Dünya genelinde “Corona virüsü ne zaman biter?” sorusuna net bir cevap verilemiyor. Ancak, ülkeler verileri analiz ederek bu konuda çeşitli tahminler yürütürken Türkiye için tahminler oldukça merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı’ndan bugüne kadar tahminler konusunda herhangi bir açıklama gelmezken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel‘den önemli bir açıklama geldi.

Salgına karşı tedbirlerin üç haftanın sonunda etkisini göstereceğini belirten Yamanel, kurallara uyarsak 2 -3 hafta sonra pik noktasına gelinebileceğini ve bu eşiği kırarsak salgınla mücadeleyi büyük oranda başarmış olacağımızı belirtti.

Can kaybı 725 oldu! Mobil uygulama geliştirildi!

Can kaybı 725 oldu! Mobil uygulama geliştirildi!

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçti. Can kaybı 725'e ulaşırken, corona virüsünde dijital takip için mobil uygulama geliştirildi.

Türkiye’de corona virüsü ne zaman biter?

Kurallara uyarsak 2-3 haftada o kritik eşiğe gelir, kırılmayı sağlayabilirsek, yani o yükselmeden sonraki o platoya dönme eşiğini yakalayabilirsek o zaman biz ülkece başarmış olacağız. Ve böylece de 2-3 ay içerisinde de virüsü kontrol altına alma ihtimalimiz olacak.

“İşi olmayanın mutlaka evde kalması lazım ki izole olsun ve virüsten uzak kalsın. Kronik hastalığı olanlar, 65 yaşın üstünde olanlar çok önemli, bir de 20 yaşın altı tabii, hem bu hastalığı daha sağlıklı geçirdiği için hem de gezerek, dışarıda daha çok bulunarak daha fazla yaydığı için. Çalışması gerekenlerin sosyal mesafeye çok dikkat etmeleri, 1,5-2 metrelik mesafeyi korumaları, kalabalık ortamlarda maske takmaları ve el hijyenine mutlaka özen göstermeleri lazım.”

İkinci bir salgın tehlikesine karşı dikkatli olunmalı!

Tabi, salgın pik noktasına ulaştığında hayatın hemen normale dönmesi mümkün değil. Bazı ülkelerin pik noktasından sonra tedbirleri gevşettiğini ve vaka sayılarının tekrar artmaya başladığını gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yamanel, günlük hayata dönüşün kontrollü bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti.

Türkiye iyileşme sayıları konusunda gayet iyi durumda!

Türkiye’deki iyileşme sayılarının gayet iyi olduğunu ve sağlık sisteminin bu konuda önemli role sahip olduğunu vurguladı. Hastalığın kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaştığına vurgu yapan Yamanel açıklamasına şöyle devam etti;

“Eğer konuşurken siz 10-15 dakika 1 metreden fazla yanaşıyorsanız karşıya bulaştırabiliyorsunuz. Ağzını kapatmıyorsanız öksürmeyle veya hapşırmayla karşıya bulaştırabiliyorsunuz. Bu nedenle özellikle tek kullanımlık mendille, öksürürken hapşırırken ağzımızı kapatmak çok önemli bir şey, eğer elimizde tek kullanımlık mendil yoksa o zaman dirsek içini kullanıyoruz. Çok şiddetli bir hapşırmayla mesela damlacığın 8 metre yayıldığını biliyoruz. Bu yayılmayı önlemek amacıyla mutlaka kurallara uymamız gerekiyor” dedi.