Teknosa, düzenlediği basın toplantısında 2017 yılı mali sonuçlarını ve 2018 hedeflerini açıkladı. Bakalım Teknosa’nın 2017 verileri ve 2018 yılı için planları neler?
Ülkemizde teknolojiyle beraber e-ticaretin faaliyet alanları da günden güne artıyor. İş böyle olunca Teknosa, teknolojiye olan yatırımını git gide artırarak müşterileri için en iyi deneyimi sunmayı planlıyor.
Bu sebeple, yıllık hedeflerinin karşılığını alan Teknosa, 2018 yılında bir önceki yıla göre iki kat fazla yatırım yapma kararı aldı. Ayrıca Yönetim Kurulu Başkanı Ata Köseoğlu, Teknosa 2017 sonuçları hakkında, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Elektrikli otomobil için ÖTV artırıldı! (Güncellendi)
Elektrikli otomobil için özel tüketim vergisine ekleme yapıldı! Torba yasa kapsamında gelen vergi yeni oranlarıyla dikkat çekiyor. İşte tüm detaylar!Teknosa 2017 yılı mali sonuçları
Teknosa’ya göre 2018 yılının, 2017’ye göre daha başarılı geçeceği öngörülüyor, çünkü 2018 için Teknosa, bir önceki döneme göre iki katı yatırım yaptıklarını, bu yatırımın da 60 Milyon TL olduğu özellikle vurguluyor.
2017 yılı için, çoklu kanal stratejisi doğrultusunda müşterilere her kanaldan kesintisiz hizmet sunmaya odaklandığını açıklayan Teknosa, bu alana 28 Milyon TL seviyesinde yatırım yaptıklarını açıkladı.
Tüketici teknolojisi ürünleri satışlarının 2017 yılında ciroda yüzde 16 arttığı bilgisini veren Bülent Gürcan, pazara ilişkin olarak, “Akıllı telefonlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hala büyümenin sürükleyicisi konumunda. 2017 yılında Türkiye’de akıllı telefonların hakim olduğu telekom kategorisi yüzde 19 büyürken, pazardan yüzde 42’lik bir pay aldı.
Büyük beyaz eşya ÖTV indirimi etkisiyle yüzde 21, tüketici elektroniği ve küçük ev aletleri yüzde 11 büyüdü. Bilgi teknolojileri kategorisindeki satışlar ise uzun bir aradan sonra oyun özellikli ürünlere talep nedeniyle yılı yüzde 2,5 seviyesinde artış ile tamamladı” dedi.
İnsanlar konut ve gıdadan sonra, en çok yatırımı teknolojiye harcıyor ve bu rakam da yüzde 10 oranına tekabül ediyor. Bu sebeple Teknosa geçen yıla oranla, ürün kategorisinde ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyor.
Teknosa ve DORinsigt işbirliği ile hazırlanan ‘Teknolojik Ürün Kullanma Eğilimi Raporu’na göre 2017 yılı içerisinde Türkiye’deki tüketicilerin toplam harcamalarının yüzde 10’u teknoloji alışverişine gidiyor. Konut, gıda ve ulaşım giderlerinin ardından dördüncü sırada yer alan teknoloji harcamaları, bu yönüyle de dikkat çekiyor. 29 Ocak – 5 Şubat 2018 tarihleri arasında ABC1C2 segmentine mensup 1000 kişi ile yapılan araştırmaya göre, 2017 yılında en çok para harcanan teknoloji ürünü yüzde 41 ile cep telefonları olurken, bunu sırasıyla TV, beyaz eşya, bilgisayar, küçük ev aletleri ve oyun harcamaları takip ediyor. Araştırmanın diğer dikkat çeken sonuçları ise şöyle;
- Teknoloji alışverişi ayda ortalama bir kez yapılıyor.
- Erkekler, kadınlara oranla daha sık teknoloji alışverişi yapıyor.
- 2018 yılında, tüketiciler gelirlerinin ortalama yüzde 16’sını teknolojiye harcamayı planlıyor. En fazla hangi ürüne harcarsınız sorusunun yanıtı ise yüzde 45 ile cep telefonu oluyor.
- Tüketicilerin yeni yılda değiştirmek istedikleri ürünlerin başında yüzde 50 ile cep telefonu geliyor. Bunu yüzde 24 ile televizyonlar takip ediyor.
- Teknoloji alışverişlerinde kadınlar daha çok mağazaya gitmeyi seçerken, erkekler ise yoğunlukla internetten alışveriş yapıyor.
- Alışveriş yolculuğunda kanal seçimlerinde internetten karar verip, mağazadan satın alma eğilimi yüzde 40 ile en yüksek paya sahip. 2018’de internetten alışveriş yapmayı düşünenlerin sayısı artıyor.
- Tüketicileri en çok heyecanlandıran yeni teknoloji ise yüzde 48 ile ‘yapay zeka’ oluyor. VR (Sanal gerçeklik) ve 3 boyutlu yazıcılar da tüketicilerin heyecanla bekledikleri teknolojiler arasında yer alıyor.
Son olarak teknoloji trendlerini takip edip, insanlara daha iyi hizmet vermek için yapay zekaya yatırım yapan şirket, kullanıcı deneyimini olabilecek en iyi seviyeye getirmek istiyor. Şirket bununla beraber ülkemizdeki e-ticaret oranını da büyütmek istiyor.
::Sizce ilerleyen yıllarda çıkacak teknoloji trendleri nelerdir?