Geçtiğimiz hafta insanlık tarihi açısından önemli bir etkinliğe sahne oldu. NASA’nın 2006 yılında Plüton’u fotoğraflaması için uzaya gönderdiği insansız uzay mekiği The New Horizons, Plüton’un en net ve yakından çekilmiş görüntülerini Dünya ile paylaştı.
Nasa, The New Horizons’un görevini başarıyla gerçekleştirmesinin ardından, uzay mekiğiyle ilgili bazı bilinmeyenleri de su yüzüne çıkardı. NASA, The New Horizons’un çalışma mekanizmasıyla ilgili gelen sorular üzerine samimi bir açıklamada bulundu.
:: Ünlü markaların eğlenceli Plüton tweetleri için tıklayın!
Yapılan açıklamada, mekiğin kontrolünü sağlayan ana mekanizmanın MIPS R3000 modelli işlemci olduğu, bu işlemcinin motoru çalıştırma, hızı ayarlama, dengeyi sağlama ve bilgi aktarma gibi birçok sorumluluğu üstlendiği belirtildi.
12 Senelik İşlemciyle Uzayda 9 Yıl
İşin garip yanı ise, MIPS R3000’in Sony’nin 1994 yılında PlayStation’da kullandığı işlemci modeli olması. Yani NASA, milyon dolarlık yatırımını 12 yıllık(mekiğin fırlatıldığı seneye göre) bir işlemciye emanet etmiş. NASA‘nın bu tercihinin ana nedeni ise yeni teknolojiler deneyip risk almaktansa, başarısı ispatlanmış ve iş görür haldeki teknolojileri kullanma prensibiymiş.
Uzaylilara PSX yollamis olabilirler. Amac ticaret olmali ama ustun zekali ve asiri gelismis teknolojileri oldugu icin kirip korsan oyun oynarlar. Bence Henuz kirilmamis bir konsol islemcisi koymaliydilar. Bir ihtimal onlarin da kirmasi uzn surebilirdi.
Mantikli
Aslında günümüzdeki teknoloji birçok şeye yeter ancak optumizasyon yapmıyorlar ve pişasanın canlı tutulup sürekli kâr edilebilmesi için yetersizmiş gibi gösteriliyor.
İts a Sony diyoruz buna
ona bakarsaniz apollo 10'un bilgisayarinin bir ti-80 kadar zekasi vardi – 64 bayt!
Sony alma aldırma. Sanki işlemciyi sony yapmış gibi anlamış bazıları
1994 ve 12 yıl? Hesap yanlış
Sanki işlemciyi sony üretti. Kimse mips markası üstünde durmuyor
İyide mips dediğin şey bir tekniktir. Mips mimarisi kullanılması mips i başarılı yapmaz. O başarı kusursuz tasarımla olur. Sony her zamanki gibi güvenilir. Koskoca nasa bile sony e güveniyor.