Mobil cihazlar, gelişmiş multimedya özellikleriyle dikkat çekiyorlar. Özellikle yükselen fotoğraf kaliteleri mobil cihazları, orta seviye fotoğraf makinelerine kafa tutar hale getrdi. Mobil işletim sistemleri içersinde çok sağlam bir konumu bulunan Symbian’ın fotoğraf kalitesi yüksek dört cihazın kamera performanslarına yakından yazımızda bakıyoruz.
Özellikle Nokia’lar Carl Zeiss Optiklerle Fark Yaratıyor.
Listemizdeki dört cihazın ilki biraz eski bir model olmasına karşın, yüksek fotoğraf kalitesi kabul görmüş, fotoğraf odaklı, Xenon flaşa sahip 5 mega piksellik Nokia N82. Diğer bir cihazımız ise Samsung’un 8 mega piksellik kamera telefonu i8510.
Listedeki diğer iki mobil cihaz da Nokia’nın yeni gözdelerinden 8 mega piksellik N86 ve Nokia’nın yeni amiral gemisi N97.
{pagebreak::Ön Belirli Ayarlar}
Ön Belirli Ayarlar İle Sıradan Bir Çekim
Güneşli bir günde alınan bu resimlerde sağ üstteki resim dışındakilerde çok fazla fark yok. Samsung i8510 ile çekilen sağ üstteki resimde bulutların yerini düz beyaz bir görüntü almış durumda. Uzaktaki ayrıntılar seçilemiyor. Diğer ayrıntılardaki renkler ise dört resimde de birbirine çok yakın.
Samsung i8510 uzaktaki ayrıntıları seçmede biraz zayıf kalıyor.
{pagebreak::Düşük Işıkta Renk Duyarlılığı}
Düşük Işıkta Renk Duyarlılığı
Düşük ışıkta, flaş kullanmadan çekilen bu resmimizde ise ciddi performans farkları göze çarpıyor. Nokia N86‘ya ait olan sağ alttaki resim, kalitesini hemen belli ediyor. Samsung i8510‘a ait olan sağ üstteki resim odaklanma problemi yaşıyor olsa da flash açık olduğunda oldukça iyi bir performans gösterdi. Nokia N86’dan sonra en iyi ikinci resim olarak göze çarpan sağ üstteki Nokia N82‘ye ait resim, ayrıntıları da fazlasıyla ortaya çıkarıyor. Buradaki en büyük hayal kırıklığı ise Nokia N97. Düşük ışıkta flash da kapalı olunca, Nokia N97 büyük bir hayal kırıklığı yaşatıyor.
Nokia N86 düşük ışıkta iyi bir performans sergiliyor.
{pagebreak::Yakın Çekimde Flaş Performansı}
Yakın Çekimde Flaş Performansı
Tümüyle karanlık bir ortamda, dört cihazın flaşlı marifetlerini gösterme imkanı buldukları bu karelerde de ciddi farklar göze çarpıyor. Elbette ki tahmin edeceğiniz üzere Nokia N82 Xenon flaşı ile ciddi bir fark yaratıyor. Harika bir iş çıkaran N82 (sol üstte), fotoğraftaki en ince ayrıntıları tümüyle belirginleştiriyor. Samsung i8510 (sağ üstte) ikinci en iyi sonuca sahip gibi görünse de gerçek renk kalitesinden oldukça uzakta kalarak, hayal kırıklığı yaratıyor. Nokia N97 ve N86 ise flaşları zayıf kalan cihazlar. N97(sol altta) gerçek renkleri yakalamada oldukça başarılı. N86 (sağ altta) içinse bir şeyler söylemek oldukça güç.
N82 flaşı ile fark yaratıyor.
