TikTok, Facebook ve Instagram gibi platformlarda yer alan sosyal medya akımları pek çok kişinin hayatında önemli bir yere sahip. Bu nedenle pek çoğumuz bu platformlarda gördüğümüz şeylerin parçası oluyor, akımların içinde yer alıyoruz. Uzaktan zararsın gibi görünen bu durum, dikkatli olunmazsa ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda ise ekstra dikkatli olunması gerekiyor. Ne yazık ki önlem almak daima yeterli olmuyor. ABD’de bir aile, 9 yaşındaki çocuklarının ölümlerinden, TikTok akımını sorumlu tuttu.
TikTok ve benzeri sosyal medya akımları çocuklar için ciddi tehlike oluşturuyor
Olay geçtiğimiz hafta ABD’de yaşandı. Tennessee‘li bir aile, 9 yaşındaki çocuklarını boynunda bir kemerle yerde yatarken buldu. Hemen hastaneye kaldırılan LaTerius isimli çocuk, bulunduğu zaman nefes almıyordu. Hızla müdahale edilen çocuk, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.
Hemen ardından ortaya çıkan bir bilgi, küçük çocuğun ölümünün ardındaki gizem perdesini ortadan kaldırdı. Ailenin iddiasına göre LaTerius‘un ölümüne TikTok akımlarından biri neden oldu. Kişinin kendisini bayıltana kadar boğması anlamına gelen “pass out challenge” isimli akım, son dönemlerde sosyal medya platformlarında oldukça popüler.
Hızla yayılan akım, yetişkinler için bile tehlikeliyken, çocuklarda korkunç sorunlara neden olabiliyor. Ocak ayında benzer bir trajedi İtalya‘da yaşandı. 10 yaşındaki küçük bir kız tıpkı LaTerius gibi bilinçaltı akımına katılmaya çalıştı ve kendini boğarak hayatını kaybetti. Ancak tek sorun “bilinç kaybı” akımı değil.
Mayıs ayında, 13 yaşındaki bir kız Oregon’da vücudunda üçüncü derece yanıklarla hastaneye giriş yaptı. Ailesi, ABC News’e alkol ve çakmakla bir TikTok akımını yeniden yarattıklarına açıkladı. Tüm bunlar sosyal medya platformunun çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili tartışmaları yeniden gün yüzüne çıkardı.
İddialar ile ilgili sessiz kalmayı tercih eden Çinli sosyal medya devi herhangi bir açıklama yapmadı. Şimdilik şirketin içerikleri hakkında herhangi bir hukuki süreç yaşanmıyor. Ancak TikTok akımlarının önümüzdeki dönemlerde ciddi şekilde araştırmalara konu olması bekleniyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? TikTok ve benzeri sosyal medya platformları çocuklar için tehlikeli mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
suçlu sosyal medya uygulaması değil, suçlu o akımı ilk ortaya çıkaran kişi. Onun bulunması gerekir.
bütün cinayetlerin sorumlusu kabil diyorsun yani.
Tik tok yasaklanması lazım
yapmak zorunda olmadığı için çocuğun kendisi suçlu, hem tiktok 9 yaşındaki bir çocuğa uygun bir yer de değil ve ailesi izin verdiği için ailesi de suçlu. Kimse kusura bakmasın.