Hidrojenle çalışan Toyota Mirai ile gezdik

17

Son yıllarda elektrikli araçların adını sık sık duymaya başladık. Tıpkı elektrikli araçlar gibi yeni nesil yakıt teknolojisine sahip ancak henüz yüksek maliyetleri nedeniyle popülerleşememiş bir seçenek daha var; hidrojen ile çalışan araçlar. Bu araçlardan en popüleri Toyota tarafından üretilen Mirai. Toyota Mirai yakın zamanda ikinci nesli ile yollara çıktı. Biz de yaptığımız Toyota Mirai test sürüşü ile bu otomobilin özelliklerine yakından baktık. Toyota Mirai menzil konusunda nasıl?

Mirai özellikleri

Toyota Mirai test sürüşü

İlk nesli ile Toyota Mirai menzil konusunda tüketicilerin kafasını karıştırmıştı. Yakıtı 3 dakikada dolan yeni nesil Mirai, yaklaşık 650 kilometre yol gidebiliyor.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan sizleri Londra’da gerçekleştirdiğimiz test sürüşü ile baş başa bırakalım. İyi seyirler…

Toyota Mirai menzil konusunda nasıl?

Başta da söylediğimiz gibi Toyota tarafından açıklanan verilere göre, Toyota Mirai menzil konusunda oldukça cömert diyebiliriz. Tamamen dolu yakıtı ile yaklaşık 650 kilometre yol giden hidrojenli otomobil önceki nesline göre menzilini yüzde 30 artırmış durumda. Bu arada birinci nesil Mirai‘nin yaklaşık 500 kilometrelik bir menzile sahip olduğunu belirtelim.

Arkadan itişli olarak yollara inen yeni nesil Mirai, artık hem daha alçak hem daha geniş hem de daha güçlü olarak tanımlanıyor. 20 inçlik standart jantlarla gelen otomobil gücünü kalbindeki yakıt hücrelerinden alıyor. Bu yakıt hücrelerinin elektriğe dönüştürülmesi sonucunda gücü ortaya çıkan Mirai, böylece çevreye yalnızca su buharı veriyor.

Aracın kabinine baktığımızda karşımıza dijital ekranlarla dolu bir kokpit çıkıyor. 12,3 inçlik dokunmatik ekranın görev aldığı otomobilde ayrıca gösterge paneli ve klima kontrolleri de dijital.

17 YORUMLAR

  1. Bence tamamen şarja dayalı sistemden daha işlevsel ve pratik. Elektrik şimdilik epey rağbet görüyor ama herkes için ne kadar işlevsel ve kullanışlı tartışılır. Hidrojen sistemi ilerleyip geliştikçe kesinlikle çok büyük rağbet görecektir.

  2. Adamaların teknolojilere bak arkadaş. Şunlara 100 yıl geçse sahip olamayız biz. Şunları üretmeyi geçtim kullanmak için bile 100 yıl geçse sahip olamayız.

  3. Ne zaman tüm dünyada bu teknoloji normal şekilde kullanılmaya başlandı bi 10-20 sene sonra oturtulmuş vergi düzenlemeleri ile ülkemizde yaygınlaştırılmaya başlatılır.

  4. Hidrojen uretim maliyeti malesef cok pahali, o yuzden hidrojenli arabalar rafa kaldirildi. bu araba prototip olarak uretildi, benzikliklerde hidrojen yakiti satisi yok, hatta elektrik sarj istasyonlari bile yok, yeni yeni islek yerlerde 2-3 tane kurulmaya basladi(avrupada) Turkiyede yasamadigim icin sarj istasyonu orani nedir bilemiyorum. Ama ingiltere ve irlandada vasat durumda.

    • Bu işler tutmazmış izlemeden yorum yapan biri daha. Videoyu izleseydin anlardın . Araba zaten elektrikli tek fark bataryadan değilde hidrojenin elektriğe çevrildiği yakıt hücresinden alıyor elektrik motoru elektriği.

  5. Arkadaşlar araç belli ülkelerde satışı var. Satıldığı ve kullanıldığı ülkelerde de zaten dolum sıkıntısı yok yani. Şuan pilot ülkelerde kullanılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version