Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 2 milyardan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapıyor, ancak Facebook‘un WhatsApp ile ilgili aldığı veri paylaşım kararı, insanların Telegram gibi alternatif uygulamalara yönelmesine neden oldu. Bu yazımızda, Telegram güvenli mi? Telegram nasıl kullanılır? gibi sorulara cevap veriyoruz.
WhatsApp’ın kararı sonra Telegram’a büyük ilgi
Veri güvenliği ve gizlilik konusunda kabarık bir sicile sahip olan ABD’li sosyal medya devi Facebook, bünyesindeki en popüler platformlardan WhatsApp’ta kritik bir değişikliğe giderek, kullanıcı verilerinin Facebook ile paylaşılmasını zorunlu kılmıştı. Fakat burada ilginç bir detaydan bahsetmek gerekiyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan kullanıcılar, yeni WhatsApp gizlilik koşullarını kabul etmeseler dahi uygulamayı eskisi gibi kullanmaya devam edebilecekken, bu durum Türkiye’deki kullanıcılar için geçerli olmayacak.
Yani söz konusu sözleşmeyi onaylamayan kullanıcılar, WhatsApp’a veda etmek zorunda kalacak. Pek çok kişi, Twitter hesapları üzerinden #WhatsAppSiliyoruz etiketi ile Facebook’un almış olduğu bu karar tepkilerini gösteriyor.
WhatsApp güncellemesinin ardından gelen WhatsApp sözleşmesi sebebiyle kullanıcılar Rusya merkezli Telegram uygulamasını indirmeye başladı. Peki, WhatsApp’ın en büyük rakibi olarak konumlanan Telegram nedir? Telegram güvenli mi? Telegram nasıl kullanılır? İşte cevaplar.
Telegram nedir?
Whatsapp’a alternatif olmak için kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, her geçen gün kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor. Son zamanlarda WhatsApp’ın en büyük rakibi olarak görülen ve şimdiden milyonlarca kullanıcıya ulaşan Telegram, büyümesini her geçen gün devam ettirerek, daha çok insana ulaşıyor.
Rus programcısı Pavel Durov tarafından kurulan Telegram, çoklu platform desteği özelliği sunan, güvenlik odaklı anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma uygulamasıdır. 2013 yılında faaliyete geçen Telegram, hem mobil hem de masaüstü uygulamaları ile kullanıcılarına hizmet veriyor.
Telegram güvenli mi?
Telegram uygulamasının, WhatsApp ve Line gibi global çaptaki mesajlaşma uygulamalarından daha güvenli olduğu kabul ediliyor. Güvenliği düşük ağlarda yüksek hızlı iletim ve güvenilirlikle uyumlu hale getirmek için zamana göre test edilmiş algoritmalar üzerine inşa edilen, Telegram, MTProto protokolü ile çalışıyor.
Hem WhatsApp hem de Telegram uçtan uca şifreleme özelliğine sahipler, ancak WhatsApp’ın yeni gizlilik politikası, bu özelliği anlamsız kılıyor. Telegram ise sohbetlerinde sürekli olarak mesajları şifreliyor.
Telegram; özel sohbetleri, gizli mod özelliği ve isteğe bağlı güvenlik katmanı ile bir adım öne çıkıyor. Kendi kendini imha eden mesajlar özelliği de WhatsApp’ı bu rekabette geriye atıyor.
Telegram nasıl kullanılır?
Telegram’ın kullanım şekli WhatsApp ile oldukça benzerlik gösteriyor. Uygulamayı indirip açtığınızda, size telefon numaranızı soran bir ekran karşılıyor. Gerekli adımlarını tamamladıktan sonra kurulumu bitirmiş oluyorsunuz. Menü butonundan yeni grup oluşturabilirsiniz ya da yeni arama yapabilirsiniz. Telegram uygulamasını indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
İOS için buradan.
Telegram özellikleri neler?
- Telefon numarası ile kolayca kayıt olunur. Fakat telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.
- Kendini imha edebilen zaman ayarlı mesajlar bulunur. Gönderilen bir mesaj istendiği taktirde belirlenen bir süre sonunda karşılıklı olarak her iki cihazdan da otomatik olarak silinebilir.
- Bulut tabanlı mesajlaşma uygulamasıdır. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza çıkar, içerik hemen eşleştirilir.
- Uygulamanın sunucuları dağınık haldedir. Yani dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlı bir şekilde yapılır.
- Bir mesajı ya da içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik olarak silinir.
- Hatalı yazılan mesajları sonradan düzenleyebilme şansı sunar.
- Belge ya da farklı biçimlerdeki her türlü dosyayı gönderilme özelliği bulunur. Toplam paylaşılan ya da gönderilen dosya sayısında herhangi sınır yoktur.
tam forumda soracaktım bu durumu haber yapmışsınız sizden hızlısı mezarda
Başarılı
Telegram’da uçtan uca şifreleme yalnızca gizli sohbetlerde varken WhatsApp’ta tüm sohbetlerde varsayılan olarak var. Yanlış mıyım? Bu durum WhatsApp’ı uçtan uca şifreleme konusunda Telegram’dan önde kılıyor
ilk
Bip ve dedi diyorum başka hiç bir şey demiyorum
Geçtik telegrama başta hepsi aynı ama iş reklam gelirine gelince işler değişiyor
Bip manyak bi uygulama hocalarin hepsi bipe gecmeli butun hocalara duyuru bipe gecin ogrenci olarak yabanci diger uygulamalarin yine yapmicagini garanti ediyomu her dakka uygulama degistiremem ben. #bipmanyak
Bip whatsapptan daha fazla şeye ulaşıyor yerli kazık anlıyacağın
Ulaşsa, bile bunu 3. Kişilerle paylaşıcağını söylemiyor ve SLS ile bütün gönderiler şifreleniyo yani yerli kazık değil en azından, bize birşeyi dayatmıyor