Apple’ın dünyanın en büyük bağımsız dökümhanesi olan TSMC’nin (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) bir numaralı müşterisi haline geldiğini daha önceki haberlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Fakat o dönemde şirketin nasıl diğer akıllı telefon ve yonga üreticilerinin önüne geçerek listede adını ilk sıraya yazdırdığını kimse anlayamadı. Ancak ortaya çıkan raporlar gerçekleri ortaya döktü.
Apple, TSMC ile arasında altından köprü kurmuş!
TSMC‘nin, iPhone’ların yeni 3nm işlemcileri için üretimi hızlandırdığını biliyoruz. Bu sayede Apple, sektörde mobil yonga platformunda liderliğini sürdürmeye devam edecek. Fakat asıl şaşırtıcı olay geçtiğimiz aylarda iki şirket arasındaki yakınlaşmayla meydana geldi.
Apple, çip krizinin yaşandığı dönemde şirketin iPhone 13 modellerinde üretim hattında sıkıntı yaşıyordu. Tabii sektörde bulunan pek çok marka benzer bir durum içerisindeydi. Bu sebeple TSMC’ye ulaşan talep sayısı zirve yapıyordu. Fakat Apple bir şekilde adını listenin ilk sıralarına taşımayı başararak bu sorunu aştı.
TSMC’nin daha önce Sony ile el sıkışarak ortak fabrika ve üretim hattı kuracağına dair yaptığı anlaşma paylaşıldı. Ancak şirket, bu durumda bile Apple’a öncelik vermeyi başardı. Sebebiyse geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir raporla birlikte anlaşıldı. Veriler Apple’ın, TSMC’nin gelirinin yüzde 25’inden fazlasını oluşturduğunu gösteriyor.
Geçen yıl çip üreticisi 45,51 milyar dolar gelir elde etti. Rapor da Apple’ın TSMC’nin işinin yüzde 25,9’unu oluşturduğunu belirtiyor. Bu durumda Apple’ın bu kazançtaki payının 11,4 milyar dolar olduğu anlamına geliyor. Listenin ikinci sırasındaysa yüzde 5.8’lik bir oranda MediaTek bulunuyor.
AMD ise yüzde 4.4 ile 3. sıraya yerleşiyor. Hemen ardından yüzde 3.9 ile Qualcomm takip ediyor. Listenin geri kalanında Broadcom (yüzde 3,8), Nvidia (yüzde 2,8), Sony (yüzde 2,5), Marvell (yüzde 1,4), STM (yüzde 1,4), ADI (yüzde 1,06) ve Intel (yüzde 0,84) yer alıyor.
Tabii Intel’in kendi dökümhanesi olduğu için listenin neden bu kadar alt sıralarında yer aldığını anlayabiliyoruz. Fakat şirket, iş son teknoloji üretime geldiğinde TSMC’nin gerisinde kaldığı için rakip üreticiye kazancından pay vermek zorunda kalıyor.
Apple’ın A15, M1, M1 Pro ve M1 Max da dahil olmak üzere tüm 5 Nm işlemcilerini TSMC’ye yaptırdığı biliniyordu. Fakat asıl şaşırtıcı olan şirketin bu kadar yüklü bir ödeme yapması oldu. Bu sebeple, neden el üstünde tutulduğunu anlamış olduk.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!