Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir etkinlikte iPhone 13 ailesini tanıtan Apple, telefonun kendisi kadar kutu içeriğiyle de konuşulmaya devam ediyor. Çevreci nedenlerle kutudan adaptörü çıkaran ve yine aynı gerekçeyle boyutları küçülten şirket, bununla da sınırlı kalmayıp gezegendeki karbon ayak izini 2030‘a kadar silmeyi hedefliyor.
Ancak işler pek de ABD‘li şirketin istediği gibi gitmiyor. Gelen bilgilere göre dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, kendine daha uzun vadeli hedefler belirlemiş. Apple‘ın yeni nesil cihazları için işlemci üreten Tayvanlı şirket, bu hamlesiyle iş ortağının planlarını baltalıyor.
Müşteri memnuniyeti anketi açıklandı: Apple zirvede!
2021 yılının Amerikan Müşteri Memnuniyeti Anketi açıklandı. Apple yine şaşırtmadı ve zirvedeki yerini korudu. İşte diğer markalar...Apple’ın çevre dostu hayalleri suya düştü
2020’nin Temmuz ayında gelecek planlarıyla ilgili bir açıklama yapan Apple, kısa süre içerisinde tamamen çevre dostu olacaklarını açıkladı. Buna göre ABD‘li teknoloji devi, 2030 yılına kadar neden olduğu karbon ayak izini yüzde 75 azaltacak, kalan yüzde 25‘i için ise telafi çalışmaları yürütecekti. Böylelikle gezegene verilen zararın tamamı giderilmiş olacaktı. Ancak Apple‘ın önündeki en büyük engel kendi tesisleri ve ofisleri değil.
Apple’ın en büyük iş ortaklarından biri olan TSMC, kısa süre önce benzer bir şekilde sıfır emisyona ulaşma sözü verdi. Ancak şirketin teknik altyapısı, işlerin biraz daha ağırdan alınmasına neden oldu. Tayvanlı üretici Apple’dan tam 20 yıl sonra 2050 yılında bu hedefe ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Bunun temel nedeni ise şirketin üretim tesislerinin pek de çevre dostu olmaması. Sıfırdan bir altyapı değişikliğine gitmesi mümkün olmayan TSMC, mecburen süreci ağırdan almayı planlıyor. Özellikle işlemci üretimi için temiz oda ortamına dayanan bir tesis ihtiyacı duyan şirket, bol miktarda su harcayarak çevreye zarar veriyor. Bu durumun gerçekte ne zaman sona ereceği ise belirsizliğini koruyor.
Apple‘ın bu konuya nasıl bir tepki vereceği ve sözünü tutamadığı için nasıl bir yöntem izleyeceği ise şimdiden merak konusu. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Apple‘ın 2030 hayalleri mantıklı mı, yoksa şirket gerçeklik dışı beklentilere mi sahip? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Sıfır emisyin diyen Apple ısrarla iphone’larda C tipi şarj girişine geçmeyerek atık kablo kirliliğine devam ediyor. Bu yöndeki AB kararlarını da eleştirmekten çekinmiyor.