Sir Tim Berners-Lee tarafından yaratılan World Wide Web‘in (www) kodları, geçtiğimiz günlerde Sotheby’s aracılığıyla NFT olarak satıldı. Ancak 5,4 milyon dolarlık açık artırmanın reklamını yapmak için kullanılan ve orijinal kaynak kodunu gösteren bir videoda kodlama hatası tespit edildi.

Söz konusu açık artırma, kaynak kodunun zaman damgalı dosyalarını ve bunun yazılığı animasyonlu bir videoyu içeriyordu. Ancak güvenlik şirketi F Secure’dan Mikko Hypponen, “<” ve “>” sembollerinin HyperText Markup Language‘a (HTML) “&lt; &gt;” olarak çevrildiğini söyledi.

İnternetin yaratıcısı da NFT dünyasına katıldı

İnternetin yaratıcısı da NFT dünyasına katıldı

Günümüzdeki internetin yaratıcısı olan Sir Tim Berners-Lee, projesinin kaynak kodlarını NFT olarak açık artırmayla satışa sundu.

Tim Berners-Lee hatayı kodları korumak için yapmış

Hatayı fark eden araştırmacı, olayın basit bir hatadan ibaret olduğunu söyledi. Araştırmacı, “Bu bazen kodu korumak için kasıtlı olarak kullanılan bir taktiktir. ‘Kaçma’ olarak da bilinir. Ancak bu durumda yanlış yapılmış gibi gözüküyor. Tıpkı yanlış basım hatası olan bir posta pulu gibi” ifadelerini kullandı.

Hypponen ayrıca, kimliği belirsiz bir alıcıya satılan NFT için şahsen teklif vermediğini de sözlerine ekledi.

Tim-Berners-Lee

Öte yandan web sitesi yaratıcısı Mark O’Neill, videoyu kim yaptıysa, orijinal metin dosyasını HTML’e dönüştüren bir program aracılığıyla çalıştırdığını söyledi. O’Neill, “Sotheby’s için utanç verici ancak kimsenin orijinal koda aynı şeyi yapmadığına inanıyorum” dedi.

23 Haziran’da 1000 dolarlık bir açılış teklifiyle başlayan açık artırmanın gelirleri, Sir Tim Berners-Lee ve eşi tarafından seçilmiş hayır kurumlarına gidecek.