Otaş’ın 2 yıldır ödemediği borçlar nedeniyle kredi veren bankaların, Ojer Telekomunikasyon A.Ş’ye ait Türk Telekom‘un yüzde 55’lik hissesini devralmak için Rekabet Kurumu’na başvurduğunu geçtiğimiz aylarda duyurmuştuk.

Türk Telekom tarafından KAP’a yapılan açıklama ile bu resmiyet kazandı. Yüzde 55 oranındaki hisselerin, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi aracılığıyla devralınmasına Hazine ve Maliye Bakanlığı onay verdi.

Üç banka Türk Telekom’a ortak oldu!

Türk Telekom tarafından KAP’a yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından şirketimize iletilen resmi bildirime göre, Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’nin (” OTAŞ”), şirketimiz Türk Telekomünikasyon A.Ş.’de (” Türk Telekom “) bulunan yüzde 55 oranındaki hisselerinin, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınması Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür.”

Türk Telekom Paul Doany

Konuyu daha anlaşılır bir şekilde özetlemek gerekirse, maalesef ödenmeyen borçlar nedeniyle Akbank , Garanti Bankası ve İş Bankası, Türk Telekom’un çoğunluğuna sahip oldu. Hisselerin dağılımı verilen krediye göre yapılacak.

Daha önce neler yaşanmıştı?

Telekom’un yüzde 55’lik hissesi 2005 yılında 6 milyar 550 milyon dolara 21 yıllığına Otaş’a kiralanmıştı. Oger Telecom grubu şirketlerinden Otaş, bu hisseleri teminat olarak göstererek bankalardan 2013 yılında 4.7 milyar dolar kredi aldı.

Ancak, grubun sahibi olan Hairiri ailesinin son yıllarda yaşadığı ekonomik zorluk nedeniyle borçlar ödenmemeye başladı. 290 milyon dolarlık taksitler 2 yıldır ödenmeyince toplam 29 bankaUlaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile masaya oturdu.

Bunlar arasında 1.5 milyar dolar veren Akbank, 1 milyar dolar veren Garanti Bankası, 500 milyon dolar kredi veren İş Bankası ve diğer 26 banka bulunuyor. En sonunda Otaş’ın hisselerinin bankalara geçirilmesine karar verildi.