Tumblr, bugün bloggerların faydalanabileceği ikinci bir para kazanma özelliğini aktif etti. Yurt dışında ‘tip jar’ yani bahşiş kavanozu olarak bilinen yenilik, aslında Twitch ve YouTube’da bulunan bağış sisteminin bir benzeri olacak.
Şu an için yalnızca ABD’de deneme amaçlı kullanıma sunulan bu özelliğin, ilerleyen günlerde gelecek bir güncellemeyle birlikte tüm dünyada bulunan Tumblr kullanıcılarına açılacağı söyleniyor. İşte detaylar…
YouTube, bazı videoları izlemenizi engelleyecek! İşte nedeni
YouTube'un bazı videolarda görüntüleme sınırlaması merak uyandırdı. YouTube, videoları izlemek için abone olmanızı isteyecek.Tumblr, bahşiş özelliğinden komisyon almayacak
Tumblr tarafından getirilen bu yeni özellik sayesinde, kullanıcılar bir içerik oluşturucusuna bahşiş verdiğinde, bir kutucuk içerisinde notlarını yazabilecekler. Ayrıca destekleyicilerin, bir seferde en fazla 100 dolara kadar gönderebileceği belirtiliyor.
Platform, yapılan bağışlardan hiç bir şekilde komisyon almayacağını söylüyor. Fakat Tumblr bahşiş özelliği kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla kullanılabileceği için, bankalara yapılacak aracı ücreti buradan kesilecek. Bu da ülkeler ve kurumlara göre değişiklik gösterebilecek.
Tumblr, aslında daha önce de bloggerların para kazanabilmesi için bir adım atmıştı. Platform, geçtiğimiz aylarda getirdiği bir Post+ isimli özellik sayesinde, kullanıcıların özel gönderilere erişim için aylık bir ücret talep etmelerini sağlamıştı. Bahşiş kavanozu da bunu destekleyen yeniliklerden biri olacak.
Bazı kullanıcılar, Tumblr’ın bloggerları okurlardan para kazanmaya teşvik etmesinin yasallığından endişe ederken, bazıları da Post+’nın beta sürümünün içerik oluşturucuların kendilerine abone olan kullanıcıları engellemesine izin vermediğini ve potansiyel bir güvenlik sorunu oluşturduğunu söylüyor.
Hatta, Post+ özelliğinin test edilmesine yardımcı olan bir blogger, platformun yeniliğini sevmeyen kullanıcılar tarafından pek çok hakaret ve ölüm tehdidiyle hedef alındıktan sonra Tumblr olaya müdahale ederek saldırıları kınadı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!