Hayal gücü sayesinde bugün alışık olduğumuz bir çok teknoloji yıllar önce bilim kurgu filmleri ve dizlerinde karşımıza çıktı. Bizde bugün hayatımızda olan bu teknolojilerin ilk defa görüldüğü bilim kurgu filmleri ve dizilerini sizler için bu listede bir araya getirdik.
Teknolojiye yön veren bilim kurgu filmleri ve dizileri
Teknoloji her geçen gün eskisinden çok daha hızlı bir şekilde gelişiyor. Eskiden tahmin etmesi çok zor olan gelecek, günümüzde ise çoktan filmler ve dizilerin en popüler konularından biri haline geldi. Sizler için teknolojiye yön veren en iyi bilim kurgu fimleri ve dizilerini bir araya getirdik.
Metropolis (1927) – IMDb 8,3
Teknolojiye yön veren filmler arasında ilk sırayı Metropolis alıyor. En eski bilim kurgu filmlerinden biri olan bu kült yapım, 1927 yılında çok büyük bir bütçeyle çekilmiş. Sessiz olan film aslında bir çok distopyada karşımıza çıkan zengin ve yoksul sınıfın mücadelesini konu alıyor. Bir tarafta şehri ayakta tutan makineleri çalıştırran ama yer altında yaşayan işçiler, diğer tarafta ise şehrin tüm nimetlerinden faydalanan ve üst kısımda yani şehirde yaşayan zenginler.
Filmin bizim için önemli olan kısmı ise gerçek anlamda ilk görüntülü telefonun Metropolis‘te karşımıza çıkması. Bugün hayatımızın parçası haline gelen görüntülü konuşma, ilk defa bu filmle sinema dünyasına taşınıyor.
Bunun dışında bugün Sofia ile birlikte hayatımıza girmeye başlayan insansı robot yani humanoid ilk defa Metropolis ile karşımıza çıkıyor. Doğrusu çok eski bir film olmasına karşın eğer bilim kurgu filmlerine merakınız varsa bu kült fiilmi izlemenizi öneririz.
2001: A Space Oddysey (1968) – IMDb 8,3
Teknolojiye yön veren filmler arasında Space Oddysey‘i saymadan yola çıkmak olmaz. Film garip bir şekilde aynı adlı Arthur C. Clarke romanıyla beraber ortaya çıkıyor. Clarke ve Kubrick tarafından beraber yazılan film senaryosu daha sonradan Clarke tarafından kitap haline geliyor. Bu arada bu fikir Kubrick tarafından Clarke’a sunuluyor ve ortaya bugün bile konuşulan kült bir bilim kurgu başyapıtı çıkıyor. Bu arada eğer filmi anlamakta zorluk çektiyseniz, kitabını okumanızı tavsiye ederiz.
Filmde karşımıza çıkan teknolojilerden birisi video görüşme. Dünya ile canlı video görüşme gerçekleştiren ana karakter, kızıyla canlı bir görüşme yapıyor.
Filmin ikinci yarısında ise başka bir teknoloji olan yapay zekaya sahip Hal 9000 karşımıza çıkar. Satürn’e yapılan yolculukta tüm yolculuğu gerçekleştiren bu yapay zekalı robot, görevin ilerleyen kısımlarında astronotlar için büyük bir tehlikeye neden olacaktır. Yapay zeka şu an için hayatımızı kolaylaştıran bir yapıda olsa da gelecekte gerçekten tehlike oluşturup oluşturmayacağı merak konusu.
Azınlık Raporu (2002) – IMDb 7,6
Steven Spielberg tarafından çekilen bu ilginç film, teknolojiye yön veren filmler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Hem görece yeni bir film olması hem de halen geleceğe dair önemli göndermeler de bulunması filmi seçmemizde önemli etkenlerden biri. Tom Cruise‘un başrolünde yer aldığı film, ünlü bilim kurgu yazarı Philip K. Dick’in kısa bir hikayesinden esinlenerek film haline getirildi.
Filmde yakın geleceği tahmin eden üç kahin ve suçu daha işlenmeden engelleyen yeni bir güvenlik kurumu ile karşı karşıyayız. Azınlık Raporu filminde karşımıza çıkan teknoloji ise bugünlerde çoktan normal hale gelmeye başlayan arttırılmış gerçeklik. Sadece bir tür akıllı eldiven ile kontrol edilen bilgisayar ile havada ekranlar arasında kolayca geçiş yapan bir teknoloji karşımıza çıkıyor.
Yine filmde gördüğümüz kişiseleşen reklamcılık, en azından internet reklamcılığında, yaptığınız aramalar üzerinden karşımıza çıkan Google reklamlar ile bir nevi hayatımıza girmeye başladı.
Moon (2009) – IMDb 7,9
Moon, teknolojiye yön veren filmler arasında belki de bazıları için çok zorlama olarak gelebilecek bir yapım. Ancak film gerçekten de hem teknolojiyi işleyiş açısından hem de insanın teknoloji karşısında çaresizliğini çok iyi işlemesi açısından önemli bir film.
