Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple’ın CEO’su 11 yıla yakın bir süre önce değişti. 2011’in Ağustos ayında Steve Jobs’ın hastalığının ağırlaşmasıyla koltuğu devralan Timothy Donald Cook, aradan geçen sürede 153 milyar dolarlık şirketin değerini 3 trilyon dolara çıkarmayı başardı. İşte Tim Cook’un Apple macerası…

Tim CookApple’a ne zaman katıldı? İşte 25 yıllık serüven!

1 Nisan 1976 yılında California’da Steve Jobs ve Steve Wozniak iş ortakları Ronald Wayne, Apple I ile dünyanın en başarılı şirketlerinden birinin temelini attılar. Üstelik bunu henüz kişisel bilgisayar kavramının oluşmadığı ve Atari benzeri cihazların evlere yeni yeni girmeye başladığı dönemde yaptılar.

Yıllarca süren çabalar ve başarıların ardından 1998 yılında Jobs, o sırada Compaq için çalışan Tim’i farketti. Apple o zamanlar Compaq kadar başarılı ve umut vadeden bir şirket değildi. Ancak Jobs bizzat Tim ile görüşüp Apple’a katılmasını istedi.

Apple’dan tarihi adım: Katlanabilir MacBook Pro geliyor

Apple’dan tarihi adım: Katlanabilir MacBook Pro geliyor

Sızdırılan bilgilere göre Apple, katlanabilir MacBook Pro ve iPad modelleri için ar-ge çalışmalarına başladı.

Jobs’un ikna kabiliyeti mi yoksa Cook’un güçlü sezgileri sayesinde mi bilemiyoruz. Ancak Compaq’tan ayrılıp Apple’a dünya çapındaki operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı unvanıyla katılarak Cook’un doğru seçimi yaptığını söyleyebiliriz.

Tim Cook, Apple’a katıldığı günü şu şekilde anlatıyor:

“Beynimin sol tarafını ve beni en iyi tanıyan insanları değil, ben o gün sezgilerimi dinledim. Steve’le görüşmeme beş dakika kala, tüm mantığımı bir kenara bırakıp Apple’a katılmak istedim. Neden hislerimi dinlediğimi bilmiyorum, bugün bile bildiğimden emin değilim. Sezgilerim Apple’a katılmanın ve yaratıcı bir deha için çalışmanın ömür boyu bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat olduğunu biliyordu. Büyük bir Amerikan şirketini yeniden diriltecek yönetim ekibinde olmak.”

Tim’in operasyonları devralışı

2007 yılında Jobs, pankreas kanseri sebebiyle sağlık durumu kötüleştiğinden sık sık izin alıyordu. Bu süreçte Cook devreye girdi ve operasyonları yönetmek için dünya çapındaki operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcılığından iki yıl sonra genel müdürlüğe terfi etti. Bu süreçte operasyon maliyetlerini düşürüp, şirket karlılığını arttırarak yönetme yeteneğini ispatladı.

Jobs, kötüye giden sağlık durumu nedeniyle karaciğer nakli ve bir dizi başka prosedür geçirirken, Tim Cook’u Apple’ı yönetmesi için görevlendirdi. Yaklaşık olarak 11 yıl önce de Jobs, Apple’dan ayrılmak zorunda kalırken kendi işlerini üstlenmesi için ardında bıraktığı Tim Cook, Apple’ın yeni CEO’su oldu.

Tim Cook geçtiğimiz 11 yılda nasıl bir CEO portresi çizdi?

Tim’in önderliğinde ilerleyen Apple, arka planda pek çok değişim yaptı. Kültürel uyum adını verdikleri yöntemle şirkette ortak payda da buluşamayacak kişileri işten çıkartıp tartışmalara son verdi. Borsada ise 3 trilyon dolar seviyesine kadar yükseldi. Hatta Amazon gibi diğer başarılı şirketleri bile geride bırakarak dünyanın en karlı ve değerli şirketi haline geldi.

Tim’in, Steve’den farklı olan kişiliği Apple’da olanlar için oldukça belirgin bir hale geldi. Dikkatleri en çok çeken ise 2014 yılında Cook’un, Apple yatırımcılarına sürdürülebilirlik ve küresel ısınma konusunda görüşlerine katılmıyorlarsa stoklarını satıp gidebileceklerini söylemesi oldu.

Tim sadece insan değil, ürün yönetiminde de şirkete farklı bakış açıları kazandırdı. Günümüzde satışa çıkan iPhone ve iPad modellerinin giderek büyüyen boyutları, tasarımları, Pro isim takıları ve daha pek çoğu onun döneminde gerçekleşti.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Tim Cook, Steve Jobs kadar başarılı bir CEO mu? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.