İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropoller başta olmak üzere tüm Türkiye’de taksi rantı yüzünden plaka fiyatları ve kira geliri tavan yaptı. Tarihin en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen hala değerinin çok daha altında olduğu savunuluyor. Peki gerçekte durum nasıl?
Taksi plaka fiyatları ne kadar?
Taksi konusu son yıllarda özellikle İstanbul’da büyük tartışmalara neden oldu. Bir yanda yaptığı araştırmalar sonucu sayının ve hizmetin yetersiz olduğunu, bu yüzden belediye çatısı altında binlerce yeni taksiyi trafiğe katmak isteyen İBB, diğer yanda da asıl sorunun trafik ve verimlilik olduğunu, hatta plaka değeri bakımından zararda olduğunu söyleyen taksici odaları yer alıyor.
Tüm iddiaları, araştırmaları ve önerileri bir araya getirdiğimiz zaman tarafların kendilerince haklı olduklarını görüyoruz. Fakat işin bir de vatandaşa hizmet tarafı mevcut. Konunun detayına inmeden önce İllere göre taksi plaka fiyatları ve kira geliri düzeylerinin geldiği noktayı paylaşalım.
Martı TAG – Taksiciler Esnaf Odası kavgası büyüdü! İşte gerçekler
Martı TAG uygulaması ile gündeme gelen Oğuz Alper Öktem ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı arasındaki tartışma büyüdü.- İstanbul: 5.1 milyon TL
- Ankara: 3.2 milyon TL
- İzmir: 5 milyon TL
- Bursa: 7 milyon TL
- Antalya: 4 milyon TL
- Konya: 2 milyon TL
- Adana: 450 bin TL
- Tekirdağ: 1.7 milyon TL
- Edirne: 1.4 milyon TL
- Trabzon: 700 bin TL
Not: Ortalama fiyatlar alınmıştır. Bölgeye ve durağa göre 2 milyon TL’ye kadar değişkenlik gösterebilir.
Taksi plaka kira geliri ne kadar?
Taksi plaka satışı yapan kişiler aynı zamanda aylık kira geliri karşılığında aracın olarak 2 veya 3 farklı şoför tarafından işletilmesini sağlıyor. İstanbul özelinde detayına baktığımız zaman, plaka sahibinin durak aidatı, trafik sigortası, lastik ve araç bakım maliyetleri ile çalışanların sigorta ödemelerinin aylık ortalama 10 bin TL civarında tuttuğunu görüyoruz.
Bu masraflarla birlikte çalışan maaşları da aylık kazançtan çıkarıldığı zaman taksi plaka sahibine 10 ila 15 bin TL arası net kira geliri kalıyor. Tabii kiraya vermek yerine kendisi işletmek isterse bu meblağ 2 katına kadar çıkabiliyor. Peki 2022 yılının sonuna geldiğimiz bu dönemde İstanbul’da yeni taksiye ihtiyaç var mı?
İstanbul’da neden taksi sorunu yaşanıyor?
İBB tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul’da taksi sorunu yaşanmasının temel nedeni yetersiz sayıda olmasından kaynaklanıyor. Öyle ki son olarak 1990 yılında yeni plaka satışı yapıldı. O günden beri toplam taksi plaka sayısı 17 bin 395.
Bu da 1990 yılında 7 milyon nüfusu olan İstanbul’un 32 yıl sonra 20 milyona yakın kişiye ev sahipliği yapmasına rağmen yeterli taksisinin olmadığı anlamına geliyor. Tabii bu süreçte metro ve metrobüs gibi toplu taşıma araçlarının sayısı ile kullanımı da arttı.
Toplu taşıma taksi ihtiyacını azalttı mı?
Dünyanın şehir içi en yüksek yolcu sayısına sahip olan metrobüs artık yetersiz kalıyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda HızRay benzeri projelerin yapılması bekleniyor. Fakat söylenildiği gibi taksi ihtiyacı azalmış durumda değil. Aksine giderek artıyor.
Fakat taksi sayısı tek problem değil. Yukarıda paylaştığımız plaka fiyatlarını gören vatandaşlar bu taksilerin lüks otomobiller olduğunu sanıyor. Fakat tam aksine piyasada bulunan en ucuz otomobiller seçiliyor. Buna araçları kıyaslayarak farklı bir açıdan bakabiliriz.