Aslında ilk başta çok sıkıcı ve rutin bir uzay görevi yapısında olan filmde, insanlığın ayda bir üs kurduğu ve burada tek başına günlük görevleri yerine getiren bir astronot olduğunu fark ediyoruz. Yakın bir gelecekte, ay üzerine ya da çevresine kurulan bir üsle karşı karşıya kalacağız. Bu açıdan film, belki de bu üssün astronotlar üzerinde olan psikolojik etkilerini de iyi ele alıyor.
Filmin ana karakteri olan astronot Sam Bell, geçirdiği kaza sonucu dünyayla olan tüm uydu bağlantısını kaybeder. Neyse ki, yakın zamanda Bell görevini yeni gelecek astronota devredip dünyaya dönecektir. Bu bekleyiş sırasında ise yapay zeka Gerty ile sohbet eder. Ancak işler pek de Sam Bell’in istediği şekilde ilerlemez. Özellikle yapay zeka ile insan ilişkileri açısından bu filmi bir kenara not etmenizi öneriririz.
Gattaca (1997) – IMDb 7,8
Jude Law, Uma Thurman ve Ethan Hawke’ın başrollerini paylaştığı yapım, ailelerin mükemmel genetiğe sahip çocuk yapma tutkularının gelecekte iyi bir iş bulmak için en önemli kriter olması fikrinden yola çıkıyor. Uzaya seyehat etmek isteyen Ethan Hawke, ne yazık ki özel olarak genetiği ile oynanmış mükemmel çocuklardan biri değildir.
Devletin DNA üzerinden herkesin nasıl bir yapıda olduğunu tespit ettiği hatta, her işe girişte rutin DNA kontrolleriyle tam bir mükemmel genetikli insan dayatması ile karşı karşıyayız. Bu açıdan Gattaca, teknolojiye yön veren filmler arasında önemli bir yere sahip.
Bugün etik anlamda tartışmalı da olsa, Çin gibi ülkelerde çocuğun cinsiyetini belirlemek mümkün. Çin’de daha önce bazı doktorların bebeklerin hastalık kapmasını önleyecek şekilde gen dizilimleriyle oynadığı ortaya çıkmıştı. Kısaca Gattaca filminde karşımıza çıkan “süper insan” modeli gizliden gizliye hayatımıza girmeye başlamış gibi görünüyor.
Geleceğe Dönüş 2 (1989) – IMDb 7,8
Aslında Dark benzeri filmler ve diziler arasında Geleceğe Dönüş filminden bahsetmiştik. Tabii ki çoğu kişinin bildiği film, bilim kurgu filmleri arasında da önemli bir yere sahip. Film yine Space Oddysey gibi video görüşme ile karşımıza çıkıyor. Ana karakter Marty’nin gelecekte işten video konferans yoluyla kovulmasına şahit oluyoruz.
Yine filmde karşımıza çıkan uçan otomobil teknolojisi kısa bir süre sonra, drone taksi şeklinde hayatımıza girecek. Yine uçan kaykay benzeri girişimlerde gerçek olmuş durumda. Mobil ödeme ve hologram da filmden hayatımıza giren teknolojiler. Mini bir pizzanın fırında büyümesi ise hala hayal olarak kalmaya devam ediyor.
Black Mirror (2011- Devam ediyor) Entire History of You IMDb 8,6 Metalhead 6.6
Black Mirror dizisi ilk ortaya çıktığı günden bu yana distopik bir gelecek, insanı köleleştiren teknolojik öngörülerle karşımıza çıktı. Her ne kadar bu öngörüler gerçekleşmemiş olsa da, bazı bahsedilen teknolojilerin ilk adımları ortaya çıktı. Teknolojiye yön veren diziler arasında ilk başlara oynayan Black Mirror dizisinin iki bölümü bu anlamda öne çıkıyor. Bunlardan birisi, dizinin birinci sezon üçüncü bölümünde karşımıza çıkan, Entire History of You bölümü.
Bu bölümde karşımıza çıkan ve gözle gördüğü her şeyi kaydeden teknoloji, tam anlamıyla olmasa da, Sony tarafından patenti alındı. Tabii ki henüz bu teknoloji hayatımıza girmemiş olsa da, gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmış olabiliriz. Tabii ki bunun Black Mirror‘da bölüm konusu yapıldığı düşünüldüğünde, biraz ürkütücü olduğunu da söylemek gerekir.
Yine aynı dizinin bu sefer 4. sezon 5. bölümü olan Metalhead ise, robotların hayatımıza girmesiyle karşımıza çıkabilecek tehlikeleri anlatıyordu. Her ne kadar henüz robotlar bu şekilde kullanılmasa da, şu an için ABD ve İsrail gibi ordularda, uzaktan kumandalı kara robotları kullanılmaya başladı. Yine ABD ordusunun, kendi kendine hareket edebilen robot araçlar üretmek için çalışmalar yaptığı da biliniyor. Yani Black Mirror tam da teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesinin başrolünde yer alan yapımlardan.
