Türk bilim insanları tarafından geliştirilen güneş pilleri, yeni bir rekora imza attı. Piller, verimlilik sıralamasında dünya genelinde birinci sırada yerini aldı. ‘Tandem’ olarak bilinen bu piller, enerji verimliliğinde yüzde 33,2’lik bir orana ulaşarak önemli bir başarının ürünü oldu.
Güneş pillerindeki yüksek verim, daha az maliyetle alındı
Türk bilim insanlarının içerisinde yer aldığı Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST)‘ne bağlı bir ekip, maliyet açısından daha avantajlı kristal silikon materyalle beraber daha verimli perovskite bileşenlerini kullanarak yeni bir güneş pili geliştirdi.
Geliştirilen yeni piller, bu zamana dek erişilen en yüksek verimlilik oranı olan yüzde 32,5’i geride bırakarak yeni bir rekora ulaştı. Büyük sistemler için son derece önemli olan bu artış, bilim çevresinde büyük bir ilgiyle karşılandı. Piller henüz ticari kullanıma elverişli olmasa da kısa sürede kullanımına başlanması bekleniyor.
Aspilsan’dan yeni batarya sistemi: Dünyada yalnızca 3 şirket üretiyor!
Güneş pilleri için verimlilik değeri, güneş ışınlarının ne kadarlık bir bölümünün enerji olarak kullanıldığını ifade ediyor. Bu değerin %0,1’lik artışı bile özellikle büyük sistemler için önemli bir değer olarak nitelendiriliyor. Yeni rekorla birlikte ulaşılan artış, milyonlarca hücre barındıran sistemler için önemli bir performans avantajı sağlayacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, dünyamızın geleceği için oldukça önemli. Günden güne elde edilen başarılar, gelecekte enerjinin çevreye zarar vermeden elde edilmesi için önemli bir seviyeye ulaştığımızı gösteriyor.
Secim uzeri ne bulsak o kar…
Kral Abdullah Üniversitesi—??? Ürdün..
Şimdi biz, Ürdün’ün Üniversitesinde, Türklerin geliştirdiği Güneş pillerinden gurur mu duymalıyız..??? Niye Türk Ünüversitesinde geliştirilememiş???