Teknolojiye yön veren bilim kurgu filmleri

4

Black Mirror (2011- Devam ediyor) Entire History of You IMDb 8,6 Metalhead 6.6

Black Mirror dizisi ilk ortaya çıktığı günden bu yana distopik bir gelecek, insanı köleleştiren teknolojik öngörülerle karşımıza çıktı. Her ne kadar bu öngörüler gerçekleşmemiş olsa da, bazı bahsedilen teknolojilerin ilk adımları ortaya çıktı. Teknolojiye yön veren diziler arasında ilk başlara oynayan Black Mirror dizisinin iki bölümü bu anlamda öne çıkıyor.  Bunlardan birisi, dizinin birinci sezon üçüncü bölümünde karşımıza çıkan, Entire History of You bölümü.

Bu bölümde karşımıza çıkan ve gözle gördüğü her şeyi kaydeden teknoloji, tam anlamıyla olmasa da, Sony tarafından patenti alındı. Tabii ki henüz bu teknoloji hayatımıza girmemiş olsa da, gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmış olabiliriz. Tabii ki bunun Black Mirror‘da bölüm konusu yapıldığı düşünüldüğünde, biraz ürkütücü olduğunu da söylemek gerekir.

bilim kurgu filmleri, teknolojiye yön veren bilim kurgu filmleri, teknolojiye yön veren bilim kurgu dizileri

Yine aynı dizinin bu sefer 4. sezon 5. bölümü olan Metalhead ise, robotların hayatımıza girmesiyle karşımıza çıkabilecek tehlikeleri anlatıyordu. Her ne kadar henüz robotlar bu şekilde kullanılmasa da, şu an için ABD ve İsrail gibi ordularda, uzaktan kumandalı kara robotları kullanılmaya başladı. Yine ABD ordusunun, kendi kendine hareket edebilen robot araçlar üretmek için çalışmalar yaptığı da biliniyor. Yani Black Mirror tam da teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesinin başrolünde yer alan yapımlardan.

Arrtırılmış gerçeklikten, sosyal medya ve reyting şovlara kadar bir çok distopik alanda bölüm çeken dizide yer alan teknolojiler, umarım çok daha olumlu şekilde hayatımıza girer ve onu kolaylaştırırlar.

Person of Interest (2011-2016) – IMDb 8,4

Dizi, yapay zeka ile hareket eden ve ABD’de yer alan tüm kamera sistemini kontrol eden bir tür gizli güvenlik ağını konu ediyor. Bu özel yazılım Mr. Finch tarafından kontrol ediyor ve Finch suçlar daha gerçekleşmeden bu yapay zeka sayesinde suçları engellemeyi amaç edinmiş. Burada da yardımına her şeyden elini eteğini çekmiş eski bir ajan koşuyor. Peki ama dünyada böyle bir komplike izleme sistemi var mı? Dizi, teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesine nasıl girdi?

Her ne kadar bu kadar komplike çalışmıyor olsa da, Çin’de Koronavirüs döneminde karşımıza çıkan kamera sistemi neredeyse bu kadar komplike bir sistemle karşımıza çıktı. Kişileri evlerinin önünden itibaren takip eden, hepsinin kimliğini tespit eden, virüs taşıyanların evden çıkmaması için denetleyen sistemin, tüm toplumu denetlemek ve kontrol etmek için de kullanıldığı düşünülüyor. Çin bir çok anlamda kapalı bir kutu olduğu için bu kamera sisteminin tam olarak nasıl kullanıldığı bilinmiyor.

Yine Amazon’un şu an için başarısız olsa da bazı havaalanlarında ve polisler tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi de, aslında dizide yer alan teknolojinin hayatımızın parçası olmaya başladığı söylenebilir.

4 YORUMLAR

    • Filmlerde geçen bu teknolojilerin hayatımıza nasıl girdiğini yazıda örneklerle açıkladım aslında. Burada karşımıza çıkan teknolojilerin bazıları aynı şekilde, kimisi ise çok daha farklı şekillerde hayatımıza girdi. Aslında bir konuda haklısınız, sonuçta bu teknolojik gelişmeleri hiç bir yönetmen ya da senarist tek başına düşünmemiş. Bazıları zaten bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları esas almış. Kimisi ise bilim kurgu edebiyatından esinlenmiş. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz ve bu konuya meraklıysanız birkaç kitap önerisinde bulunabilirim. Bu arada yorumunuz için çok teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version