Meta, bugünden itibaren yalan haber uyarılarını aktifleştirdi. Paylaşılan haberlerin doğruluk kontrolünü yapmaya başlayan Threads, en büyük rakibi X‘ten daha güvenilir bir aşamaya geçmeye hazırlanıyor. Peki, Meta’nın X’e rakip olan uygulaması, yalan haberleri engelleyebilecek mi? İşte haberin detayları….
Threads yalan haberleri nasıl önleyecek?
Threads, bu özellikle birlikte, yerel seçimlere doğru yayılacak olan yanlış bilgilerle başa çıkabilecek bir adım atmış olabilir. Kullanıcıların ağ üzerinde gözlemledikleri doğrulama programlarına ilişkin raporların ardından Meta, Threads üzerinde dolaşan yanlış bilgilerle ilgilenmek için doğrulama kuruluşlarıyla işbirliği yaptığını doğruladı.
Ancak, Threads içeriğinin doğrudan doğrulama programı henüz tam olarak yaygınlaştırılmadı. Meta, Aralık ayında doğrulama ortaklarının Threads üzerindeki yanlış içeriği doğrudan inceleyip derecelendirebileceklerini 2024’ün başlarında duyurmuştu.
Kullanıcılardan bazıları Threads’in doğrulama programını deneyimledi
Meta, Threads üzerinde şimdilik yalnızca, “neredeyse aynı içeriğe sahip” mevcut doğrulamaları eşleştirebildiğini belirtti. Kullanıcıların doğrulama programları hakkında raporlarına bakılırsa insanlar, Threads içeriğinin hızlıca “doğrulama programına” tabi tutulduğu bir durumla karşılaşıyorlar.
Şirket, doğrulama kuruluşlarının içeriği doğrudan Threads üzerinde derecelendirmesi için henüz yetkinin finale ulaşmadığını, ancak çok yakında yaygınlaşacağını bildirdi. Haberi doğrulamak için Threads kullanıcıları, AI tarafından üretilmiş yalan bir video üzerinde bir araya geldi ve ekrana alt kısımdan bir pop-up olarak çıkan uyarı etiketini fark ettiler.
Uyarı mesajı “Yanlış Bilgi” olarak okunuyor ve “Aynı yanlış bilgi başka bir konuda doğrulayıcılar tarafından incelendi. Küçük farklılıklar olabilir.” açıklaması ile devam ediyor. Ayrıca, “bağımsız doğrulayıcılar bu bilginin gerçeklere dayanmadığını söylüyor” uyarısı da yer alıyor.
Ancak bu sonuca hangi doğrulama kaynaklarının vardığı belirtilmiyor. Bunun altında, kullanıcılar doğrulama kuruluşlarının adını ve kaynakların sonucunu, “Yanlış” olarak okuyabiliyor zira, içerik ve neden yanlış olduğu hakkında ek bilgiler bulunmuyor.
Daha önce Elon Musk’ın X uygulamasında, mavi tikli doğrulanmış hesaplar tarafından yalan haberler yayıldığı tespit edilmişti. Hatta bu yüzden çok daha yüksek görünürlüğe ulaşmış ve toplumu etkileyecek düzeylere kadar gelmişti. Meta ise, haberlere ve yanlış bilgi potansiyeline karşı daha temkinli bir yaklaşım benimsemeyi planlıyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.