Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), geçtiğimiz aylarda T10X ile ilk modelini satışa sundu ve şimdiden 2 binden fazla aracı yollara çıkarmayı başardı. Elektrikli SUV modelini piyasaya süren yerli markamız, yakın zamanda ise ürün gamını yeni elektrikli araçlarla güçlendirme planları yapıyor.
Yeni nesil pil teknolojilere sahip Togg geliyor
ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan, Togg’un Gemlik’teki teknoloji kampüsünde Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş ile bir araya geldi ve Togg’un gelecek planları hakkında detayları ilk ağızdan dinledi. Elektrikli modellerine yenilerini eklemeyi planlayan marka, şimdi ise sürpriz bir girişim ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.
Togg’un yeni nesil batarya ve enerji teknolojileri hakkında stratejilerini anlatan Karakaş, bataryalarda LFP yerine 2026’da NMC teknolojisine yatırım planladıklarını söyledi. LFP (Lityum Demir Fosfat) batryalar çoğu üretici tarafından elektrikli otomobillerde kullanılıyor olsa da NMC (Nikel Mangan Kobalt) bataryaların elektrikli otomobiller için çok daha uygun olduğu ifade ediliyor.
Bu teknolojiye geçişle asıl hedefin daha kısa sürede daha yüksek güçlerde hızlı şarj, daha uzun menzil, daha güvenli ve daha ucuz bataryalar olduğu söylendi.
Xiaomi’nin elektrikli sedanı MS11, yollarda görüntülendi!
Herkesin merakla beklediği Xiaomi'nin EV'si MS11 hakkında haberler gelmeye devam ediyor. Bu sefer de yollarda görüntülendi!NMC bataryalar gerek enerji gerekse güç yoğunluğu açısından sunduğu özellikler ile elektrikli araçlar için en uygun seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu tür bataryalar için gerekli olan malzemelerin tedarik problemleri ve yüksek maliyetleri ise üretimi zorlaştırıyor. Togg ise bu konuda çalışmalar yaparak araçlarında daha verimli bataryaları kullanmaya başlamayı planlıyor.
Togg CEO’su ayrıca Hydrogen Fuel Cell (Hidrojen Yakıt Hücresi) teknolojisi üzerinde çalıştıklarını ancak bu teknolojinin ülkemiz için şu anda en iyi seçenek olmadığını, kullanıcı deneyimini en iyi etkileyen teknolojilere odaklandıklarını belirtti.
Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin, daha çok ticari ulaşım araçları için daha mantıklı olduğunu belirten Karakaş, benzer bir yorumu ısı pompası için de yaptı.
Sosyal medyadan gelen “neden ısı pompası yok” sorusuna, otomobilin fiyat / performans oranını korumak için bu tercihi yaptıklarını ve söz konusu teknolojinin sadece soğuk havalarda kullanıldığını belirtti.
Yeni nesil teknolojilerle Avrupa’da ses getirmek isteyen Togg, böylece elektrikli araçların yaşadığı menzil sıkıntıları için de farklı bir alternatif oluşturmuş olacak. Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Karbon ayak izimizi azaltmamız lazım, hidrojen yakıtını pek bilmediğim için yorum yapamıyorum .
Muhteşem bir atak….Ufuk ötesi….Japonlarla kafa kafaya gireriz son düzlüğe.
Öbür arabalar nedir. Onları da bir aciklarsaniz.
Elektrikliden ucuz olacaksa bugün başlanmalı hidrojen yakıta. Ayrıca bide bu arabalara bir doyalım inşallah. Daha dünya gözüyle togg görmedim.
Ben bi ara evin önünde görmüştüm güzel araba ama işte içime sinmiyor birseyler. saten çok parası veya kazancı olmayan alamaz
Elektrikli aracın neresi çevreci anlam veremiyorum zaten. Elektriğin çoğunlukla fosil yakıtlardan üretilmesini geçtim, batarya gerek üretim gerekse bertaraf edilişi itibariyle çevreci değil. Ayrıca pahalı. Özetle geleceğin otomobilleri elektrikli değil hidrojen yakıtlı olmalı.
TOGG, Hyundai N Vision74 hidrojenli aracını işbirliğiyle üretse harika olur, hem teknoloji transferi, hem güzel işbirliği hem de güzel reklam olur
İstasyonlarını kurabilirseniz çok iyi fakat ortalama bir hidrojen istasyon maliyet 2 milyon dolar civarlarında
Bu arabayı da amma şişirdiler,sıradan arabadan farkı yok. Yandaşlar utanmasalar BMW-AUDI -MERCEDES’den daha iyi diyecekler. Bu ne görgüsüzlük???
Onların elektirikli araçlarından daha iyi.