Norveç ile Kuzey Kutbu arasında yer alan donmuş Svalbard adasında konumlandırılan ve “Kıyamet Kasaları” olarak anılan iki kasa, insanlığın nükleer felaket gibi bir durumda geride varoluşuyla ilgili kayıtlar bırakmasını sağlayacak.

SpaceX tarih yazdı!

Kıyamet Kasaları insanlığın mirası olacak

Svalbard’daki ilk kıyamet kasası 2008 yılında bir dağın içerisine inşa edilmişti. Küresel Tohum Kasası durumundaki bu ilk yapı, sıfır derecenin altında tüm dünyadan tohum örneklerini barındırıyor. Yani bir anda buğday ya da mısır tohumları beklenmedik bir biçimde dünyadan yok olursa, bunların yedekleri mevcut durumda. 2.5 milyar tohum depolama kapasitesine sahip kasada şu an neredeyse her ülkeden 880 bin örnek bulunuyor.

17-04/05/kiyamet-kasasi-02.jpg

Geçtiğimiz hafta hayata geçirilen kasa ise Arktik Dünya Arşivi olarak adlandırılıyor. Bu kasa ise dünyanın en önemli kitaplarını, dokümanlarını ve verilerini depolamak üzere tasarlanmış. Bu kasaya hükümetler, araştırma tesisleri, şirketler ve özel kişiler 4 bin nesil için veri saklayabilecekler.

Temel olarak sayısal değil analog şekilde saklanacak olan veriler, bu sayede siber saldırılar ve hack’lemelere karşı daha güvende olacak. Verilerin fiziksel olarak taşa oyulmuş gibi film makaralarına depolandığı belirtiliyor. Yeni kasanın şimdiden Brezilya ulusal arşivinden dokümanlar içerdiği, ayrıca Meksika’dan da çeşitli materyaller barındırdığı ifade edilmekte.

17-04/05/kiyamet-kasasi-03.jpg

Şimdilik üçüncü bir kasanın daha inşa edilmesi konusunda plan yapılmıyor. Ek olarak, dünya ulusları bu kasaların askersiz bölge olarak kalması konusunda anlaşmaya varmış durumda.

Umarız hiçbir zaman insanlık bu kasaların içeriklerine muhtaç olmak zorunda kalmaz.

:: Kıyamet Kasaları hakkında ne düşünüyorsunuz?