Bakanlık açıkladı: Türkiye’de internet kullanımı ne durumda?

15

İnternet, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Yediden yetmişe neredeyse herkes hayatının bir noktasında internet kullanıyor. Ancak, bu yoğun kullanıma rağmen altyapı ve teknoloji anlamında yerli noktada değiliz. Neyse ki bu durum değişiyor.

Dijital dönüşüme büyük önem veren Türkiye, altyapı çalışmalarını her geçen gün artırıyor. Son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu çalışmaların bir sonucu olarak ülkemizdeki internet kullanımın ne durumda olduğunu açıkladı. İşte o veriler…

Cumhurbaşkanı, tüm Türkiye’ye ne zaman fiber internet geleceğini açıkladı!

Türkiye’de fiber altyapı 471 bin kilometreye ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, internet altyapı yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini belirterek, 2021 yılında fiber altyapının 471 bin kilometreye ulaştığını, sabit genişbant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımının yüzde 27,5 artarak 204,4 GB’a çıktığını açıkladı. Aynı zamanda 70 milyonu mobil olmak üzere toplam genişbant internet abone sayısının 88,2 milyona yükseldiğine de dikkat çekti.

Fiber internet
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Haberleşme sektörü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Gelişen teknoloji ile birlikte internet altyapısının da önem kazandığına işaret edilen açıklamada, fiber altyapının hem genişbant internet hem de mobil teknolojilerin gelişiminde önem arz ettiği kaydedildi.

Fiber altyapının 2021 yılında yüzde 11 civarında artarak 471 bin kilometreye ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, fiber internet abone sayısının da yaklaşık yüzde 21 artışla 4,8 milyonu geçtiği vurgulandı.

Aylık veri kullanımı 204,5 GB

Genişbant internet abone sayısı artarken aynı zamanda abonelerin kullanımlarında da büyük ölçüde artış görüldüğünün altı çizilen açıklamada, “2021 yılında sabit genişbant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı yüzde 27,5 artarak 204,4 GB’a çıktı.

2020 yılının son çeyreğinde sabit genişbant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı 177,6 GB iken 2021 yılının son çeyreğinde bu rakam yüzde 15’in üzerinde artarak 204,4 GB’a yükseldi. Mobil aboneler için ise 2020 yılı dördüncü çeyreğinde 9,9 GB olan veri kullanımı yüzde 10,3 artışla 11 GB’a çıktı” denildi.

İnternet abone sayısı 88,2 milyon

Her geçen gün daha ulaşılabilir hale gelindiği ifade edilen açıklamada, 70 milyonu mobil olmak üzere toplam genişbant internet abone sayısının 88,2 milyona çıktığına dikkat çekildi. Abone sayısının 5.8 milyonun üzerinde arttığı kaydedilen açıklamada, “Eve Kadar Fiber” hizmeti abone sayısında 2021 yılında yüzde 29,4 artış yaşandığına vurgu yapıldı.

Yatırımların telefon trafiğine de yansıdığı belirtilen açıklamada, 2021’de toplam telefon trafiğinin bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 318 milyar dakikaya ulaştığı kaydedildi. Bu trafiğin yaklaşık yüzde 98’inin mobil şebekelerden yapıldığına işaret edilen açıklamada, sabit şebekelerde başlatılan trafiğin 5,2 milyar dakika olduğu ifade edildi.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Ülkemizdeki internet altyapısı sizce yeterli seviyelere ne zaman gelir? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

15 YORUMLAR

  1. Cep telefonu internetini saymazsan Türkiye’de 5 evden sadece 1’inde internet var. Bunun da muhtemelen 5’te 1inde yüksek hız hizmeti mevcuttur. İyi uykular Türkiye!

  2. Yurt dışı internet hızını görmeyen arkadaş konuşmasın bizimki fiber ise onlarin ki megafiber o zaman internet hız sıralamasında en kötüler sırasında takılıyoruz ama yüksek ücret yetersiz destek veren internet sağlayıcı kaynıyor bunu arastirsalar kesin 1. Sırada oluruz ülke de
    övecek hiç bir şey yok

    • Kardeşim ne avrupaymış anasını satayım komşunun çocuğu profesör oldu eli ekmek tuttu, sen hala buralarda boş boş geziniyorsun.

    • Öyle anlaşılıyor, 2023’ü geçtik gözlerini 2053’te yapacaklarını iddia etikleri hizmetleri (!) gerçekleştirecekleri iktidarlı yıllara diktiler. Ukrayna’da savaş var ve internet hızı Türkiye’deki ortalamanın 5 katı. Akşam yatıyordum 10TB’lık diskimi yedekle diyordum, sabah kalkıyordum bitmiş. Bir diskten diğerine veri kopyalamaktansa internetten indirmek daha hızlıya geliyordu. Neden yazılım ve oyun üreticiliği konusunda dünya sıralamasında en üstlerde? Neden dünya ayaklarına gelip outsoursing hizmeti alıyor ülkeden? Adamlar bilişim alt yapısına yıllar öncesinden önem verip yatırım yapmış. Garip Türk milleti ise 2053’ü beklesin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version