Avrupa Uzay Ajansı ve Rusya Federal Uzay Ajansı, önümüzdeki hafta ortak olarak bir Mars görevine çıkacaklar ve gerçekleşmesi hâlinde de tarih yazacaklar. Eğer her şey yolunda giderse, NASA ‘Kızıl Gezegen’e tek sonda indiren kurum ünvanını da kaybetmiş olacak.
Kod adı ExoMars Görev: Mars’ı keşfetmek
ExoMars adı verilen astrobiyoloji görevi, Mars’taki jeolojik ve biyolojik aktiviteleri keşfetme amacı taşıyor ve görev 19 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşecek. Yörüngeye varıldığında, görevin iki bileşeni olan Trace Gas Orbiter ve Schiaparelli ayrı yönlere ayrılacaklar.
Trace Gas Orbiter, daha alçak mesafede duracak ve Mars atmosferini tarayarak metan, su buharı ve diğer gazlara bakacak. Bu sırada Schiaparelli de tek parça hâlinde gezegenin yüzeyine inmeye çalışacak.
Mars yüzeyine inmek oldukça zorlu bir işlem kabul ediliyor ve bugüne kadar ne Avrupa Uzay Ajansı, ne de Ruslar bu konuda tam başarı sağlayamadı. 1960’lı ve 70’li yıllarda Sovyetler Birliği Kızıl Gezegen’e bir yığın sonda yollasa da, hepsi yere çakıldı ve çarpışmadan kısa süre sonra da yok oldular.
#video_13207#
2003 yılında Avrupa Uzay Ajansı’na ait Beagle 2 aracı yüzeye inmeyi başardı fakat solar panelleri açılmayınca, Dünya ile olan bağlantı kesildi. Yine 2011 yılında Ruslar bir uzay sondası yollayarak Mars’ın ayı olan Phobos‘u keşfi denediler fakat o da başarısız oldu ve Dünya yörüngesini geçemeyerek, geri düştü ve atmosferde yandı.
ExoMars çift aşamadan oluşuyor
Bir diğer deyişle açıklarsak, ExoMars‘ın bu yolculuğunda biraz yükü ve kanıtlayacak çokça işi olacak. 16 Ekim tarihinde Schiaparelli ve TGO birbirlerinden ayrılacaklar, ardından üç gün sonra da araç Mars atmosferine giriş yapacak. Bu durumda açının kesinlikle kusursuz olması gerekiyor. Aksi takdirde sondaların çok ısınıp yanması veya uzaya geri düşmesi ihtimali var.
İşlerin yolunda gitmesi hâlinde Schiaparelli üç setli hidrazin iticileriyle desteklenen bir frenleme paraşütü açacak ve yüzeye inerek Mars hakkında veri toplamaya çalışacak.
Mars eskiden göllerle çevriliymiş
Tüm yaşanacaklar önceden programlandı ve bu durumda Schiaparelli’nin sadece tek bir deneme şansı var. Yani işlemleri tekrar yapmak mümkün değil. Görevin başarısız olması hâlinde mühendisler tabii ki yeniden çalışmalara başlayacak ve hatalara bakacaklar.
Her ne olursa olsun, bu tarihi görevi izlemesi uzay tutkunlarına büyük haz verecektir çünkü NASA‘dan sonra ilk defa Mars’ın yüzeyine inilmesi söz konusu.
hadi hayirlisi
Şimdi birisi gelecek ve adamlar uzaya çıkıyor biz TÜBİTAK in bilmem ne projesi mi neyle ugrasiyormusuz da falan filan
Mars'a insan göndermektense en iyisi iha göndermek daha doğru kimi blog sayfası yalan haberlerde yapıyor yok insan gidiyormuş filan gibisinden. İnanmayalım lütfen
Adamların uğraştıgı şeye bak, Bir de gerici yobaz kemalistlerin uğraştığı şeye bak. Bu ülke zor gelişir
Tüm okullar imam hatip olmalı. Böyle şeytan işi şeylerle ugrasmamali
Senin çeşidin ne olum yeni bir şeysin de nesin?
Kendi tarihinden, Kültür'den, Eğitim'den yoksun yarım aklınızla şu güzelim sitede bile insanları kışkırtmaya çalışıp her muhabbete siyaset sokuyorsunuz ya. Yemin ederim mide bulandırıyorsunuz.
Son hükümetleri karalayanlar. Önceki hükümetlerin zamanında yapılan sonra yarıda kalan uzay mekiğiniz mi var da laf olsun diye herşeye muhalefet oluyorsunuz?
Eskiden astronomi olarak enflasyon, gecelik faizler ve batan bankalar vardı. Çok biliyorsanız bireysel çalışında bir görelim.
İmkanım olsa masallarını bırakın. Daha bor madenlerini kullanmayı bile becemiyorsunuz.
Şimdiki hükümetlerde kalkınma çalışmaları var ama nedense sadece seçim zamanlarında. Zaten eski laf yapanlar yeni hükümete transfer oluyorlar. Tabela değişiyor sadece.
İnsan. Sen nesin? Hangi türsün, evrimin hangi aşamada