Google Türkiye’nin The Boston Consulting Group’a (BCG) hazırlattığı rapor, Türkiye’de internet üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetlerin niteliğini ve boyutunu gözler önüne seriyor.

Rapor, Türk İnternet ekonomisinin boyutu hakkında güvenilir bir tahmin ile birlikte Türkiye’nin interneti şu anda ne kadar benimsediği ve bu durumun önümüzdeki birkaç yılda nasıl değişeceğine dair genel bir bakış da sunuyor. İŞte rapordan bazı satır başları:

Şehirlilerin yüzde 57’si internete giriyor

İnternet kullanımı, ilgi düzeyi, bulunulan bölge, cinsiyet ve yaş grubuna göre farklılık göstermektedir. Örneğin nüfusunun yüzde 77’si kentlerde yaşayan Türkiye’de, kentlerde internet erişim oranı yüzde 57 iken, kırsal alanlarda bu oran yüzde 26’da kaldı.

2012 yılında Türkiye’de 16-24 yaş arasındaki nüfusun yüzde 68’i, 35-44 yaş arasındakilerin yüzde 43’ü, 55-64 yaş arasındakilerin ise sadece yüzde 12’si interneti kullanmıştır. 16-24 yaş grubunda erkeklerin yüzde 81’i internet kullanırken, bu oran kadınlar için yüzde 55’tir. Türkiye’de internet kullanımında büyük bölgesel farklar bulunmaktadır. Özellikle yüksek internet yoğunluğuna sahip batı ile daha az yoğunluğu olan doğu arasında büyük uçurumlar vardır.

İnternete sahip hane oranı yüzde 47.2

İnternet kullanan Türklerin yüzdesi (yüzde 47) Avrupa Birliği’ndeki yüzde 71’lik oranın altında olmakla birlikte, 2007 ile 2012 yılları arasında internete erişimi olan hanelerin oranı iki kattan daha fazla artarak yüzde 19,7’den yüzde 47,2’ye ulaşmıştır. Yine aynı yıllar arasında kullanıcı sayısı da 21 milyondan 36 milyona çıkmıştır. Türkiye’nin yaş ortalaması 29,7 olan 75 milyon nüfuslu bir ülke olması sebebiyle bu hızlı büyümenin devam etmesi beklenmektedir.

Türk internet kullanıcıları haftada 38 saat online

Tüm internet kullanıcılarının üçte biri iş yerinden, yüzde 16’sı ise internet kafelerden erişim sağlamaktadır. Türk internet kullanıcıları haftada ortalama 38 saat online olmaktadır. Bu rakam BRICI ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Endonezya) gibi gelişmekte olan diğer ülkelerle aşağı yukarı aynı, ancak Birleşik Krallık (26 saat), Fransa (24 saat) ve Almanya (20 saat) gibi gelişmiş ekonomilerdeki ortalamalardan çok daha fazladır.

31 milyon Facebook üyesi var

Türk kullanıcılar, sosyal ağlarda da çok aktiftir. Facebook, Google’ın ardından Türkiye’de en çok ziyaret edilen ikinci sitedir. Türkiye, 2012 Eylül ayı itibariyle neredeyse ülke nüfusunun yarısına denk gelen 31 milyon profil ile Facebook kullanıcı sayısı açısından dünyada yedinci ülkedir.

{pagebreak::2}

Tüketici fazlası: 600 TL

İnternet kullanıcıları, bilgi, iletişim ve eğlence gibi pek çok farklı ihtiyaçları için internette 
 ücretsiz olarak sunulan kapsamlı hizmetlerden faydalanmaktadır. Tüketiciler internete bu ücretsiz hizmetler ve e-ticaretin sunduğu 
fırsatlar için değer vermektedir. Tüketicilerin internete maliyetinin üstünde verdiği değer tüketici fazlası 
olarak bilinir. Bu tüketici fazlası Türkiye’de yılda kişi başı 600
 TL’dir ve 
G-20 ülkelerinde yaklaşık 2.600 TL’dir. Bu 
da ülke çapında yaklaşık 18 milyar TL’ye veya GSYİH’nin yüzde 1,4’üne karşılık gelmektedir. Tüketiciler en çok e-posta, genel bilgi aramaları, bankacılık ve yatırım aktivitelerine değer vermektedir.

