Türkiye’de bilim ve teknolojiye teşvik etmek, özellikle de genç bilim adamlarını desteklemek amacıyla 1963 yılında kurulan TÜBİTAK, son yıllarda kabul ettiği ve reddettiği projeler nedeniyle gündemden düşmüyor.

Hatırlayacak olursanız 2014 yılında o dönem Özel MEF Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil’in “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” isimli projesi TUBİTAK tarafından reddedilmişti.

Bu proje daha sonra yurt dışında “Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım” adlı yarışmada birinci olmuş ve İlayda birkaç ay önce NASA’nın Mars Projesi’ne dahil edildi.

Yapay Zekaya Ne kadar Hazırız?

Benzer ibretlik bir başarı hikayesiyle daha karşı karşıyayız diyebiliriz. TÜBİTAK bu defa Gaziantep Özel Deva Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kaan Alper’in projesini reddetti. Söz konusu proje İzmir’de düzenlenen DOESEF yarışmasında Mühendislik-Enerji kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Kaan bu projeyle 2017’de Los Angeles’ta düzenlenecek INTEL ISEF 2017′de ülkemizi temsil etme hakkı elde etti.

16-05/31/1.jpg

Daha önce “‘Papaz eriğini imam eriğine çevirme” gibi projeleri onayladığı gerekçesiyle kamuoyundan büyük tepki alan TÜBİTAK’ın Kaan Alper’e ait projeyi kabul etmeme gerekçesine gelince; MEB ve TÜBİTAK‘ın ortak düzenlediği yarışmada derece alamayan proje TUBİTAK’a göre bir robot değil. Ayrıca TUBİTAK’a göre robot dediğin uçar ya da gider.

Kaan Alper’in ifadeleriyle kısaca projeden kısaca söz etmek gerekirse; içerisinde GPS Modülü,yükseklik sensörü, ısı-sıcaklik sensörü, basınç sensörü ve ivme sensörü bulunan uydu tasarladık.

GSM sensörü sayesinde 1 km’lik alanda kendi cep telefonu, radyo ve telsiz ağınızı kurulabiliyor; yükseklik, sıcaklık ve açısal değerlerini kodladığımız program üzerinden canlı şekilde bilgisayarda görebiliyorsunuz.

Altındaki kamera sayesinde cep telefonu ve tabletlerimizden canlı izleyebiliyoruz. Aynı zamanda uydu içerisinde bir microSD kart modülü mevcut. Uçuş esnasındaki tüm bilgiler bu karta kaydediliyor.

Dış iskeletini kendi 3D yazıcılarımızdan çıkarttık ve kendimiz tasarladık. İçindeki PCB’yi de kendimiz tasarladık ve çalıştığımız firma yardımıyla çıkarttık.

Kaan Alper’e INTEL ISEF 2017 etkinliğinde başarılar dileriz.

:: TUBİTAK tarafından reddedilen proje ve sonraki gelişmeler hakkında sizin düşünceniz ne?