Arrtırılmış gerçeklikten, sosyal medya ve reyting şovlara kadar bir çok distopik alanda bölüm çeken dizide yer alan teknolojiler, umarım çok daha olumlu şekilde hayatımıza girer ve onu kolaylaştırırlar.
Person of Interest (2011-2016) – IMDb 8,4
Dizi, yapay zeka ile hareket eden ve ABD’de yer alan tüm kamera sistemini kontrol eden bir tür gizli güvenlik ağını konu ediyor. Bu özel yazılım Mr. Finch tarafından kontrol ediyor ve Finch suçlar daha gerçekleşmeden bu yapay zeka sayesinde suçları engellemeyi amaç edinmiş. Burada da yardımına her şeyden elini eteğini çekmiş eski bir ajan koşuyor. Peki ama dünyada böyle bir komplike izleme sistemi var mı? Dizi, teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesine nasıl girdi?
Her ne kadar bu kadar komplike çalışmıyor olsa da, Çin’de Koronavirüs döneminde karşımıza çıkan kamera sistemi neredeyse bu kadar komplike bir sistemle karşımıza çıktı. Kişileri evlerinin önünden itibaren takip eden, hepsinin kimliğini tespit eden, virüs taşıyanların evden çıkmaması için denetleyen sistemin, tüm toplumu denetlemek ve kontrol etmek için de kullanıldığı düşünülüyor. Çin bir çok anlamda kapalı bir kutu olduğu için bu kamera sisteminin tam olarak nasıl kullanıldığı bilinmiyor.
Yine Amazon’un şu an için başarısız olsa da bazı havaalanlarında ve polisler tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi de, aslında dizide yer alan teknolojinin hayatımızın parçası olmaya başladığı söylenebilir.
Star Trek (1966 – 1986) – IMDb 8,3
Çok eski bir TV dizisi olan, filmi de çekilmiş olan Atılgan ve mürettebatı, birçok farklı teknolojiyle karşımıza çıktı. İşte sonda yer alsa da aslında teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesinin süpriz yumurtası olan Star Trek dizisi ve yer alan teknolojiler;
Bunlardan birisi, cep telefonu atası olan Comminicator. Bir tür kapakli cep telefonunu andıran cihaz sayesinde mürettebat bir gezegene indiğinde bile gemiyle iletişim kurabiliyordu.
Diğer bir gerçekleşmeye yakın Star Trek teknolojisi ise evrensel tercüman. Dizilerde ve daha sonra filmlerde karşımıza çıkan bu teknoloji bugün Google çeviri desteği sunan kulaklıklar ile aynı anda olmasa da mümkün. Yine Microsoft‘un da bu yönde çalışmalar yaptığı biliniyor. Microsoft yaklaşık iki yıl önce mütercim tercüman hızında çeviri yapabilen bir yapay zeka yazılımı ile karşımıza çıkmıştı. Ancak bu projenin ne durumda olduğu hakkında bir bilgi bulunmuyor.
Dizide karşımıza çıkan teknolojilerden biri ise Geordi karakteri tarafından takılan VISOR. Kör olan karakter, bu gözlük sayesinde bildiğimiz anlamda olmasa da elektromanyetik olarak görme hissine sahipti.
Bu teknoloji henüz yaygınlaşmamış olsa da 2005 yılında Stanford Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmada kör bir fare, retinanın arkasına takılan bir çip sayesinde görebilir hale geldi. Farenin görmesi için bir tür kameralı gözlük kullanıldı. Bu gözlüğe giren ışık ise retina arkasına yerleşen çip tarafından işlenip görüntü haline getirildi.
Star Wars A New Hope (1977) IMDb 8,6
Star Wars, ne kadar popüler kültüre ait olsa da teknoloji anlamında da önemli göndermelere sahip bilim kurgu filmleri arasında. Filmde yine daha önce karşımıza çıkan video görüşme teknolojisi kullanılıyor. Ancak asıl önemli teknoloji ise hologram mesajları. Bugün tam anlamıyla hologram yoluyla mesaj yollanmasa da, liderler bu yolla konuşma yapabiliyor. Ya da kısa hologram videolar oluşturmak bugün mümkün.
Filmde karşımıza çıkan ışın silahı henüz tam olarak gerçekleşmemiş olsa da, iki yıl önce bir Çin güvenlik firması yaklaşık 1 km menzili olan bir ışın tabancası geliştirdi. Tabanca şu an için sadece insanı yaralayacak kadar etkili.
Droidler yani robotlarda hayatımıza çoktan girmiş durumda. Her ne kadar henüz tam anlamıyla herkesin bir droidi olmasa da, Boston Dynamic denemeleri, yardımcı robot kavramının çok da uzak bir gelecek olmadığının göstergesi.
Aslında teknolojiye yön veren filmler ve diziler listesini daha fazla uzatmak da mümkün. Ancak size daha öne çıkan ve izlemenizi tavsiye ettiğimiz filmleri ve dizileri bir araya getirmeye çalıştık.
Peki siz ne düşünüyorsunuz, bilim kurgu filmleri gerçekten de teknolojik gelişmeleri etkiliyor mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}