{pagebreak::Manzara Modu}
Manzara Modu
Uzaktaki nesnelerin ayrıntılarını seçmede tüm cihazların zorlandığı gözleniyor. Testimizdeki cihazlar vasat bir görüntü çizse de Samsung i8510 (sağ üstte) içlerinde kötünün iyisi olarak göze çarpıyor. Tabi gökyüzü renklerindeki fiyaskosunu hesaba katmamak kaydıyla. Nokia N82 (sol üstte) ve N86 (sağ altta) arasında çok fazla fark göze çarpmıyor. Nokia N97 (sol altta) ise 8 mega pikselin avantajıyla bir adım daha önde.
Samsung i8510 bu resimde biraz daha başarılı.
{pagebreak::Makro Mod}
Makro Mod
Yakın çekimde tüm mobil cihazların oldukça başarılı olduğu gözlemlense de ufak farklılıklar için resme biraz daha dikkatli bakmanız yeterli. Nokia N97 (sol altta) ve özellikle de Nokia N86 (sağ altta) gerçek renk kalitesini yakalamada diğer iki cihaza ciddi manada fark atıyor. Samsung i8510 (sağ üstte) ayrıntıların seçiminde bir parça daha başarılı olurken Nokia N82 (sol üstte) ise burada biraz geri kalmış görünüyor.
Nokia N97 ve N86 ayrıntıları tüm netliği ile ortaya koyuyorlar.
{pagebreak::Portre Modu}
Portre Modu
Portre modu olarak adlandırılan mod ile yaptığımız çekimde açık bir şekilde görüldüğü üzere Nokia N86 (sol altta), en başarılı sonucun sahibi. Nokia N97 (sol altta) ise arka planı ıslak bir zeminde gibi göstermiş ve odaklanacağı nesneyi çok fazla seçememiş gibi görünüyor. Nokia N82 (sol üstte) ve Samsung i8510 (sağ üstte) ise görevlerini yeterli sayılabilecek bir düzeyde gerçekleştirmişler. Odaklanılan obje gayet net ayrıntılar yeterince belli. Ayrıca arka planda da gözü rahatsız eden bir bozma gözlenmiyor.
N97 burada arkaplanı deforme ederek prestij kaybediyor.
{pagebreak::Uzak Mesafede Flaş}
Uzak Mesafede Flaş
Yaklaşık 3 metre mesafeden alınan bu karede ise tamamen karanlık bir ortamda ön belirli ayarlarla flaşın etki ettiği alan sınanıyor. Resimde de açık bir şekilde görüldüğü üzere, sağ üstteki resmin sahibi Samsung i8510 ve sağ alttaki resmin sahibi Nokia N97 büyük hayal kırıklığı yaşatan cihazlar. Obje neredeyse hiç seçilemiyor. Çift LED flaşlı Nokia N86 (sağ altta) ve Xenon flaşa sahip N82 (sol üstte) ciddi fark yaratıyor. Nokia N86 aracın renklerini tam anlamıyla ortaya çıkaramıyor olsa da objenin görünürlüğü oldukça başarılı. En iyi sonucun sahibi Nokia N82 hem aracın renklerini tam manasıyla yakalamayı başarmış, hem de objeyi net bir biçimde öne çıkarmış. Xenon flaşın farkı da işte bu kadar net olarak karşımıza çıkıyor.
Alternatif bir deneme olarak 10 metre mesafeden yaptığımız flaşlı çekimde ise sadece Nokia N82 ve N86’nın aracı belirlemeyi başardığını belirtelim.
Zifiri karanlıkta Xenon flaşlı N82 galibiyetini perçinliyor.
:: Mobil cihazların kamera performanslarını forumda tartışıyoruz.
kardeş herşeyden önce emeğine sağlık…
Teşşekürler….
Yalnız kafama takılan bir kaç soru var mesela nasıl oluyorda 5 MP , 8MP den daha iyi yada ona çok yakın fotoğrAF ÇEKİYOR (N86 ile N82) ki ikiside Carlzaies merceğe sahip bir diğer soruda fotoğraf çekerken tüm ayarlar yapılmışmıdır…
7. syf da nokia n 86 sağ alt demek istediniz sanırım.