Telefonlardaki batarya ömrünün uzaması için bir yol bulunmuş olabilir. Akıllı telefonlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan lityum iyon pillerin ömrü bir süre sonra kullanıma göre kısalıyor. Yeni araştırmalara göre kullanımda performans düşüşüne neden olan lityum iyon pillere kendi kendini onarma kabiliyetine sahip potasyum piller alternatif olabilir.

Lityum iyon piller Nobel ödülü getirdi

Lityum iyon piller Nobel ödülü getirdi

Dört yıl önce Aziz Sancar tarafından alınan kimya alanındaki Nobel ödülü sahiplerini buldu. Lityum iyon piller alanındaki çalışmalar üç isme 2019 Nobel Kimya Ödülü getirdi...

Lityum iyon pillere alternatif: Potasyum piller

Kendi kendini onarabilen bu potasyum piller, lityum iyon pillere oranla daha ucuz ve daha uzun ömürlü olduğu söyleniyor. Amerikalı araştırmacılar, ucuz, güçlü ve yüksek performans sunan bu pillerin geliştirilmesini engelleyen önemli bir sorunu çözdüklerini söylüyor ve nihayet lityum iyon pillere alternatif geliyor.

Şu an en çok kullandığımız elektronik cihazlarda kullanılan lityum iyon piller hem çok pahalı hem de çevreye verdiği zarar birçok kişi tarafındın bilinmiyor olsa da oldukça fazla. Bunların yanında uzun ve kötü kullanımda ‘’alev’’ alabilen bu piller aslında kullanılmaması gerekiyor.

Potasyum metal pil ise bu noktada önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bol miktarda ve kolay ulaşılabilen bu pil türünün malzeme maliyetleri de daha düşük. Yani ilerleyen günlerde bu piller kullanılarak üretilen telefonların fiyatlarında anlamlı bir düşüş görebiliriz.

Bilim insanlarının yeni bulduğu çözüm ile şimdiye kadar lityum iyon pillerde karşımıza çıkan dendrit oluşumu çözülmüş oluyor. Dendrit oluşumu ise kısaca katı materyal oluşmadan önce, sıvı katılaşma sıcaklığının altında bir sıcaklıkta soğumaya ve pilin kısa devre olmasına neden oluyor. Bu durum da karşımıza pil ömrünün de kısalması olarak çıkıyor.

Bilim insanları ise buldukları çözüm ile artık ucuz, uzun ömürlü potasyum metal pilleri küresel pazar kullanımına sokmanın mümkün olduğuna inanıyorlar. Uzmanların geliştirdiği sistem ise oldukça ilginç çünkü yıllardır bize söylenen bu yöntem kontrollü koşullar altında yüksek oranda yük bindirilmesi ve deşarj edilmesi sistemine dayanıyor.