Cep telefonlarında tanıştığımız numara taşıma hizmeti, şimdi de sabit telefonlar için gündemde. Böylece kullanıcılar, kendisine en uygun bulduğu STH (Sabit Telekom Hizmetleri) işletmecilerinden birini tercih edebilecekler.
Bu gelişmen nasıl bir getirisi olduğunu TTNET ve diğer internet servis sağlayıcıları arasında devam eden rekabetin tüketiciye yansımasına benzetebiliriz. Farklı fiyatların yanı sıra kullanılan cihazların (modem) kampanyalar eşliğinde kullanıcıya hediye edilmesi gibi uygulamaların bir benzerini bundan böyle sabit telefonlar için de görebileceğiz.
Geçtiğimiz günlerde, bu konularla ilgili yasal zemini oluşturan BTK‘nın (Bilgi Teknolojileri Kurumu) yaptığı duyuru, Türk Telekom dışındaki STH işletmecilerinin kullanıcılara dağıtacağı hatlara ait telefon numaralarının o alan koduna +1 eklenerek (Örneğin; biçin 312 yerine 313, biçin 264 yerine 265 gibi) verilmesi şeklinde olmuştu.
{pagebreak::Ne Dediler?}
Ne Dediler?
Bu gelişme, Türk Telekom‘un rakibi olan STH işletmecileri tarafından bazı eleştirilerle karşılandı.
Turk.net
“BTK’nın 24 Haziran 2009 tarihinde yayınlanan STH işletmecileri farklı alan kodlarından abone numarası tahsis etmesi kararının şehiriçi telefon görüşmeleri alanında rekabeti kısıtlayıcı nitelikte olabileceğine dikkat çekmek istiyoruz.
Türk Telekom aboneleri aynı şehirdeki bir başka Türk Telekom abonesiyle alan koduna gerek olmadan yalnızca 7 haneli telefon numarası çevirerek görüşebilirken, bu karar aynı şehirdeki bir alternatif işletmeci abonesini arayabilmek için alternatif işletmecilere ayrılan alan koduyla birlikte 10 haneli numara çevrilmesini gerektiriyor.
Bu durumda hem abonelerin daha uzun numara ezberlemeleri gerekiyor, hem de alan kodları açısından bir karışıklık meydana geliyor.
Buna ek olarak abonelerin 10 haneli numara çevirmenin daha yüksek ücretli olacağı yanılgısına düşmelerine yol açılıyor.
Bu da işletmeciler açısından rekabeti güçleştirecek bir durum oluşturuyor.”
(Cem Çelebiler / TurkNet Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü)
{pagebreak::Doğan Telekom}
Doğan Telekom
“10 Eylül‘de uygulamaya geçme kararı alınan “sabit hatlarda numara taşıma” konusunun belirtilen tarihte hayata geçirilebilmesi için, alternatif operatörlerin kullanıcılara dünyanın her yerinden aranabilecekleri bir sabit numara tahsis edebilmesi, coğrafik ve coğrafik olmayan numaralandırma planlarının gerçekleştirilmesi gibi bazı düzenlemelerin yapılması gerekmekteydi.
BTK da buna yönelik çalışmalara başladı ve geçtiğimiz hafta içerisinde 81 ilin telefon kodlarına +1 ekleyerek, yeni kodlar oluşturduğunu açıkladı. Bu yönde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu var olacak uygulamaları 3 aşamada toplayabiliriz.
Bunlardan ilki, sabit hat kullanıcılarının, aynen GSM‘de olduğu gibi, numaralarını değiştirmeden farklı bir operatöre taşımaları ve hayatlarında hiçbir değişiklik hissetmeden bu operatörün hizmetlerinden faydalanmasıdır.
Diğer iki uygulama, tamamen alternatif operatörlerin yeni aboneleri için hayata geçecek sistemlerdir. İkinci uygulamada, mekandan bağımsız, tüketicinin tüm Türkiye‘de her yerde kullanabileceği, adres değiştirse bile sorun yaşamadan aynı telefon numarasını kullanabileceği yeni bir telefon numarası tahsisi söz konusudur.
Üçüncü sistemde de, aynen şu anda evlerimizde olduğu gibi abonenin bulunduğu bölgeye ve şehre göre verilmiş telefon kodları söz konusudur. Burada yeni olan, mevcut olan bu kodların-numaraların, alternatif operatör abonelerine hat açılması halinde onlar için netleştirilecek farklı kodlarla verilmesidir.
Örneğin şu anda İstanbul Avrupa yakasını aramak için 0212 çevriliyor. Ancak alternatif bir operatörden numara almak isteyen ve İstanbul Avrupa yakasında outran bir abonenin telefon kodu 0212 olmayacak, BTK tarafından belirlenen farklı bir kod olacak.
Özellikle yeni numara tahsisinde hayata geçecek uygulamalar alternatif operatörler için farklı kodlarla hayata geçecek. Doğan Telekom olarak biz, yukarıda bahsettiğimiz numaralandırma planlarının üçünün birden eş zamanlı olarak hayata geçirilmesini ve dolayısıyla abonelerimize bu hizmetleri birarada verebilmeyi önemsiyoruz ve arzu ediyoruz, bu yönde çalışmalarımızı da düzenlemelerle senkronize olarak gerçekleştiriyoruz.”
(Çağatay Arslan – Doğan Telekom)
{pagebreak::Türk Telekom}
Türk Telekom
STH işletmecilerden gelen bu eleştirileri ilettiğimiz Türk Telekom, konuyla ilgili bir açıklama yapmak istemedi.
:: Sabit hattınızı taşımayı düşünüyor musunuz? Eleştiriler konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
2o hane ezberlemek zorunda kalsam ve kalsak da TT Net gudumunden kurtulmak icin numarami degistirecegim. Avea kullaniyordum o da degisecek. TTNet bedava yapsa donus yapmayacagim. Milleti salak yerine koymaya devam etsinler bakalim..
telekom batar inşallah