Teknolojiye yön veren bilim kurgu filmleri

4

Star Trek (1966 – 1986) – IMDb 8,3

Çok eski bir TV dizisi olan, filmi de çekilmiş olan Atılgan ve mürettebatı, birçok farklı teknolojiyle karşımıza çıktı. İşte sonda yer alsa da aslında teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesinin süpriz yumurtası olan Star Trek dizisi ve yer alan teknolojiler;

Bunlardan birisi, cep telefonu atası olan Comminicator. Bir tür kapakli cep telefonunu andıran cihaz sayesinde mürettebat bir gezegene indiğinde bile gemiyle iletişim kurabiliyordu.

bilim kurgu filmleri, teknolojiye yön veren bilim kurgu filmleri, teknolojiye yön veren bilim kurgu dizileri

Diğer bir gerçekleşmeye yakın Star Trek teknolojisi ise evrensel tercüman. Dizilerde ve daha sonra filmlerde karşımıza çıkan bu teknoloji bugün Google çeviri desteği sunan kulaklıklar ile aynı anda olmasa da mümkün. Yine Microsoft‘un da bu yönde çalışmalar yaptığı biliniyor. Microsoft yaklaşık iki yıl önce mütercim tercüman hızında çeviri yapabilen bir yapay zeka yazılımı ile karşımıza çıkmıştı. Ancak bu projenin ne durumda olduğu hakkında bir bilgi bulunmuyor.

Dizide karşımıza çıkan teknolojilerden biri ise Geordi karakteri tarafından takılan VISOR. Kör olan karakter, bu gözlük sayesinde bildiğimiz anlamda olmasa da elektromanyetik olarak görme hissine sahipti.

Bu teknoloji henüz yaygınlaşmamış olsa da 2005 yılında Stanford Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmada kör bir fare, retinanın arkasına takılan bir çip sayesinde görebilir hale geldi. Farenin görmesi için bir tür kameralı gözlük kullanıldı. Bu gözlüğe giren ışık ise retina arkasına yerleşen çip tarafından işlenip görüntü haline getirildi.

Star Wars A New Hope (1977) IMDb 8,6

Star Wars, ne kadar popüler kültüre ait olsa da teknoloji anlamında da önemli göndermelere sahip bilim kurgu filmleri arasında.  Filmde yine daha önce karşımıza çıkan video görüşme teknolojisi kullanılıyor. Ancak asıl önemli teknoloji ise hologram mesajları. Bugün tam anlamıyla hologram yoluyla mesaj yollanmasa da, liderler bu yolla konuşma yapabiliyor. Ya da kısa hologram videolar oluşturmak bugün mümkün.

Filmde karşımıza çıkan ışın silahı henüz tam olarak gerçekleşmemiş olsa da, iki yıl önce bir Çin güvenlik firması yaklaşık 1 km menzili olan bir ışın tabancası geliştirdi. Tabanca şu an için sadece insanı yaralayacak kadar etkili.

Droidler yani robotlarda hayatımıza çoktan girmiş durumda. Her ne kadar henüz tam anlamıyla herkesin bir droidi olmasa da, Boston Dynamic denemeleri, yardımcı robot kavramının çok da uzak bir gelecek olmadığının göstergesi.

Aslında teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesini daha fazla uzatmak da mümkün. Ancak size daha öne çıkan ve izlemenizi tavsiye ettiğimiz filmleri ve dizileri bir araya getirmeye çalıştık.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, bilim kurgu filmleri gerçekten de teknolojik gelişmeleri etkiliyor mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.

4 YORUMLAR

    • Filmlerde geçen bu teknolojilerin hayatımıza nasıl girdiğini yazıda örneklerle açıkladım aslında. Burada karşımıza çıkan teknolojilerin bazıları aynı şekilde, kimisi ise çok daha farklı şekillerde hayatımıza girdi. Aslında bir konuda haklısınız, sonuçta bu teknolojik gelişmeleri hiç bir yönetmen ya da senarist tek başına düşünmemiş. Bazıları zaten bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları esas almış. Kimisi ise bilim kurgu edebiyatından esinlenmiş. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz ve bu konuya meraklıysanız birkaç kitap önerisinde bulunabilirim. Bu arada yorumunuz için çok teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version