13 Mayıs 2009‘da, 8 Megabit‘lik yeni ADSL hız seçeneklerin duyurulduğu basın toplantıda konuşan Türk Telekom Uluslararası ve Toptan Satış Başkanı Mehmet Toros‘un yaptığı sunumda, önemli bilgiler verildi. Paylaşılan bu bilgileri değerlendirip, yeri geldiğince detaylı olarak gündeme getireceğimizi okurlarımızla paylaşmıştık.
Genişbant’ın Diyeti
Türkiye’deki ADSL kullanıcı sayısının dönemlere göre artışı
ADSL‘in ülkemize gelmesi ile çok daha geniş kitlelere sunulan genişbant internet kullanımı, beraberinde çok ciddi altyapı ihtiyaçlarını gerektiriyor. Bu ihtiyaç, hem yurtiçi hem de yurtdışı yeni nesil bağlantı teknolojilerinin kullanıcılara sunulmasıyla karşılanabiliyor.
Fiber optik kablolar, çok büyük miktarlarda veriyi, yüksek hızlarda taşımak için en uygun seçenek olma özelliğini halen devam ettiriyor. Türk Telekom‘un hazırladığı bu altyapı, şu anda ülkemizin dünyayla iletişimini sağlıyor.
{pagebreak::Toplam Çıkış Hızımız}
300 Gigabit Çıkışa Sahip
Türkiye’yi dünyaya bağlayan internet omurgasının son haritası
En yeni teknolojileri kullanmamıza rağmen, kullanıcılardan gelen şikayetler göz önüne alınırsa, mevcut durumu bir kez daha değerlendirmekte fayda var. Toros‘un açıkladığı bilgilere göre şu anda Türkiye‘yi Avrupa ve Amerika‘ya bağlayan yurtdışı internet çıkış kapasitesi 300 Gigabit seviyesinde.
{pagebreak::Siteler Neden Yavaş?}
Siteler Neden Yavaş?
Yıllara göre yurtdışı internet çıkış kapasitemiz
Basit bir matematik hesabı yaptığımızda bu rakam çok düşük gibi geliyor. Merak edenlere hemen açıklayalım. Ülkemizde en çok ziyaret edilen web siteleri listesinin üst kısmında yer alan Google, YouTube, Rapidshare, Twitter, FriendFeed, Facebook, MSN gibi yurtdışında bulunan adresler mevcut.
{pagebreak::Altyapı Yetersiz mi?}
Yoksa Yetersiz mi?
8 Megabit internet için Türkiye’de şu anda var olan altyapı
Toplantıda verilen bilgilere göre; sayısı 6 milyonu geçen ADSL abonelerinin %85′ine 8 Megabit internet sunulabiliyor. ADSL müşterilerinin tamamını bırakın sadece yüzde birinin aynı anda bu sitelere bağlanmış olduğunu düşünelim.
İhtiyaç duyulan kapasite: 60.000 x 8 megabit = 468 Gigabit(*)
(*)1024 Megabit=1 Gigabit olarak hesaplanmıştır.
{pagebreak::Açıklanan Gerçek Rakamlar}
Gerçek Rakamlar Böyle Demiyor
Kolayca yapılacak bu hesaba göre yurtdışı internet çıkış trafiği bir anda felce uğruyor ve yetersiz kalıyor. Hız artırımından sonra bu tereddüdümüzü Toros‘a ilettiğimizde; bu kapasitenin şu andaki kullanım için çok fazla olduğu, hatta Türkiye’nin yurtdışı çıkışının şu zamana kadar yapılan ölçümlere göre 210 Gigabit olduğu bildirdi ve bir de taahhütte bulundu.
“Eğer bu kapasitenin %80’i bile kullanılırsa, Türk Telekom kapasite artırımı için hızlı bir şekilde adım atacaktır“.
Yurtdışındaki sitelerin zaman zaman neden yavaş açıldığı konusunda yapılan bir diğer açıklama da; sorunun Türk Telekom‘un kapasitesinde değil, söz konusu sitelerin sunucularından kaynaklandığı belirtildi.
:: Yurtdışı internet çıkış kapasitemizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Bence ve herkesce “DEĞİL”!..
Ben de tüm SDN kullanıcı ve ziyaretçilerine taahhüt ediyorum: Bu adamların hiçbir şeyden anladıkları yok. Aslında Türk Telekom’un gelişemediğinin sebebini de görmek için fazla aranmaya gerek yok. Herkes kendisini ve düzeyini kabak gibi ortaya koymuş. 468 Gigabit’i çok gören bir zihniyetle karşı karşıyayız. Allah kurtarsın bizleri diyoruz, başka da bir şey söylemiyoruz.
alt yapımız yeterli olsaydı sözde süper hızlı tarife çıkarıp 15 gb download sınırı konulmaz sınırı geçince hızımız 512 kp/s’ye düşürülmezdi, alt yapımız yeterli olsa çok banwidh tüketen video siteleri keyfi engellenmezdi falan filan…
tüm 8mbit kullanıcıları aynı anda rapidshare’den dosya çekmeye başlasın da görelim altyapısını.
Komik olmasınlar. Sadece yurtdışı olsa iyi. Gecenin bir yarısı bile hurriyet vb. gazetelerin siteleri bile açılmıyor. Yurtdışında telekomumuzdan fazla bant genişliğine sahip şirketlerin sitelerinin açılmaması ayrı bir söyleşi konusu. 🙂
selam hakkı bey telekomun alt yapısı bence yetersiz çünki siteler çok geç açıliyor
ne tesadüfse bütün sitelerin serverları aynı anda çökğyor?!
Hakkı Abi … İnanalımmı abi 🙂 Eline Sağlık …
Ofiste hergün konusuluyor neredeyse … Valla cuk oturdu yazı … YE TER Siz işte … Tartışmaya kapalı (x)
ben telekomun adsl hızmetınden pek memnun degıldım ama vdsl2 16 mb gecınce gercekten cok beyendım ımkanı olanlar gecsın derım rapıd hesabımla 2000 hızında flm muzık vs ındırıyorum 800 mb fılmı 10 dakıkada ındırebılıyorum ve nette kopma sorunu hıc yasamadım fıberoptık kablo cok farketırıyor ızmırde goztepe ve guzelyalıda telekomun fıberoptık kablo araclarını gordum fıberoptık hat cekıyorlardı buyuk kutulara 1 yıl ıcınde tum ızmır fıbroptık hatla donatcaklarnı soyledı yetkılı kolay gelsın
02:05 paralı asker gibisin. İzmir’de VDSL yerine, Buca, Narlıdere, Mavişehir vs. gibi bir çok ilçede Superonline Fiber İnternet (Quiknet) var; 20 Mbps 69 TL’ye!
Zaten TT’nin hiçbir zaman kabahati yok… Yurtdışı çıkışlarımız maalesef çook yetersiz. Yatırım gerekiyor ancak yatırımlar çok kısıtlı… Bizimkisi gibi gelişen ülkeler, yatırımların yapılacağı alanlarda önceliği hangisine vermesi gerektiğini çok iyi hesap etmeli…
selam yerine göre muhamele 8 cb sözleşme yaptım telekomla 1 cb zor salıyör