Örneğin, İstanbul’un herhangi bir semtinde taksiye binmek isteyen turistler 2022 model Mercedes C serisine mi yoksa eski model, kazalı ve içi temiz olmayan bir Renault Clio veya Fiat Linea’ya mı binmek ister?
Dolayısıyla taksi plaka fiyatları ile kullanılan araçların değeri arasındaki uçurum her geçen gün göze daha çok batıyor. Ayrıca günümüz ekonomik koşulları nedeniyle kısa mesafe almayan, güzergah uzatan, taksimetre açmayan ve yüksek fiyat isteyen taksiciler için her ay binlerce şikayet geliyor.
İBB ise 5 bin yeni taksi projesini hayata geçirerek belediye bünyesinde işletmek istiyor. Kullanılacak otomobiller ise özel tasarıma sahip tek tip araçlar olacak. Fakat bu teklif UKOME’de 15 kez reddedildi. Gerekçe ise olası gelir kaybı.
Zira devletin yıllar önce tanıdığı hak karşılığı taksi plakası alan kişiler bunun aynı zamanda bir yatırım aracı olduğunu, taksi plakası yerine arsa veya mülk almış olsalar çok daha fazla değer kazanacağını, belediye işletse bile yeni plakaların ortaya çıkmasının zararı artıracağını savunuluyor.
Bu nedenle İBB eğer plaka satışı yaparsa kabul edip satın alacaklarını ve aynı düzeni devam ettireceklerini yoksa hayır diyeceklerini açıkça söylüyorlar. Belediye ise sistemi değiştirmeye çalıştığı için bu önerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
UKOME bir an önce eski düzenine geri getirilmelidir.
Ayakkabılardan ve kramponlardan ne kadar vergi alınıyor
Eğer taksi plakasını bir yatırım olarak görünüyorsa ki öyle, yatırım adı üstünde her zaman kazandıracak diye bir şey yok şartlar değiştikçe yatırım kazanır yada kaybeder.
Bilmek istiyoruz bu yatırım kaç kişi yada firmaya ait. Tekelleşme söz konusu rekabet yok. Neden?
Taksi adedi hatalı bilgi, taksi araçlarının kazalı olduğu yanlış (hasarlı araç taksi yapılamıyor) içinin pis veya bakımsız olmasının kontrolu maalesef yapılmıyor , tabiki her işletme sermayesinin değersizleşmesini istemez, taksi sayısının artması veya azalması ne taksicilerin ne de müşterilerin elinde yetki belediye meclisinde …
Taksimetreye en az %50 zam yapılmalı
Kimse kimsenin ekmeği ile oynayamaz eğer ihtiyaç varsa aynı şartlarda ihale yap sat Bu kadar basit0
Ekmek mi? 5 milyonluk ekmek mi olur?
Bursa’da neden 7 milyon olupta İstanbul’da 5 milyon bı garip
Hiç bir plaka saybi takside çalışmıyor gerek kirada gerek şöför çalıştırıyolar ama şöförlerini görmüyolar bile plaka saybinin tek derdi akşam 900
Tl geldimi gelmedi böyle bir sistem
Olamaz sistem kesinlikle değişmeli işim başında olan kişiler tarafından yapılmalı plaka sayısı çok az en az 50000 bin olmalı ki herkez taksi
Bulabilir.eyüp aksu taksi ihtiyacı yok diyor trafik sorunu var diyor inanın kendi
Bile bılıyor taksi
İhtiyacı
Oldugunu kendiside bile biliyor istanbul halkı ona hakkını helal etmiyor.bu taksi sorunu akp koltugundan edecektir eyüp aksuya sahip cıkması akp bitircektir.not olarak buda kalsın.
Demiyorlarki İstanbulda taksi çok ucuz… Demiyorlarki bir damla yağmur yağınca eline 30 TL alan 1 kmye bile taksiyle gidiyor…. 4 kişi, hatta 3 kişi biniyor çıkmaz sokağına kadar sokuyor seni…. Çünkü İETT onu durakta bırakıyor evine kadar yürüyor. Üstelik daha pahalı…… İstanbul gibi metropolde taksi çok çok ucuz….. Bütün sorun bu…..
