Bilişim gazetecilerinin yoğun araştırmalar sonucu ortaya çıkardığı bu liste içersinde bilmediğimiz ve yakından tanıdığımız on tane virüs bulunuyor. Bu liste virüslerin kendi zamanlarındaki tahrip güçlerine göre oluşturulmuş.
Creeper
Bu virüs 1971 yılında Bob Thomas tarafından Tenex işletim sistemiyle üretildi. Birçok kişi bu virüsü bilinen en eski virüs olarak nitelendiriyor.
{pagebreak::Brain}
Brain
1986’ların ortasaında çıkan bu virüs Microsoft DOS işletim sistemini hedef alıyordu. Bu virüs iki Pakistanlı kardeş tarafından yazıldı. Ve orijinal ilaç yazılımını kopyalamayı önlemek için kullanılıyordu.
{pagebreak::Mydoom}
Mydoom
Bu virüs tamamen Windows işletim sistemini hedef alıyordu. Amacı adres defterinin tamamını kötü ellere geçmesini sağlamaktı. Virüs e-posta yolu ile bulaşıyordu.
{pagebreak::Nimda}
Nimda
Tarihin en hızlı yayılma rekorunu kıran Nimda toplam 22 dakikada birçok bilgisayarı etkiledi.
{pagebreak::Melissa}
Melissa
Microsoft Word belgelerini Office’ in içinde script dili olan Visual Basic for Applications’ ı kullanarak etkileyen bu virüs milyonlarca dolar zarar yol açtı. Melisa Word’e bulaşıp açtığınız tüm Word belgelerini etkiliyor, daha rahat yayılabilmek için ayarları değiştiriyor ve Microsoft Outlook’u kullanarak, kılık değiştirip kendini bir mesaj gibi gösteriyor ve kendi kendini e-postalıyor.
{pagebreak::ExploreZip}
ExploreZip
10 yıl önce hayat bulan bu virüs hala bilgisayarlarda etkisini sürdürüyor. ExploreZip kuvvetli virüslere en iyi örnek.
{pagebreak::Conficker}
Conficker
Oldukça ses getiren Conficker virüsünün C sürümü mart ayında yayılmaya başladı ve saldırının 1 Nisan’da gerçekleştirileceği söyleniyordu. 1 Nisan geldi geçti ama gerçekte bu virüs bilgisayarlara bulaşsa da bir zarar vermedi.
{pagebreak::Storm}
Storm
Bu virüs kendini yaymak için gerçek olmayan fırtına haberlerini kullandı. 2007 yılının başında öncelikle Avrupa’da bir zombi ağı gibi yayılan virüs 2008 yılında bertaraf edildi.
{pagebreak::Klez}
Klez
İlk görüldüğü günden itibaren yedi yıl geçmesine rağmen Klez virüsü hala yayılıyor. Bu virüs e-posta yolu ile bulaşıyor. Virüs bilgisayara girdiği andan itibaren adres listesindeki bütün adreslere kendisini gönderiyor.
{pagebreak::Elk Cloner}
Elk Cloner
15 yaşında olan bu virüs aslında bir şakadan ibaret. Rich Skrenta tarafından lise öğrencileri için hazırlanan bu şaka kötü sonuçlara yol açtı. Boot Sector olarak bilinen bu virüs ekranda sadece bir şiir gösteriyordu.
:: Virüslerden nasıl korunuyorsunuz?
CIH virüsünü unutmuşsunuz.
bi tek conficker la melissa yi duymustm
En zararlıda CIH virüsü yok muydu? Kaynak göstermiş olsaydınız da biz de kontrol etseydik.
ya virus vardı şimdi adını hatırlayamadım ama melissa olabilir milletin ana kartını filan yakmıştı. yılın belli bi zamanında aktif olmuştu hatta bir kaç sene sonrası bile bilgisayarları aktif oldugu ay gelince tedirgin kullanırdık.
hani gerisi?
etkileri ve ne zaman çıktılarına detay ver