Alışveriş konusunda tüm dünya ile birlikte farklı bir döneme giriyoruz. Artık internet üzerinden alışveriş hayatımızın önemli bir gerçeği olmuş durumda. E-ticaret hizmetlerinin de artması ile birlikte artık alışverişlerimizin çoğunu telefonlar ve bilgisayarlar aracılığı ile yapabiliyoruz. Bu durum rakamlara da yansımış durumda.
E-ticaret rakamları rekor kırmaya devam ediyor
iyzico, ETİD ve Dogma Alares tarafından hazırlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’na göre e-ticaret sektörünün büyüklüğü 801 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 6’sına tekabül eden bu miktar, e-ticaret’in geldiği son noktayı da gösteriyor.
Ayrıca e-ticaret işlem sayıları da yıldan yıla artarak devam ediyor. 2022 yılında internet üzerinden yapılan alışveriş işlem sayıları 2020 yılındaki değerinin 2 kat üzerine çıkarak 4.8 milyar adede yükseldi. Bunun yanı sıra, yayınlanan rapora göre ortalama sepet tutarlarında da 2020’den 2021’e 13 TL, 2021’den 2022’ye 79 TL’lik bir yükseliş görüldü.
Özellikle pandemi döneminin tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında kalıcı bir değişikliğin yaşanmasının e-ticaretin büyümesinde en büyük etken olduğu vurgulanıyor. Rapor, pandemi döneminde artan internet üzerinden yapılan alışveriş miktarındaki büyüme ivmesinin kısmen yavaşlamış olsa da hem Türkiye’de, hem de dünyada gücünü korumayı sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
Dünya genelinde bakıldığında e-ticaret hacmi 2022 yılında 5,7 trilyon ABD dolara ulaşmış durumda. 100,2 trilyon ABD doları değerindeki küresel gayri safi hasılanın yüzde 5,7’sini oluşturan internet alışverişlerinin global perakende satışlar içindeki payı ise yüzde 22 olarak gerçekleşti.
Son rakamlar, ülkemizde internet üzerinden yapılan alışverişlerin sürekli payını artırdığı görülüyor. İnternet alışverişlerinin her geçen gün arttığı ülkemizde en çok işlemin ise ‘Black Friday‘ gibi özel etkinlik zamanlarında yapıldığı belirtiliyor.
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin miktarı her geçen gün artarak devam ediyor. Peki siz internet üzerinden yapılan alışverişler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
E-ticarette pazaryerinde satış yapıyorsanız satıcı hariç herkes kazanır. Pazaryeri, kargo şirketi, e-muhasebe şirketleri, sanal poscular, toptancı, üretici, ambalaj ve kırtasiye ürünleri satanlar, yazıcı ve sarf malzeme satanlar, devlet vs. Ama bir tek satıcı zarar eder.
Onu gören de ya komple kapatıp gidiyor artık yada kendi sitesini açıyor. Kendi sitesini açan da çok dayanamıyor. Anlaşmalı 0 desi kargo min 48 TL olmuş.
Elzem bir şey olmadığı sürece vatandaş da eskisi gibi alım yapmıyor.
2023 verileri çıksın görürler düşüşü.