Gelişen teknoloji, otomobil endüstrisini de kökten değiştiriyor. Bir zamanlar sektörün yapı taşı sayılan fosil yakıt ve içten yanmalı motor teknolojileri, yerini elektriğe ve yapay zeka teknolojilerine bırakmış durumda. Ancak değişim sadece bunlarla sınırlı değil. Sürücüsüz araba deneyimi, şirketlerin uzun zamandır peşinde olduğu bir konu.
Bu alanda en başarılı şirketlerden biri de Tesla. Uzun zamandır otopilot deneyimi üzerinde çalışan üretici, sürücüsüz otomobil deneyimi için çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak önemli bir adım atan ve yeni FSD (tam otomatik sürüş) teknolojisini hayata geçiren ABD‘li teknoloji devi, tepkilere neden oldu.
Tesla’nın otopilotu sürücüleri dikkatsizleştiriyor
Şirket bir yandan FSD teknolojisini bazı araçlara getirmek için hazırlanırken bir yandan da yasal süreçlerle boğuşuyor. Takıldığı en büyük engel ise çeşitli güvenlik düzenlemeleri. Pek çok resmi devlet kurumu otopilota güvenmediği için bu fikre karşı çıkıyor. Bu durum her ne kadar ilk bakışta yersiz bir korku olsa da aslında o kadar da yanlış değil.
MIT tarafından yapılan bir araştırma, otopilotun tehlikelerini ortaya çıkardı. Çalışmaya göre, görsel davranış kalıpları [Otomatik pilot] devreden çıkmadan önce ve sonra değişiyor. Sürücüler, manuel sürüşe geçtiklerinde öncesine kıyasla yola daha az bakıyor ve sürüşle ilgili olmayan alanlara daha fazla odaklanıyor.
Otopilot kullanırken sürücülerin yola çok fazla dikkat etmeyebilecekleri gerçeği tam olarak bir şok edici değil. Ancak olası bir arıza durumlarında kazalara neden olabileceği de bir gerçek. Ayrıca uzun vadeli kullanımlarda sistemlerin ne kadar süre kusursuz çalışacağı ise bir başka tartışma konusu.
Şimdilik tek çözüm ise sürücülerin otonom sürüş esnasında daha dikkatli olmaları. Direksiyondan ellerini çekmemeleri ve yolculuk esnasında gözlerini yollardan ayırmamaları gerektiği de bir başka konu. Ancak sık sık Tesla’da uyuyan insanların gündem olduğu şu dönemlerde dikkatli olunma ihtimali pek de yüksek değil.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Tesla ve diğer şirketler tarafından geliştirilen otopilot sistemleri güvenli mi? Adına rağmen tam anlamıyla sürücüsüz bir deneyim sunmayan FSD, neden tartışmaların odağında? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.