Türk Silahlı Kuvvetlerinin yazılım mühendisliği alanındaki ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarıyla bilinen HAVELSAN, son bir yıldır hemen hemen bütün dünyanın yoğunlaştığı teknoloji olan yapay zeka destekli platform arenasına girdi. MAIN lansmanı yapıldı. İşte ilk yerli yapay zeka ile ilgili detaylar…
İlk yerli ve milli yapay zeka MAIN nedir?
Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları devam eden yerli yapay zeka platformu bugün Ankara’da yapılan lansman ile tanıtıldı. MAIN, kurumların kendi iç ağlarında çalışan ve kendi verilerinden beslenen Türkçe tabanlı bir yapay zeka platformu. Bu platform, kurumların gizli verilerini dışarı çıkarmadan kendi verilerini kullanarak yapay zeka uygulamaları geliştirmesine olanak tanıyor.
Yerli yapay zeka, veri güvenliğine büyük önem veriyor. Bu sayede, kurumların verilerinin güvenliğini sağlıyor ve kurumlarda kullanılan uygulamaların performansını artırıyor. Açık kaynak teknolojisi kullanılarak geliştirilen MAIN, dışarıdan herhangi bir üçüncü taraf yazılıma bağlı olarak çalışmıyor. Tamamen yerli verilerin olduğu bir platform olarak kullanılacak.
HAVELSAN BAHA envantere giriyor, aktif göreve başlıyor!
HAVELSAN BAHA aktif olarak görevlere başlıyor! İşte Türk Hava Kuvvetleri envanterine girişi ve detayları...MAIN açık kaynak olacak
Yerli yapay zeka platformu MAIN, açık kaynak kodlu olarak geliştiriliyor. Platform, ilk olarak Havelsan ve kamu kurumlarında kullanılacak. Yapay zeka alanındaki yerli girişimler, isterlerse bu altyapıyı kullanabilecek. MAIN, dil öğrenme, akıl yürütme, algılama ve planlama sistemleri olmak üzere dört temel ana bileşenden oluşuyor.
Çeviri modülünde ise sadece belli başlı dilleri değil hemen hemen bütün diller de kullanılabilecek. MAIN görüntüleri ve sesi de kullanabiliyor. Havelsan tarafından büyük dil modeli için patent başvurusunda bulunuldu.
Sınav sorularını MAIN hazırlayacak
Yerli yapay zekanın her kurum için farklı kullanım alanları olacak. Kullanımı şu şekilde olması bekleniliyor;
- Mevzuatla ilgili bir soru olduğunda cevaplandırılması.
- Kurumların sınav soruları hazırlarken soru havuzunda bulunan soruları kullanarak sınav hazırlanması.
- Mülakatlarda kullanılması.
- Kurum personellerinin işlerini kolaylaştırma.
- CİMER’e gelen şikayetler de gerektiğin de cevaplandırma gibi görevleri yapması bekleniliyor.
- İş güvenliği alanında kullanılacak.
- Güvenlik alanında yüz arama sisteminde kullanabiliyor olacak.
MAIN kurumların ihtiyaçlarına göre düzenlenerek katmanlaştırılacak. Peki siz ilk yerli yapay zeka hakkında neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Zekai var bu nasıl ilk oluyo
Güzel bir şeye benziyor. Ne kadar çok geliştirilirse o kadar verimli olur.
Kızgın veren kardeşim neden verdin?
Woww. Nerelere geldik ya ellerine akıllarına saglik olsun ama iyi yönetim ancak kötü ders vermiceginden nasil emin oluruz.
Otomatik cevap sistemini ai diye yutturmaya calisiyorlar. Yapay zeka derin öğrenme arastirma kendini gelistirme gibi seyler var. Ülkemin gercekten boyle seyler yapmasini isterim ancak yalan soyluyorlar. Havelsan basarili ancak bu konular havelsani asacak durumda. Yanii arama motoru gibi birsey whatsapp rakibi bip gibi.
Muhtemelen api kullanıyor, LinkedIn den hatırlıyorum 9M dataset i olduğu söylenmişti ki bu çok yetersiz gösterilen örnekleri bu şekilde gerçekleştirmesi çok zor. Arayüz zaten gpt klonu php scriptler var bu şekilde. Keşke gerçek olsa ama muhtemelen değil. Bu arada havelsanı aşacak bir konu değil ama pardus bile hayvanat bahçesi müdürü TÜBİTAK başkanı tarafından yokedildiği için ümidim yok.
Yapanların Emeği Büyük Türkiye için Hayırlı olsun inşallah