9 Eylül tarihinden sonra resmileşen torba yasada karşımıza çıkan maddelerden bir kaçı, Türkiye’deki internet dünyasını oldukça yakından ilgilendiriyordu. TİB yani Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı‘na oldukça geniş yetkiler veren yasa, TİB’e istediği siteyi, istediği an kapatabilmesi ve mahkeme kararı olmadan kullanıcıların girdiği siteleri ve sitelerde yaptıklarını kaydedebilme hakkı tanınıyordu.

Geçtiğimiz haftalarda CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme, Torba Yasadaki ilgili maddelerin anayasaya aykırı olduğunu, bu yüzden yürtümeyi durdurma kararı aldığını açıklamıştı. Yani TİB’e tanınan bu geniş haklar, şimdilik kaldırılmış oldu.

Peki şimdi ne olacak?

Eylül ayında torba yasadan önceki duruma dönen TİB, bir karar almadan önce yine mahkeme kararını beklemek zorunda. Ayrıca mahkeme izni olmadan, internet kullanıcılarının bilgilerini kaydedemeyecek ve fişleme yapamayacak.

Ulaştırma Bakanı tepkili

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Anayasa Mahkemesi tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ilişkin verilen karara yönelik açıklama yaptı.

Trafik bilgilerinin mahkeme kararı dışında hiç kimseye verilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Elvan, “Burada amaç hakim kararlarına zamanında cevap verebilmektir. İptal internete ilişkin adli soruşturmaları olumsuz etkileyebilir.” dedi.

Avrupa’da da internet trafik bilgileri belli bir süre tutulduğunun ifade eden Elvan, “AYM hangi gerekçelerle bu maddeyi iptal etti? Düzenlemeler anayasaya uygun olarak yapılmıştır.” dedi.

TİB için tanımlanan ve iptal edilen haklar nelerdi? Hatırlayalım

Buradaki haberimizde detaylı olarak görebilirsiniz. Fakat biraz daha hatırlamakta fayda var. 

İnternette trafik bilgisi, “hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği ve ne kadar süreyle o adreste kaldığı” bilgilerini içeriyor. Sitenin içeriği ise, trafik bilgisi kapsamında değerlendirilmiyor ve saklanmıyor. Şubat ayında yapılan yasal düzenlemeyle, internet kullanıcılarının trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar erişim sağlayıcıları tarafından saklanması zorunluluğu getirilmişti.

Buna göre trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde, TİB tarafından erişim sağlayıcıdan alınacak ve mahkemeye sunulacaktı.

Yapılan bir diğer değişiklikle de, TİB Başkanı’nın talimatıyla internette resen erişim engelleme yapılacak hallere, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” durumları da eklendi.

Buna göre söz konusu nedenlerden bir ya da bir kaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, internette erişimin engellenmesi TİB Başkanı’nın talimatı üzerine, TİB tarafından yapılacak.

Böyle bir durumda erişim sağlayıcı engelleme kararını 4 saat içinde yerine getirecek. Tabi artık bu hükümler için -ti eki kullanmamız gerekiyor. Çünkü yasa iptal edildi.

:: Sizce yasanın iptal edilmesi doğru mu yanlış mı? İnternet özgürlüğü tarafındaki düşünceleriniz neler?