İmamoğlu bu konuda çok haklı ileri yasakladınız imamoğlunuda bişey yapmasın diye engel oluyoruz sonuç istanbulda boş taksi yok sonuç İmamoğlu galiba üç seçim kazanacak istanbulda
Kamuya ait Yol kenarlarını Otopark yapıp başına adam dikip, bir saatine 18.00 TL alan belediye bu işten zarar edip, araçları alıp üstüne şoför koyup özel sektörün yaptığından daha iyi yaparız ve para kazanırız diyebiliyor.. Önce hiç bir masrafı olmayan yol kenarından zarar ediyorsun..
Uber şart türkiye’ye daha şeffaf daha güvenli uygulama üzerinden nerden nereye gideceğin kaç kilometre olduğunu hepsini biliyorsun
Bence taksi sorunu sadece akıllı taksimetre ile çözülür bir araç a noktasından b noktasına 50 tl 10 dakika sürede gidiyor trafik yoğun saatinde bu zaman 50 dakika oluyor fiyat 200 tl olsa sorun kalmaz ama fiyat aynı oyuzden kimse trafik olan yone gitmiyor maleat olay bundan ibaret.
Fiyat aynı çıkmaz taksimetreler sadece km ayarlı değil belli bir süre hareket etmeseniz bile taksi metre yazmaya devam eder yani dur kalk trafikte daha fazla tutar
Çok ama çok doğru.
Yanlış bilgi, hangi plaka sahibi şöförün sigortasını ödüyor, durak aidatını ödüyor, şöförler kendisi ödüyor,araç bakımı araba sahibine ait, ama lastik patlarsa sen ödüyorsun, ampülü keserse sen ödüyorsun,, araç bakıma girse 2 saat, o 2 saat süreyi de şöför ödüyor, ayrıca taksi yeterli, trafikten ilerlerse arabadakini bırakıp diğerini alır, trafikten ilerleyemeyince geç kalıyor yetmiyor oluyor, ve son olarak bu trafiğe 5 Bn aracın birden girmesi demek, ayrı bir sıkıntı demek, Bu açıdan bakmak lazım birde
Helal olsun sana kardesim
Taksi plakasında tekelleşme ve rantçılar var devlet istese araştırır ve bulur
Istanbulda taksi sorunu yok bu sistemde sadece YAZILIM sorunu var istanbulu taksi doldursan yazılım olmadıktan sonra ne çözüm getirebilirsin nede vatandaş memnun olur YAZILIM şart
Bütün taksi plakaları iptal edilip belediyeler yönetimine geçirilmeli ve sınavla eğitimli kişiler çalıştırılmalı,
İETT mantığı ile.
Muhteşem fikirlerini kendine sakla sen zeki şey, o arabalar hangi zor şartlarda alınıyor bilip bilmeden konuşuyorsun. İnsanlar mal sahibi olacağım diye iki ekmek yiyecekse bire düşürüyor ki borç ödüyoruz diye. Saçma sapan konuşmayın
İETT şoförleri gibimi resmen kasap biçip geçiyorlar .rantın rüşvetin olduğu yerde hizmet olmaz
Eğitim konusunda çok haklısın. Taksi şoförlerinin çoğu atarlı sabıkalı astım kestim türden. Sonuçta insan taşınıyor herkes taşımamalı. Kazıkçı olanlarda çabası. Hakkıyla yapan da çok az. Köklü değişim ve rakabet şart.
