Bu yıl bitmeden kullanıcılarla buluşacak olan iPhone 12’ye güç veren Apple A14 Bionic ve Huawei Mate 40 serisine güç veren Kirin 9000 işlemciler, 5 nm fabrikasyon süreci ile üretiliyor. Bu kapsamda 7 nm’den 5 nm’ye geçişe sadece birkaç ay kalırken, TSMC 2 nm işlemciler için harekete geçmiş durumda.
Önümüzdeki iki yıla dair planlarını açıklayan TSMC dikkat çekibi bir açıklama daha yaptı. Tayvanlı şirket ilk etapta 3 nm fabrikasyon sürecine geçiş yapacak ve bunun için belirlediği tarih 2022 yılının sonu.
TSMC 2 nm işlemci fabrikası planını açıkladı!
Bu geçişin en hızlı şekilde tamamlanabilmesi için bir fabrika ve AR-GE merkezi inşa etmeye başlayacak. Yaklaşık 8.000 kişinin istihdam edileceği belirtilirken, 3 nm’den sonra 2 nm ile seviye çok daha üst noktalara taşınacak.
Fabrikasyon sürecinin geliştirilmesi yani nm’nin düşmesi daha az ısınma ve daha yüksek performans olarak karşımıza çıkıyor. Bir örnek vermek gerekirse: Snapdragon 865, 7 nm+ fabrikasyon süreci ile üretiliyor.
Qualcomm’un önümüzdeki birkaç yıl içinde tanıtımını gerçekleştireceği, 3 nm fabrikasyon süreci ile üretilen amiral gemisi işlemcisi, Snapdragon 865 ile kıyasladığımızda çok daha verimli olacak.
Araştırma ve geliştirme merkezini genişletmek için Tayvan’ın Hsinchu şehrinde yeni bir arazi satın alan TSMC son dönemde Huawei ile gündeme geliyor. ABD’nin aldığı son kararlar nedeniyle TSMC, Huawei için işlemci üretmeyi bırakıyor. TSMC’nin ana rakibi Samsung ise 2022 yılına kadar GAA’yı 3 nm işlem teknolojisinde kullanmayı planladığını duyurdu.
Nano metre 0’a geldiğinde ne olacak acaba. Ekside devam edecek hali yok..
Atomların boyutundan dolayı bir alt sınırı varsı bunun.
pikometre var daha 🙂
Yahu kafayı kullan Femtometre,pikometre diye küçülmeye devam edecek.
Nanometreden daha dusuk bir birim vardir. Onun 1000 inden baslariz.
0,9 nm 0,8 nm 0,1 nm 0,09 nm 0,08 nm belə gedəcək
2nm altında işlemci yapmak bu teknoloji ile imkansıza yakın 2nm altında kuantum kuralları işliyor ve bildiğimiz tüm kurallar yok oluyor maalesef.
Bataryayı adeta koklayarak çalışacak demek bu. Tayvan 18 yıl önce köy idi şimdi nerede. Olsun Almanlar bizi kıskanıyor.
Nanometre 0 a geldiğinde Pikometre başlayacak. O zaman da kuantum belirsizliği ortaya çıkıyor. Bir sorun da Silikon atomu ile ilgili, Silikonun atom çapı 210 pikometre. 0 nm den sonrasını ben de merak ediyorum.
Pico metre ile devam edecekler
Belki de lazer metre birimini kullanırlar yanilm
Başlarım muşdesine telefon olmuş 10-15 bin TL verginin vergisini koymuşlar musdeymis
Türkiye’de yaşaman senin sorunun üreticilerin değil.
28 nm işlemcili telefonum var temel ihtiyaçları karşılıyor.
0.01 SAR değerli telefonlar çıkarılsın,birazda Sar değerlerini indirsinler.Sağlık herşeyden değerli.
Düşük Sar değerli telefonlar üretilmeli.
Birazda bunun için teknoloji geliştirsinler.
Yüksek Sar değerine sahip telefonlar Yüksek tansiyon, genetik yapıda bozulma, kanser ve sperm miktarında azalma gibi birtakım riskleri de bünyesinde bulunduruyor.
Telefon seçiminde 1.kriter Sar değeri ve sağlık olmalı.
11 nisan 2021