Türk araştırmacılardan çok önemli COVID-19 keşfi
Türk bilim insanları, dünya çapında 100 milyondan fazla insana bulaşan COVID-19 ile ilgili çok önemli bir keşfe imza attı. İstanbul Üniversitesi’nden araştırmacılar, Mannan Bağlayıcı Protein (MBL2) gen B varyantına sahip olan kişilerin yeni tip koronavirüse karşı daha savunmasız olduğunu tespit etti.
MBL2 gen B varyantına sahip kişilerin hastalık riski 10 kat fazla
Tüm dünyanın yeni normali haline gelen yeni tip koronavirüs ya da diğer ismiyle COVID-19, milyonlarca insanın yaşamına mal olmaya devam ederken, Türk bilim insanları, virüsün yapısına dair çok kritik bir gizemi açığa çıkarttı.
Ntv.com.tr’den Ayşegül Engür Dahi’nin haberine göre, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, Mannan Bağlayıcı Protein (MBL2) gen B varyantına sahip olan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin 10 kat, yoğun bakıma alınma olasılıklarının ise yaklaşık 3 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

284 COVID-19 hastasının genetik kodunu inceleyen araştırmacılar, bu verileri 100 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubunun örnekleriyle karşılaştırdı. İncelemeler sonucunda, MBL2 geninin B genotipinin kontrol grubunda, COVID-19 vakaları arasında daha yaygın olduğu görüldü.
MBL2 geninin B genotipine, COVID-19 hastalarında 10,9 oranında daha sık rastlayan bilim insanları, kontrol grubunda bu oranın sadece yüzde 1 olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar ayrıca yaş, cinsiyet ve MBL2 genetik varyantlarına göre ayarlanmış çok değişkenli analizleri A genotipine referans sahip COVID-19 hastaları ile karşılaştırdı. B veya B genotiplerine sahip hastaların şiddetli hastalık riskinin daha yüksek olduğu ortaya koyulurken, şiddetli hastalık için olasılık oranı sırasıyla: B genotip için yüzde 5,3, A genotipi için yüzde 2,9 olarak belirlendi.
Ek olarak, B genotipine sahip insanların yoğun bakıma alınma oranlarının da daha fazla olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, yoğun bakıma alınma olasılığının B genotipi için yüzde 19,6, AB genotipi için ise yüzde 6,9 olduğunu açıkladı.
Genetik faktörler ile COVID-19 arasındaki ilişki ortaya koyuldu
Bu önemli çalışmaya ilişkin ntv.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Öğretim Görevlisi Doktor Alpay Medetalibeyoğlu, “Çalışmamız genetik faktörler ile COVID-19 arasındaki şiddeti ortaya koydu. Kodon 54’teki MBL2 geninin, daha düşük MBL2 seviyeleri ile ilişkili olan B varyantlarının varlığı, bazı açılardan COVID-19’un daha şiddetli bir klinik seyri için yüksek bir risk oluşturabilir” dedi.
Bu genotipe sahip olan kişilerin bağışıklığının hastalığı yenecek düzeyde olmadığını ya da COVID-19 hastalarının ana ölüm nedenlerinden kan pıhtılaşması ve sitokin fırtınasına karşı daha savunmasız olduğunu keşfettiklerini belirten Medetalibeyoğlu, “Bulgularımızın gelecekte MBL proteininin potansiyel tedavi edici maddeler olarak kullanılmasını öneriyor. Bununla birlikte aşılama çalışmaları esnasında B varyantlı bireylere öncelik verilmesini de tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

1993 yılında Ankara’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2017 yılında mezun oldu. Aynı yıl, Tamindir'de içerik editörlüğü yapmaya başladı. Burada geçirdiği iki yılın ardından Webtekno’da 1 yıl yazarlık ve editörlük yaptı. Şimdi SDN'de yoluna devam ediyor...
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Türk araştırmacılardan çok önemli COVID-19 keşfi konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Türk araştırmacılardan çok önemli COVID-19 keşfi ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Türk araştırmacılardan çok önemli COVID-19 keşfi ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Tom Cruise'un deepfake videosu insanları korkuttu
- 2
WandaVision finali sosyal medyada gündem oldu
- 3
Take-Two CEO'sundan GTA 5 açıklaması
- 4
Huawei kan kaybediyor! Çin pazarı da tehlikede
- 5
Visual Studio Code kullanıcılarını sevindirecek gelişme
- 6
Euro Truck Simulator 2, Rusya'nın kalbine iniyor
- 7
Epic Games'in gelecek ücretsiz oyunu belli oldu
- 8
Microsoft Edge'den öğrencileri sevindirecek yenilik
- 9
Yeni iPad modelleri ekran konusunda sevindirecek!
- 10
Amazon Türkiye, kişisel verileri yurtdışına aktaracak
En yeni Videolar
- 1
MSI Clutch GM41 Lightweight mouse inceleme
- 2
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 3
9.000 TL'lik Vivo X51'i kutusundan çıkardık!
- 4
2.850 TL’ye en iyi sistemi topladık, size hediye!
- 5
Arzum Mixtech Multi Blender inceleme
- 6
Xiaomi Redmi Note 10 serisi ile bizi neler bekliyor?
- 7
MediaMarkt CEO'su ile 2021 planlarını değerlendirdik
- 8
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 9
2.000 TL altı en iyi tablet tavsiyeleri
- 10
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
MSI Clutch GM41 Lightweight mouse inceleme
- 2
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 3
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 4
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 5
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 6
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 7
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 8
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 9
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 10
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 11
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 12
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 13
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik
- 14
Bütçe dostu Xiaomi Mi Watch Lite'ı inceledik
- 15
Game Garaj Fighter 7T-144 inceleme