Telefonlardaki batarya ömrünün uzaması için bir yol bulunmuş olabilir. Akıllı telefonlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan lityum iyon pillerin ömrü bir süre sonra kullanıma göre kısalıyor. Yeni araştırmalara göre kullanımda performans düşüşüne neden olan lityum iyon pillere kendi kendini onarma kabiliyetine sahip potasyum piller alternatif olabilir.
Lityum iyon piller Nobel ödülü getirdi
Dört yıl önce Aziz Sancar tarafından alınan kimya alanındaki Nobel ödülü sahiplerini buldu. Lityum iyon piller alanındaki çalışmalar üç isme 2019 Nobel Kimya Ödülü getirdi...Lityum iyon pillere alternatif: Potasyum piller
Kendi kendini onarabilen bu potasyum piller, lityum iyon pillere oranla daha ucuz ve daha uzun ömürlü olduğu söyleniyor. Amerikalı araştırmacılar, ucuz, güçlü ve yüksek performans sunan bu pillerin geliştirilmesini engelleyen önemli bir sorunu çözdüklerini söylüyor ve nihayet lityum iyon pillere alternatif geliyor.
Şu an en çok kullandığımız elektronik cihazlarda kullanılan lityum iyon piller hem çok pahalı hem de çevreye verdiği zarar birçok kişi tarafındın bilinmiyor olsa da oldukça fazla. Bunların yanında uzun ve kötü kullanımda ‘’alev’’ alabilen bu piller aslında kullanılmaması gerekiyor.
Potasyum metal pil ise bu noktada önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bol miktarda ve kolay ulaşılabilen bu pil türünün malzeme maliyetleri de daha düşük. Yani ilerleyen günlerde bu piller kullanılarak üretilen telefonların fiyatlarında anlamlı bir düşüş görebiliriz.
Bilim insanlarının yeni bulduğu çözüm ile şimdiye kadar lityum iyon pillerde karşımıza çıkan dendrit oluşumu çözülmüş oluyor. Dendrit oluşumu ise kısaca katı materyal oluşmadan önce, sıvı katılaşma sıcaklığının altında bir sıcaklıkta soğumaya ve pilin kısa devre olmasına neden oluyor. Bu durum da karşımıza pil ömrünün de kısalması olarak çıkıyor.
Bilim insanları ise buldukları çözüm ile artık ucuz, uzun ömürlü potasyum metal pilleri küresel pazar kullanımına sokmanın mümkün olduğuna inanıyorlar. Uzmanların geliştirdiği sistem ise oldukça ilginç çünkü yıllardır bize söylenen bu yöntem kontrollü koşullar altında yüksek oranda yük bindirilmesi ve deşarj edilmesi sistemine dayanıyor.
Sürekli yeni pil bulunuyor ama değişen bir şey yok…
Ne zaman kullanılmaya başlanır acaba
Android 10 güncellemesi redmi not 8 proya neden hala gelmedi bana
Bence pil uzun süre gidiyor diye ek paea isterler
Rahat iki senesi var
20 senedir yeni pil metarialleri veya yontemleri bulunuyor, fakat hala 20 senedir tik yok. asagidaki bir arkdasin dedigi gibi diyelim bu potasyum pil oldu yari fiyatina imal edilip piyasaya suruldu, bu sefer telefon ureticileri pili 2 kat daha dayanikli diye iki kat daha fazla para isterler, fabrika kurulum maliyetlerinide tuketiciye dayarlar. uzun sozun kisasi malum bu pil haberleri balon dan oteye gecmiyor. hala ureten yok, fabrikasin kuran yok. labraturvarda sunu yaptik bunu yaptik var.
İlk yoruma katılıyorum.
en çok telefon değiştirme sebebi bataryadır.
bunun riskli olacağını üreticiler biliyordur
kim bilir ne teknolojiler bulunmuştur ama
para getirmeyecek diye rafa kaldırırmıştır
ilk yoruma bende katiliyorum. galaxy s6- galaxy s7 bile su anda canavar gibi calisiyor, fakat 5-6 senelik oldugu icin pili az gidiyor, e bilide degismiyor, bulsan cin mali kotu bulursun, bilerek yeni pil uretmiyorlar. fakat birisi cikar yapar eninde sonunda.
Çözüm basit araba aküsü ile gezin 🤣
Bazı kol saatlerinde kolunda sallandıkça pilini dolduran özellik mevcut. Aslında bu sistemi mobil cihazlar için de yapabilseler pil sorunu diye bir kavram kalmaz diye düşünüyorum
yapılır ama yedek parcadan kar edıyorlar , pil ölünce telefonu değiştırenler vs vs .fırmalar kar amaclı olarak daha üst sevıyeye yavaş yavaş çıkıyor.
potasyum patlayıcı bir madde. lityumdan çok daha tehlikeli. nasıl stabil hale getirecekler?
Potasyumu saf olarak kullandıklarını sanmıyorum. Bileşiklerini kullanıyorlardır sanırım.
akilli telefonlarin en onemli sorunu batarya. eger bu konuya cozum bulursalar devrimlik bi hareket olur. ama bu powerbankleri, ya da batarya degisiminden para kazanmadan feragat etmeliler.
Potasyumun en büyük dezavantajı Lityuma göre oldukça iri bir atom çapına sahip olması, bu kapasite ve pil çalışma mantığı bakımından çok iyi bir özellik değil.