Ülkemizde e-ticaret dendiğinde, akla gelen ilk isimlerden biri kuşkusuz Trendyol oluyor. Türkiye’nin en büyük ticaret platformlarından biri olan site, özellikle pandemi döneminde rekor üstüne rekor kırıyor.

Çinli Alibaba Group’dan yeni bir yatırım alan yerli e-ticaret sitesi, ulaştığı değer ile adeta dudak uçuklattı. Webrazzi’den Arda Kutsal’ın haberine göre Trendyol, Türkiye’nin en değerli şirketi oldu.

İngiltere dijital para çalışmalarını başlattı

İngiltere dijital para çalışmalarını başlattı

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Hazine'nin dijital para birimini değerlendirmek için görevlendirildiğini açıkladı.

Trendyol, bir yılda değerini üçe katladı

Son gelen bilgilere göre, Alibaba‘dan 330 milyon dolarlık yeni bir yatırım alan alışveriş platformu, değerini 11 milyar dolara çıkardı. İki şirket, ortaklığını ilk açıkladığında takvimler 2018′i gösteriyordu. O zamanlar bir milyar dolarlık değeri olan Trendyol, iki sene içerisinde değerlemesini 3.75 milyar dolara yükseltmeyi başardı. Pandemi ile rekor yükseliş yaşayan şirket, bundan sadece bir sene sonra değerini üçe katlayarak, 11 milyar dolara ulaştı.

Trendyol

 

Tabii ki bu para karşılıksız gelmiyor. Yapılan her yatırımda Alibaba, yerli e-ticaret sitesinden belli bir hisse elde ediyor. Son gelen 330 milyon dolar, Çinli şirkete yüzde 3’lük hisse kazandırdı. Son değişimin ardından Alibaba’nın Trendyol’daki toplam hissesi yüzde 86.50‘ye yükseldi. Kalan hisseler ise, şirketin kurucu ortakları tarafından paylaşılmış durumda. Demet Mutlu yüzde 6.96, Evren Üçok yüzde 5.55, Begüm Tekin yüzde 0.78 ve Zeki Güçlü Kaya ise şirketin yüzde 0.21’ine sahip.

Pandemi yaradı

Trendyol’un son dönemdeki yükselişinin asıl sebebi ise Covid-19. Pandemi nedeniyle eve kapanan insanlar, beklenilenin aksine paralarını elde tutmak yerine alışverişe harcadı. Açıklanan raporlara göre şirket, 2020 yılı içerisinde 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Bu neredeyse günlük 1 milyon ürün anlamına geliyor. Platformda neredeyse yüz bin işletme ve bir milyondan fazla bireysel satıcı bulunuyor.

Sadece e-ticaret ile yetinmeyen Trendyol, alternatif sektörlere de girerek karlılığı maksimumda tutmayı planlıyor. Şirket, Getir ve Banabi’nin başarısının ardından yiyecek sektörüne de giriş yaptı. Hızlı market ve yemek bölümünden, kullanıcıların gıda ihtiyaçlarını gidermesine de yardımcı oldu. İkinci el sektörüne de el attı. Burada kullanıcılar, sahip oldukları ikinci el eşyaları satarak gelir elde edebiliyor.