yıl yalnız bir robo-polis uygulaması başlatan, Scania’nın sürücüsüz kamyon denemelerine yollarını açan, Peugeot’un sürüzüsüz araç testlerine yeşil ışık yakan yönetim bu konuda öncü olmaya kararlı gibi gözüküyor.

Fakat bu konuda rakipsiz değil elbette. Baidu şirketinin Çin ve Fillandiya’daki denemeleri de devam ediyor.

Peki sürücüsüz toplu taşıma ne kadar güvenli olur? Şu kesin ki kazaların çoğunluğu insan kaynaklı hatalardan meydana geliyor. Ancak şu soru da akla gelmiyor değil. Trafikte sadece otonom araçlar olmayacak. Peki o zaman karşı tarafın hatalarından bu araçlar nasıl kurtulacak?

Bundan bir kaç sene önce İstanbul’da bir şahıs metrobüs sürücüsünün kafasına şemsiyeyle vurmasından kaynaklı çok ciddi bir kaza atlatılmıştı. Bu tip sorunlar tamamen ortadan kaldıracak bir sistem o kesin. Ancak dediğim gibi yapay zeka teknolojisi bu sistemlere uygulanırsa bence daha faydalı olur. Karşı taraftan kaynaklı herhangi bir hatada hızlı bir şekilde analiz yapıp en güvenli bölgeye kendini atabilen bir araç çok daha güveli olur mu sorusunu hep beraber göreceğiz.