Belediyede kanun kural ney.1kisi 1 araç alabilir.manukyan’in 220.sarkici.emrah,in 50 seda sayan,in 50.g.ergenin.70. vesair say gidsin plakası var.belediye önce bunlara el koysun.arabalar hergece yıkanır temizlenir.sofordegisimi öğlen 3 gece 3 de olur.ben öğlen 3 de alıyorum şehir merkezine dustunmu hapı yutdun yevmiyede gitdi günde gitdi trafik yoğunluğu gece 1.30 gibi aracımı yıkayıp karşılığına devrediyorum.hayat durmuş sabaha kadar yolcu bulamazsın şansına tekleme duserse.peki 5.bin taksi daha çıkarsa gececiler ne yapacak.545 TL yevmiye nasıl çıkacak yakıt ve kendi masrafların…ben ne AKP kıyım ne CHP kıyım tek gerçek rametli Kadir Topbaş sıfır borç la bıraktığı belediyede ne mevlüt uysal nede İmamoğlu ..birtek kavşak köprü yapmadı 180 milyar bor bukadar gelir nereye gitdi bu paralar….bir günü 24 saat düşünürsen taksi sorunu yok trafik sorunu var.gercek bu…
Nerden biliyon
Sadece siz eleştiriyorsunuz ama işin altyapısına bakmıyorsunuz Bakın ben sağdayım ve çalışıyorum ve tak şoförlüğü yapamıyorum 25 yıldan beri ben bu kadar taksinin ayak altında olduğu zamanı görmedim fiyatlar çok basit Eğer siz Gerçekten bu sorunu çözmek istiyorsanız ilk önce şoförün kalitesini yükseltmeniz gerekir Bu da öyle konuşmakla olmuyor Eğer sadece şoförle olmuyor toplumda kalite bozukluğu var bizimle insanlara karşılaştığımızı Siz görüyor musunuz biliyor musunuz anca eleştiriyorsunuz şoför niye böyle davranıyor bunu irdelediniz mi Neden böyle bunu çözüm Aradınız mı Hayır sadece eleştiriyorsunuz yapılacak tek şey şu tarife adam gibi bir zam yapılacak Denetim arttırılacak şoför işini adam gibi yapacak güzel para kazanacak tıraşını olacak arabasına bakacak Ama siz ne yapıyorsunuz araçlar kirli şoförler bakımsız adam para kazanacak ki kendini öz güvenliği gelsin Öz Bakımını yapsın aracının bakımını yaptırsın Biraz düşünmek lazım eleştirirken düşünmek gerekiyor fiyatlar çok düşük zam gelmesi gerekiyor en az %70 %80
Bu durumu zam yaparak çözemezsiniz. Zammı yaptığın zaman 900tl lik mal sahibi payıda o oranda yükselecek. Burada insana yatırım yapıp taksi plakasını yatırım aracı sıfatından kurtarmak lazım. Plakaya yatırım yerine kaliteli , vasıflı insana yatırım yaparsak bu işler düzelir.
Uber veya benzeri firmalarda hizmet sunmalı tabi vergi mükellefi olarak. Siz bunu ukome’ye bırakmayan eğer cesaretiniz varsa REFERANDUM YAPİN cevabının alın. 8-10 plaka baronlarini kollamayi. Seçim doneminde siyasileri yalayarak, dalkavukluk yaparak nemalanmaya çalışan oda başkanı ve bir avuç luümpenler, sizlerde kendinizi süper akillı vatandaşı aptal, sümsük ezik sanmayın.
Trafik sorununun ustunu ortmek icin ibb nin taksi yetmiyor sloganı bir taktik sanirim,Ben Minibus dolmuslarinin ayakta tika basa yolcu almalarini ibb nin elestirdigini,iki laf ettigini hic duymadim cunku her minibus sahibi 1milyon lira yillik ibb icin bagista bulunuyorlar,her hat yapiyor mu bu kadar yardim bilmiyorum bu bilgi bir Edirnekapi minibus sahibinden edinilen bilgi,bu bagislarla ibb susturuluyor, vatandaşlar o kalabalikta telefonu calinmis karakol ortada cinayet yoksa bulmak zor deyip vatandasi caydiriyor,Minibus soforu vatandasin parasini alip birde emir veriyor millete bagiriyor azarliyor,yok bebek arabali bayan almiyorum diyorlar cunku ayakta cok sayida yolcu alicak,sanki her kosede taksi olunca herkes taksi mi kullanicak,taksi yok diyenlerin cogu bayan cunku minibuslere o kalabalikta binemiyorlar yoksa neden 6tl verip gidecegi yere 30tl versin kim ister,taksilerde uyuz oluyor bu duruma o trafikte iki adimlik yere gidecek diye yollarda,olur sey degil ibb cozum uretmiyor siyaset yapıyor milleti ikiye boluyor,neden vatandasa fikrini soyletiyorsun kavga cikartiyorsun herkes gecim derdinde dolmus tasmis zaten,vatandas hizmet istiyor,kadronuz teskilatiniz yeterli degil yoksa ibb yonetimi ilgisiz degil sadece iyi bilgi topliyamiyorlar yada islerine gelmiyor, sonuc kenara cekilip milleti birbirine dusuruyorlar.
