Dünyada aylardır milyonlarca insanı etkileyen koronavirüs salgını hızla yayılırken, aşı denemeleri de başladı. İlk olarak Rusya’dan gelen ”aşı bulunması” hamlesinin ardından diğer ülkeler de hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Çin’de geliştirilen koronavirüs aşısının gönüllü uygulaması Brezilya ve Endonezya’da başlatılmıştı. Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarına yapıldı. Faz 3 aşamasında ise Türkiye’nin de dahil olduğu bu testler bugün başladı.
Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı sağlık çalışanlarına
Türkiye’nin de aktif olarak savaştığı ve her gün binin üzerinde vaka ile karşılaştığımız koronavirüs, için aşı çalışmaları bugün itibarıyla başlatılmış oldu. Ankara’da başlayan bu ilk aşılama çalışmaları, virüse en çok maruz kalan sağlık çalışanlarına yapıldı.
CNN Türk’ün haberinde yer alan bilgilere göre, Çin merkezli Sinovac Biotech tarafından geliştirilen aşı, ilk etapta 1.200-1.300 sağlık personeline yapılacak. Bu aşının ikinci etabında ise 14 gün sonra aynı kişilere bir kez daha aşı uygulanacak ve sonuçları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile paylaşılacak.
Gönüllülük esaslı olarak başlayan bu aşılama işleminin en önemli noktası aynı kişilerin tekrar aşı ile buluşturulmasında yatıyor. Zira gönüllülük esasına göre başvuranlara tekrar bu aşının yapılması gerekiyor. Hedefte virüsün daha ölümcül hale geldiği kronik hastalığı bulunan 13 bin kişinin aşılanması var.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın ulaştığı bilgilere göre aşı, Ankara’da Hacettepe, Ankara Hastanesi, ve Şehir Hastanesi’nin de arasında bulunduğu diğer hastanelerde de yapılacak.
Hacettepe dışında Ankara’da bazı hastaneler ve İstanbul’da Marmara, İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi hastanesi dışında başka özel hastanelerde de uygulama başlanacak deniyor. Ayrıca İzmir, Kayseri, Gaziantep ve Malatya’nın da arasında yer aldığı bazı hastaneler de merkez olarak seçildi.
İnşallah bu aşı başarılı olacak ve koronalı günler bitecek.
Çin’de geliştirilen aşı olmasaydı iyidi. Zerre kadar güvenim yok onlara.