Dolandırıcıların yeni hedeflerinde TTNET ve Turkcell gibi büyük iletişim firmaları yer alıyor. Böylelikle kolaylıkla kullanıcıları korkutan sahte fatura ödeme bilgileri içeren mailler ile kötü amaçlarına ulaşabiliyorlar.
Bilindiği gibi kısa bir süre önce medyada sık sık sahte mailler ile kullanıcılara zararlı yazılımlar gönderildiği bilgileri yer almıştı. Bu mailleri etkili kılmak için ise hackerlar, büyük firma isimlerine benzer adreslerden, kopya mail şekilleriyle kullanıcıların dalgınlığından faydalanmaya çalışıyor. Faturalarda yer alan ödenmemiş borç gibi gerçekçi başlıklar, kullanıcıların şaşkınlıkla mail içinde yer alan dosyayı indirmesine neden oluyor. Ancak bu indirilen dosyada fatura değil, zararlı yazılım bulunuyor!
Fatura maillerine dikkat!
Phishing ismi verilen bu kullanıcı kandırma yoluna yine Turkcell alet edilmiş oldu. Son dönemlerde yine Turkcell maillerine benzer mailler ve benzer mail adresleri ile birçok kullanıcıya yanıltıcı mailler atılıyor. Maillerde yer alan bağlantılara tıklanır ya da içerikteki fatura olarak yalan beyan edilen dosya indirilirse, zararlı yazılım bulaşmış oluyor.
Turkcell’in yine bu tip kötü niyetli maillere alet edilmesi üzerine Turkcell, kendi kullanıcılarına bir bilgilendirme maili gönderme gereksinimi duymuş. Dün ve bugün Turkcell tarafından gönderilen maillerde, “Turkcell Fatura Bilgilendirme” başlığı ile gönderilen şüpheli maillerde yer alan bağlantıların açılmaması ve dosyaların indirilmemesi vurgulanıyor.
Sahte maillerden nasıl korunulur?
Bu sahte maillerden, birkaç noktaya dikkat ederek kurtulmak mümkün; gönderen adresine dikkat etmek, fatura olduğu iddia edilen dosyanın ekte PDF olarak eklenmiş olduğuna dikkat etmek gibi önlemler alınabilir. Zira bu tip sahte maillerde sizden faturayı indirmeniz isteniyor. Ancak fatura PDF değil bir exe veya .rar yani sıkıştırılmış dosya oluyor.
Bu tip mailleri, son dönemde tekrar farklı firmaların adı kullanılarak da almanız muhtemel. Bu sebeple belirttiğimiz noktalara dikkat etmeniz ve abartılı uyarılara hemen tepki göstermemeniz büyük önem taşıyor.
:: Sizler bu tip sahte mailler ile karşılaştınız mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bana bir hafta önce gelmişti. Direk sildim. Çünkü link adresleri Turkcell harici bir siteye aitti. Bilinçli kullanıcının hali bir başka 😛
evet
3 gün önce şirket çalışanlarından biri Turkcell'den 258 tl tutarında mail geldiğini görerek merakından açmış ve açış o açış virüs ağ üzerinden serverdeki dosyaların sonuna .encrypted eklentisi eklemiş birde şifreyi çözmek için not bırakmış,899 tl karşılığında şifreyi çözeriz gibilerinden.allahtan hergün sistemin yedeğini alıyoruz.3 saat sonunda sıkıntıyı giderdik ama giden zaman ve emek bunların yanına kar kaldı.allah ıslah etsin.
Mesele bunlarla nasıl önlem alınır değil.
Mesele bu dolandırıcıların kısa veya uzun zamanda yakalanıp tıkılamaması.
Devlet organı yazılı şikayet belgesi istiyor, dolandırıcılıkta adı geçen kurum sesini etmiyor olan vatandaşa oluyor.
Rahatım bozulmasın kimin canı yanarsa yansın modundayız.
Henüz devlet organlarınca bu dolandırıcılarla ciddi bir karşı yapılanma atağı görmedim.
Ne ülkeyiz be …
Geldi bana da. Indirdim baktım rar.in icinde exe uzantısı. Direk sildim
Turkcell kota aþýmýnda her 100 mesaja 5 tl verdiðimi bilirim. Yani 500 sms yolladýðýnýzý düþünün. 25 tl ödeyeceksiniz.Yazýn bakalým 25 tl’ye kaç üçlü paket var.!!! Turkcell çok ucuz caným sudan ucuz mübarek ben çok memnun kaldým.
CrytoLocker virüsü birçok müşterimize bulaştı ve hiç bir kurtarma yolu bulamadık maalesef. Sadece bir dosya kurtarabiliyoruz. (Kemal)
İstediğin mailden göndermek çok basit… Dikkatli olmak gerekiyor ama en iyisi otomatik ödeme…
pdf e de zararlı yazılım gömülebilir.
Dün bi tanıdığıma bulaştı, iyi ki ücretsiz 1 dosya kurtarmaya izin veriyordu önemli tek dosya vardı onu da kurtardık 😀
Konusmamiz lazim… yazio