Başta akıllı telefonlar olmak üzere teknolojinin neredeyse her dalı için mikroçipler üreten TSMC, sektörün ilgiyle takip ettiği üreticilerden biri. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olması, günlük hayatta kullandığımız teknolojilerin çoğunun TSMC damgalı çiplerle çalışmasını sağlıyor. Bu dev üretici, teknoloji dünyası için dev bir adım olan 2nm işlemcilerle ilgili ilk duyuruyu yaptı.
Geçen yıl tanıtılan iPhone 13‘teki Apple A15 Bionic çipi, özünde 5nm fabrikasyon sürecinden geçen mikroçipler taşıyordu. TSMC’nin üretileceğini açıkladığı 2nm işlemciler, şu an üretilenlerden çok daha hassas olmakla beraber geleceğin kapılarını aralıyor.
TSMC, 2nm işlemcileri 2026 yılında üretecek
IBM, geçtiğimiz yıl 2nm transistör aralığına sahip işlemciler üretmeyi başarmıştı. Bu, teknoloji dünyası için bir ilkti ve şimdi de 2nm’nin kullanılmaya başlanacağı tarihi net şekilde öğrendik. TSMC’den gelen açıklamaya göre 2nm işlemcilerin üretimi 2026 yılında başlıyor. Transistör aralığının daralması, enerji verimliliğini artırdığı için daha az ısınan ve daha çok performans sunan işlemcilerin üretilmesinin önünü açıyor.
Üretim tarihi verilen işlemcilerin transistör sayısı ise 50 milyar olarak açıklandı. Bu da IBM’in 5nm işlemcilerinden 20 milyar daha fazla transistör demek.
Elbette burada sadece akıllı telefonları ya da masaüstü bilgisayarları düşünmemek gerek. Düşük nanometre aralığında işlemcilerin üretilmesi, uzay araştırmalarından daha güçlü veri merkezlerine kadar teknolojinin her alanına dokunuyor. Verimlilik geliştikçe daha yüksek performanslı bilgisayarlar, insan medeniyetinin gelişimine daha çok ışık tutabiliyor.
Apple M1’in fansız çalışması ya da Android telefonların, birkaç yıl öncesinin bilgisayarları kadar performanslı olmasını büyük oranda transistör aralığına borçluyuz. Umuyoruz ki bir aksama olmadan TSMC’deki çalışmalar devam eder.