Maraş’ın dondurması, Karaman’ın koyunu, Şenzen’in baskılı devre kartı ve Kaliforniya’nın Silikon Vadisi’ndeki ar-ge merkezleri, dünyadaki yöresel zenginliklerin bazılarını oluşturuyor. Teknoloji konusunda ise dünyada öne çıkan on yer var. Yapılan bir çalışma, bu on bölgenin hangileri olduğunu gözler önüne seriyor. Aralarında Türkiye henüz yok, ama neler var?
{pagebreak::ABD – Boston}
Boston
ABD’nin Boston şehri hem Harvard hem de Massachusetts Institute of Technology’ye ev sahipliği yapması ve birçok bilişim şirketinin kurucularını yetiştirmesiyle ünlü bir yer. Her yıl bu okullardan mezun birisi Nobel’e aday olmazsa, olmaz.
{pagebreak::Romanya}
Romanya
Romanya nesillerdir programcı yetiştiriyor ve bu konuda haklı bir şöhreti var. Hatta Microsoft bile Romanya merkezli bir antivirüs yazılımı şirketini satın alarak güvenlik bölümünü güçlendirmişti. Çavuşesku döneminde öğrenciler ya finans ya da bilgisayar konusunda uzmanlaşma için zorlanıyordu. Görünüşe göre, bu sancılı dönemin meyvelerini şimdiki gençler topluyor, diyebiliriz.
{pagebreak::Fort Meade, Maryland}
Fort Meade, Maryland – ABD
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) merkezi burada bulunuyor. Aynı zamanda ECHELON isimli, her türlü sesli ve yazılı görüşmeyi takip ettiği söylenen sistemin de NSA içinde bulunduğunu düşünürsek, dünyada en fazla veri işlenen yer, herhalde burası.
{pagebreak::Finlandiya}
Finlandiya
Finlandiya Linux çekirdeğinin yazarı Linus Torvalds, güvenlik firması F-Secure ve teknoloji devi Nokia‘nın ev sahibi olarak teknoloji merkezleri arasında yerini alıyor.
{pagebreak::Zhongguancun Bilim ve Teknoloji Parkı}
Zhongguancun Bilim ve Teknoloji Parkı
Lenovo, Baidu ve Microsoft gibi firmaların merkezlerini barındıran ve aynı zamanda çevredeki teknoloji merkezlerine de yakın olan Zhongguancun Bilim ve Teknoloji Parkı, Çin’in önemli merkezleri arasında yer alıyor. Bu şehir geçen yüz yıl kurulmuş da olsa, dünyanın sayılı teknoloji merkezleri arasında yer alıyor.
{pagebreak::San Francisco}
San Francisco
Bu bölge birçok küçük ve web 2.0 işi yapan firmaya ev sahipliği yapmış durumda. Ayrıca özellikle silikon vadisindeki halkla ilişkiler gücünün merkezi olarak da öne çıkan bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
{pagebreak::Japonya}
Japonya
Teknoloji ve elektronik denildiğinde akla ilk gelen ülkelerden birisi olarak Japonya birçok teknoloji ve markanın anavatanı durumunda. Pek az kişi, Kodak hariç Japon malı olmayan bir fotoğraf makinesi markası sayabilir.
{pagebreak::Bangalore}
Bangalore
Hindistan’ın Silikon Vadisi Bangalore, dünyadaki en çekici merkezlerden birisi. Özellikle kod konusunda ucuz işgücü barındıran Hindistan’ın dünyaya açılan kapısı dersek yalan olmaz.
{pagebreak::Tayvan}
Tayvan
Tartışmasız teknolojinin kalbinin attığı bir yer olarak bu küçük ada, boyundan büyük teknoloji devlerinin çıkış noktasını oluşturuyor. Bütün ada neredeyse bir büyük fabrika gibi çalışıyor. Amerikan markası olarak bildiğiniz birçok dizüstü bilgisayarın Tayvanlı üreticilerden çıktığını söylemek gerekiyor.
{pagebreak::Silikon Vadisi}
Silikon Vadisi
Teknoloji adına belki de her şeyin merkezi olan Silikon Vadisi, ABD’de değil tüm dünyada tanınan bir merkez. Ülkemizin markası olan Vestel bile özellikle ABD’deki patentlerine sahip çıkabilmek için burada bulunuyor. Hangi devler burada dersiniz? Symantec, Apple, AMD, HP, eBay, Sun, Google, Oracle, Cisco, Yahoo, Intel… Daha da sayılabilir.
:: Türkiye’de de böyle merkezler olacak mı?
Türkiye’yi listede göremedim. Türk üniversitelerine sormak gerek: başörtüsüyle, devletle uğraşmaktan bilime ve teknolojiye vakit ayırt edebiliyorlar mı?