5 milyona Taksi mi kaldi,8 milyondan satiyor adamlar,bekletiyorlar 12 olucakmis,bilmiyorum nasil donuyor bu piyasa
Adamlar bu yağlı kapıyı bırakırmı. Vatandaş umurlarında bile değil. Bu akşam yine bir taksici beni almadan devam etti. Bunlarla işbirliği yapan herkese *****
Hükümet seçimi kazanmaya bakar. Bugün taksiciler ile işbirliği yapar yarın benimle işbirliği yapar. Seçimlerden beklentiniz olmasın. Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin. Vatandaş kimsenin umurunda değil
Taksi sorununa en büyük çözüm on tane galericiyi ortadan kaldirmaktır çünkü onlar hiçbirşey yapmadan pastanin büyüğünü yiyoren altta şöför eziliyor sigorta parasini bile hergün limitin üstüne yazıp kendi ödüyor ama plaka sahibi ödüyor saniliyor bide yüksek limitler istenince şöför de parayı çikartmak kendine yövmiye almak için ya yolcu seçiyor ya yol uzatıp çaliyor yada farklı yollara baş vuruyor ama sorun galericide başliyor 250 binlik arabayı 400 bin liraya satar kirayı yüksek tutar her sene Bi kira hava parasi alir kimse bunları söylemiyor ilk önce şöför ve araba kiraliyan insanların sırtındaki yükü hafifletin ki rahat çalişip düzgün hizmet versinler
Bir problemi çözmek istemedikten sonra çözülmez. Ortada böyle bir rant varken kim bunu çözmek ister? Sadece din sömürüsü gibi halkın adını kullanarak rant kavgası var.
Bana bıraksınlar, bir kaç ayda çözerim, iddaa ediyorum.
İstanbul’da Taksim in göbeğinde saatlerce taksi bulamadık. Bitaksi uygulaması yakınlarda taksi yok diyor ama etraf taksi kaynıyor. Sadece araplara hizmet veriyorlar. Mutlaka İBB bu işe el atmalı, bu rezillik son bulmalı.
Şayet İstanbul’a taksi plakası verilecek ise gerçek hak sahiplerine verilmesi gerek, gerçek hak sahipleri kim?
İstanbul’da doğmuş 1990 dan beri bu işi yapan ve üzerinde daha önce plaka sahipliği olmayan gerçek hak sahipleri neden mi? Adam gelmiş nereden gelmiş ise köyde Davari satan mi dersin köyde ****kaçakçılığından kazandığı para ile 5 adet 10 adet plaka alan mi dersin ne dersen de ama istanbullunun halinden sadece esas İstanbullu olan şoför anlar, şimdi belediye plaka verecek ağzının suyu akarak bekleyen kaçakçılar da bunları alacak eeee sonra durum daha beter
Minibüs taksi dönüşümü yapılacak bazı minibüs duraklarında konuşulan konu belediyeye çalışanlarına ruşvet verildiği ve bazı duraklarin iptal edildiği sırf o taksi plakasının astronomik fiyatı yuzunden
Hepsi kapitalist
Tsi şöferi olark benim sigortamı ben öďüyorum elin demi var olanı düzeltmeden 50 bin taksi çıkarsan ne olur 17 saat çalışıyorum insanlar biz taksicileri robot sanıyor yemek yemez şu içmez ihtiyaç görmez bence belediye kendi bünyesine alarak 2 şöför veya3 kendi çaliştirmali 12yıldır taksi şöfürlüğü yapıyorum sigorta yok ödersen var 3gün beş gün önce mal sahibine bunları düzelttirmek lazım sonra 100 bin mi 500binmi konuşulur deli kuyuya taş atıyor ama araştirilmadan
her zaman ki türk milleti.. prof doçent dr ne varsa hepsi bu milletin elinde çevirdiği basit meseleler. bizim millete de ki aya nasıl çıkılır sana kitap yazar. oysa aya belki en son kaç ay önce baktı o bile belli değil.. hayret ediyorum ve bu milletten bir cacık olmaz deyip çıkıyorum burdan..