Timsahlar hakkında ilginç bir keşif yapıldı. Gezegenimizde yaşayan bu yırtıcı canlılar belki de dinozorlara en yakın tür olabilir. Görünüşü itibari ile halihazırda bir dinozoru da andırıyorlar. Sürüngen olan bu canlılar birçok insan tarafından kertenkeleye benzetiliyor.
Köpekler de insanlar gibi ”orta yaş” krizine giriyor!
Yapılan bir çalışmaya göre köpekler orta yaş sendromu yaşıyor. Yeni çalışma en tatlı dostlarımız köpeklere yönelik bildiklerimizi tazeliyor.Timsahlar da Kertenkeleler gibi kuyruklarını yenileyebiliyor
İnsanların onları kertenkeleye benzetmesi aslında dış görünüş olarak gerçekleşiyor ama timsahların da aynı kertenkeleler gibi kuyruklarını yenileyebildiği ortaya çıktı. Normalde kertenkele gibi sürüngenler bir yırtıcıyla karşılaştıklarında kuyruklarını savunma amaçlı bırakır. Geride bırakılan ve hala hareket eden kuyruk yırtıcıların dikkatini dağıtarak bu küçük canlıların kaçması için bir fırsat yaratır. Geko gibi kertenkele türleri ise kuyruklarında vücutlarında bulunan fazla yağı depolayarak gerekli gördüğü zamanlarda kendisine besin takviyesi yapabilir.
Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU) araştırmacıları, kuyrukların yeniden büyümesini görüntüleyerek ve parçalara ayırarak timsahların bunu, uzuvlarını yenileyebilen diğer hayvanlardan oldukça farklı bir şekilde yaptığını keşfettiler. Yenilenmiş kertenkele kuyruklarının parçalı bir iskeleti olmuyor. Kertenkeleler sadece kasları yeniden biçimlendirebiliyorlar. Bunun nedeni eklemlerin yenilenmesinin fizyolojik olarak masraflı olması ve daha küçük kertenkelelerde genel büyüme oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir.
ASU hücresel biyoloğu ve araştırmanın ilk yazarı Cindy Xu, Twitter’da “Yenilenen timsah kuyruğu kemik yerine bölünmemiş bir kıkırdak tüpü ile destekleniyor, iskelet kası yoktu ve sinirler ve kan damarlarıyla dolu yara benzeri bağ dokusu içeriyordu” açıklamasını yaptı.
Regrown tails are visibly identified by scale coloration, dense scale patterning, and lack of dorsal scutes. pic.twitter.com/adFdXs6rIY
— Cindy Xu (@xucindy) November 19, 2020
Timsahlar bu yeteneklerini sadece gençken kullanabiliyor. Büyüdüklerinde ise uzuv yenileme gibi bir durum söz konusu olmuyor. Jura dönemine ait bir fosilde yenilenmiş bir kuyruğa sahip yetişkin bir timsah keşfedildi. Uzun zaman önce yaşamış yetişkin timsahlar kuyruklarını yenileyebilirken, günümüzdeki timsahların bunu neden yapamadığı bilinmiyor. Araştırmacılar bu evrimin tam olarak ne zaman kaybolduğunu bilmiyor.
Dedim ki timsaha teknolojik bir eklenti bir şeyler mi yapılmış, yok. Olay tamamen biyolojik.
Yahu siz teknoloji sitesisiniz. Ben burada elektronik aletlerin gelişmelerini, yeniliklerini öğrenmek için bulunuyorum. Lütfen alanınız olmayan haberler yapmayınız.
Yani güzel haber de SDN ile alakasını kuramadım 🙂 Bilim dergisi konusu daha çok
Nereden geldiğimizi, ne amaçla yapıldığımızı , dünyada mı yaratıldık yoksa dünyaya mı bırakıldık bunları bilseydik insanlık bu vaziyette olur muydu dostlarım.
Bazı arkadaşlar burası teknoloji sitesi bilim sitesi değil diye şikayet etmiş. Okuması en fazla 1-2 dakika olan bir haber okumak üstelik yeni bir bilgi öğrenmek niye bu kadar rahatsız etti anlamıyorum. CEO musunuz da vaktiniz bu kadar önemli. Ülke olarak en büyük sorunumuz bu. Kendimizi yeni bilgilere kapamak.