Özellikle iş dünyasında kadınlar varlığı her geçen gün artıyor. Çeşitli şekillerde desteklenen kadınlar iş dünyasının her alanında başarılara imza atıyor. İlerleyen yıllarda çok daha iyi pozisyonlarda yer alan kadınları göreceğimiz aşikar. Teknoloji sektöründe ise bu artışın biraz yavaş olduğunu itiraf etmek gerekiyor.
Teknoloji erkek işi değildir!
Teknoloji sektöründe kadınları desteklemek adına yeni bir dernek kuruldu. İsmi, Teknolojide Kadın Derneği (Wtech). Dernek düzenlediği basın toplantısı ile hakkında tüm merak edilen sorulara açıklık getirdi.
Toplantıda konuşan Wtech Kurucu Başkanı Zehra Öney, teknolojinin evrimleşmesine şahitlik eden bir jenerasyonun çocuğu olduğunu söyledi. İş hayatına başladığı günden beri kendini kadın olarak hep yalnız olarak hisseden Öney, kariyerinin önemli bir kısmında “Teknoloji erkek işidir” düşüncesiyle mücadele etti. Bu düşüncenin kadınlarda motivasyon kaybı yaşattığını söyleyen Öney, bu kaybı önlemek için çalışacaklarını söyledi.
Öney sözlerine şöyle devam etti, “Kadın odağında çalışmanın gücüne inanıyorum, Türkiye’nin en büyük gücü çalışkan, duygusal zekası yüksek kadınlarıdır. Bu gücü teknoloji ile ne kadar bütünleştirir yoğunlaştırırsak Türkiye’nin o kadar ileri gideceğine inanıyorum. Yetenek yönetimi çalışmalarımızda kadınlar kadar erkekleri de yüzde 20 kota ile desteklemeyi istediğimizi özellikle belirtmek isterim“
Dernek Eş Başkanı Selen Kocabaş ise konuşmasında STEM alanında okuyan ve çalışan kadının desteklenmesinin ve iş hayatında karar alma mekanizmaları içerisinde yer almasının ülkemiz ve global dünya için büyük fırsat olduğundan bahsetti.
Teknolojide kadının yeri
STEM bölümlerinden mezun olan kız öğrenci oranının 37.11 ile en yüksek olduğu ülke Türkiye. Ancak, teknoloji sektörüne baktığımızda Türkiye de kadın istihdamı yüzde 9.91 oranında.
2023 yılı için Türkiye’de yaklaşık 34 milyon toplam istihdamın yaklaşık 3.5 milyonunun STEM istihdamı olacağı, bu ihtiyacın karşılanmasında lisans ve yüksek lisans mezunları esas alındığında yaklaşık yüzde 31 açık olacağı öngörülüyor. Bu açığı kapatmak, günümüzdeki fırsat eşitsizliği ortamında mümkün değil. Bu yüzden kadınların güçlenmesine odaklanmak gerekiyor.
Pembe hayaller karın doyurmuyor