Alışverişlerin yüzde 1’den azı internetten yapılıyor

Türkiye nüfusunun yüzde 47’sinin İnternet kullanmasına rağmen perakende satışların yüzde 1’inden azı internet üzerinden gerçekleşmektedir. Bu çekincelerinin nedeni olarak ise kullanıcıların yüzde 27’si güvenliği, yüzde 17’si de gizlilik endişelerini gerekçe göstermiştir.

34.9 milyon kişi 3G abonesi

Türkiye’deki 3G aboneliği sayısı 2012 Mart ayında 34,9 milyona ulaşmıştır ki bu rakam nüfusun yüzde 47’sine denk gelmektedir. Akıllı telefonların sayısındaki artış mobil e-ticareti kolaylaştıracağından doğrudan online perakendeciliği büyüten bir faktör olacaktır. Kırsal bölgelerde yaşayan nüfusun yüzde 28’i masaüstü veya dizüstü bilgisayara veya her ikisine birden sahipken (şehirlerdeki bu oran yüzde 72), yüzde 89’u cep telefonuna sahiptir (şehirlerdeki bu oran ise yüzde 95.)

 İnternet hızla büyüyor

2011 yılında internetin Türk ekonomisine yaklaşık 22 milyar TL veya GSYİH’nin (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yaklaşık yüzde 1,7’si kadar katkısı olduğunu tahmin edilmektedir. İnternet hala geleneksel pek çok sektörden daha küçük olsa da, sağlık ve sosyal hizmetler ile madencilik gibi önemli sektörlerin seviyesine yaklaşmaktadır. Zira 2011’de bu sektörlerin her birinin GSYİH’deki oranı yüzde 1,5’tir.

Toplam internet GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tüketim, Türk internet ekonomisinin en büyük öğesidir. Bunların ilki perakende, e-ticaretteki 4,5 milyar TL’lik tüketici harcamalarıdır. Seyahat ve tüketici elektroniği kategorileri bu alandaki en yüksek harcamaları oluşturur. İkinci kısmı ise 11,4 milyar tutarındaki internet servis sağlayıcıları (İSS) ve internet erişim cihazları için yapılan harcamalar oluşturmaktadır. E-ticaretin erişim harcamalarına oranının bu kadar düşük olması, Türkiye’nin internet ekonomisinin gelişiminin henüz ilk seviyelerinde olduğunu göstermektedir. Ancak internet ekonomisinin e-ticaret ile sınırlı olmadığını da unutmamak gerekir. Asıl alışveriş çevrimdışı olarak gerçekleşse de, tüketiciler perakende ürünleri online olarak araştırarak İnternet’ten yararlanmaktadır ve bu şekilde harcanan tutar 2011 yılında yaklaşık 63 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Özel sektör yatırımları İnternet GSYİH’sine 7 milyar TL’lik katkıda bulunmaktadır. Türkiye’de internet ile ilgili devlet harcamaları 1,6 milyar TL’dir ve internet ekonomisinin yüzde 7’sini oluşturmaktadır.

Türk reklam pazarının yüzde 13.8’i online

Türk reklam pazarının yüzde 13,8’i artık online’dadır. Banner’lar, sponsorlu metin bağlantıları ve hedef kitleye özel online reklamlar dahil online reklam pazarı 2011 yılında yaklaşık 830 milyon TL’lik bir ciroya ulaşmıştır.

Şirketlerin yüzde 55’inin internet sitesi var

On veya daha fazla çalışanı olan Türk şirketleri ile yapılan bir araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 55’inin internet sitesi vardır. Ancak Türkiye’de devletin internete katılımı, tüketici ve işletmelerden daha düşüktür.

Birçok online perakende kategorisinde fırsatlar vardır, ancak en büyük fırsat alanları giyim ve elektronik aletlerdir. Türkiye, aktif internet bankacılığı kullanıcısı sayısında olağanüstü bir büyüme yaşamış, 2006’da 3 milyon olan rakam 2011 yılında 8 milyona ulaşmıştır. Aynı dönemde online olarak gerçekleştirilen işlem payının yüzde 10’dan yüzde 25’e çıktığı tahmin edilmektedir. Çünkü bankacılık sektöründe, online bir işlemin maliyeti şubedeki maliyetin 15’te 1’idir.

:: Rakamları nasıl buldunuz? Tıklayın forumda tartışalım.