Akıllı telefonlar için her geçen gün yeni bataryalar ve şarj teknolojileri ortaya çıkıyor. Neredeyse 15 dakikada tam dolum vadeden bu şarj teknolojileri, kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Ancak bu gelişmelere rağmen, şarj ederken bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için uygulayabileceğiniz bazı donanımsal ve yazılımsal çözümler mevcut. Akıllı telefon şarj olmuyor hatası nasıl çözülür?
Akıllı telefon şarj olmuyor hatası nasıl çözülür?
Android veya iOS telefonlar için şarj olmuyor hatası sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Hem günlük ihtiyaçlarınızı aksatan hem de sizi zor durumda bırakan bu durum için test edebileceğinizi yöntemleri derledik.
Şarj kablosunu ve adaptörü kontrol edin
Şarj kablosu ve adaptör, akıllı telefonunuza doğrudan enerji veren ekipmanlardır. Bu yüzden kabloda kopukluk olması veya adaptör konektörlerinin zarar görmesi enerji akışını kesebilir. Sorunun telefondan mı yoksa aksesuarlardan mı kaynaklandığını görmek için farklı bir şarj kablosu ve adaptör kullanabilirsiniz.
2343243
Ayrıca telefonu şarj ettiğiniz prizi veya USB girişini de değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Yurt dışından gelen bir adaptör farklı giriş tipine sahip olacağı için, her prizde çalışmama ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.
Telefonun bağlantı noktasını temizleyin
iPhone veya Android telefonların şarj noktalarına zamanla toz, tüy gibi ufak çaplı birikintiler dolabilir. Bu durum ise kablo ile telefon arasında düzgün bağlantı kurulmasını engeller. Bağlantı noktasını temizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Adım 1: Telefonu kapatın.
- Adım 2: İnce uçlu, metalik olmayan bir nesne ile (kürdan, diş fırçası) bağlantı noktasını temizleyin.
Bağlantı noktasını temizlerken içerideki pimlere zarar vermemeye çalışın. Bunun için diş fırçası kullanmanızı ve olabildiğince yavaş davranmanızı tavsiye ediyoruz.
Kılıfı çıkarmayı deneyin
Telefonunuzun kılıfının şarj bağlantı noktasını kapatabileceğini unutmamak gerekiyor. Kablonun telefona tam olarak oturması için kılıfı kontrol edebilirsiniz. Bu noktada telefon kılıf içerisindeyken kabloyu zorlamamanız gerektiğini hatırlatalım. Gerekiyorsa şarj sırasında kılıfından çıkarabilirsiniz.
Ampere uygulaması ile batarya sağlığını kontrol edin
Akıllı telefonunuzu şarj ederken bataryanın durumunu kontrol edebilirsiniz. Ampere gibi basit bir uygulama sayesinde, şarj olurken telefonunuzun çektiği akım miktarını görebilirsiniz. Şarj cihazına bağlıyken telefonunuzun pil durumunu da takip edebilirsiniz.
Kablosuz şarj kullanın
Telefonunuzun kablosuz şarjı destekliyorsa bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Bu, sorunun telefonun bağlantı noktasında veya aksesuarlarda olup olmadığını test etmenizi de kolaylaştırır. Kablosuz şarj ayrıca siz sorunu anlayıp düzeltene kadar telefonunuzu açık durumda tutacaktır.
Eğer telefonunuz kablosuz şarjla bile şarj olmuyorsa, bataryada veya anakartta bir sorun olduğunu işaret ediyor olabilir.