Türkiye’de internet üzerinden yapılan yayınların RTÜK denetimine girmesi için torba yasa çıkarılmış ve bu yasa meclisten geçip onaylanmıştı. Bu yasaya göre; Netflix, PuhuTV ve BluTV yayınlardaki diziler ve filmler sansürlenecekti. Bugün ise RTÜK üyesinden gelen açıklama; Türkiye’de internete ehliyet ile mi girilecek? sorusunu gündeme getirdi.
Türkiye’de internete ehliyet ile mi girilecek?
RTÜK üyesi Taha Yücel, Türkiye’de internetin 25. yılı nedeni ile ODTÜ’de düzenlenen etkinlikte; trafikte olduğu gibi internette de ehliyet zorunluluğunun getirilmesini önerdi. Manidar bir günde yapılan bu açıklamada; internete bağlanan insanlarda da en azından bir temel internete bağlanma yeterliliği ve ehliyeti aranmalı ifadeleri yer aldı. Peki, bu açıklama anlama geliyor?
İnternete girmek için ehliyet zorunluluğu şimdilik ütopik bir öneri olarak görünüyor. 7’den 70’e herkesin bağlandığı internet için, ehliyet zorunluluğu gelmesi için çok uzun bir süreç gerekiyor. Tahminlere göre; önce aileler kendileri için daha sonra çocukları için düşünceden ibaret olan bu ehliyeti alacak. Daha sonra T.C. kimlik numarası gibi bir çözüm ile internete bağlanılabilecek.
Taha Yücel’in konuyla ilgili açıklamaları;
Detaylı konuşmadık henüz ama bir internet ehliyeti kavramım var. İnternet okuryazarlığı, interaktif eğitimini oluşturmamız lazım. Bundan kastım, basitçe internete bağlanan insanlara, opsiyonel olabilir veya zorunlu olması da düşünülebilir. Nasıl trafiğe çıkarken bir ehliyet aranıyorsa internete bağlanan insanlarda da en azından bir temel internete bağlanma yeterliliği ve ehliyeti aranmalı. İnsanların vaktini almadan basit bir interaktif eğitimle ama anladığını da görerek, 4-5 aşamalı bir interaktif eğitimle sonuçlandırıp sonra isterse Ulaştırma Bakanlığı’mızın, BTK‘nın, ilgili kişi veya kurumların imzasıyla bir ehliyetin, onun cihazına yüklendiği ‘internet ehliyetiniz hayırlı olsun, artık internetle ilgili temel bilgilere sahipsiniz’ denilmesi, en azından insanların böylece bilinçlenmesi sağlanabilir. Bu ‘İnternet Ehliyeti’ kavramını da görüşlerinize arz ediyorum.
:: Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Oneriye gel yaw. Kardesim neyin ehliyeti annesi babasi izin vermiyosa zaten cocuk giremez internete. Alir elinden sifre koyar vs. boyle oneri mi olur
Önceliğimizin bu olmasına güleyım mi ağlayayım mı.
aslında ordaki amaç utopik olmayan ve her devletin insanlara dayatmaya çalıştığı, bireysel özgürlük kavramının önüne geçecek olan, kimin ne yaptığını kayıt altına alabilme durumu, he diyeceksiniz ki zaten öyle değil mi ya da bir torba kanununun içine sıkıştırmaya bakar. kağıt üstünde haklısınız ama uluslararası arena da zaten basın, internet, bireysel ifade özgürlüğünün baskıya maruz kaldığını düşünürken, böyle bir adım da anında önüne ne yapıyorsunuz diye çıkarlar ve baskıyı da yaparlar.
neyse olayı anladınız siz..
arzınız kabul edilmemiş dava düşmüştür
Bu gerçek mi? Şaka mı?
İnsanları nasıl fişlerizin kılıf bulunmuş hali.
Kapatın interneti rahatlayın. Telefonları da yasaklayın taş tabletlerle haberleşelim
Aslında en iyi çözüm interneti kökten kapamaktır.Sadece kamu da ve internet cafelerde internet olsun o kadar Kuzey Kore modeli en mantıklısı
Olayın aslı kullanıcıları takip etmek saf olmayın bu kadar
İnterneti araba gibi binilip gidilen bir şey zannetmiş herhalde. İnternet bağlantısını kullanan kişinin kim olabileceğine kısıtlama getirmek ve bunu ehliyet zorunluluğuna bağlamak internetin doğasına ters. Taşıtlar herkese açık ortamda yolda kullanılırken ehliyet kontrolü yapılarak kontrol gerçekleşebilir. Ama interneti ehliyete bağlamak insanın her anını kontrol etmekle olabilir. Bu da anca insanların mahremiyetine girmekle olur. Alkol’e ehliyet getirmek gibi bir şey. Alkol satışını yasaklayabilirsiniz ama yasal olarak satılan alkolü kimin içtiğini kontrol etmek ancak insanların özeline girmekle olur.
Ne ehliyeti,sen kafayı mı buldun?Dünyanın neresinde böyle saçma sapan bir uygulama var?5G yi nasıl hayata geçiririz,interneti nasıl yaygınlaştırırız diye kafa yoracağınıza hep sansür,yasaklama ve engellemeyi düşünüyorsunuz.Yazıklar olsun size!Şu eski asker yasağı zihniyetten kurtulamadınız gittiniz!
B tipi ehliyete sahibim 4 tekerli herşeyi sürüuyom demek oluyor ki windows mac filan hepsini verirler
kabak tadı verdi herşey. ekonomi olarak büyüyoruz ama zeka olarak küçülüyoruz.
Dolar 4 ü geçti, Euro ise 5’i. Alım gücümüz zaten iyice düştü, her şeye zam. Yerli girişimcilerin hepsi yatırımlarını satıp farklı ülkelere yatırım yapıyor. Ekonomik olarak nasıl büyüyoruz açıklayabilir misiniz?
+18 yaş kısıtlaması getirilmeli, 18 yaş ve üzerine verilmeli en azından düzgün bir kitle oluşabilir ; kanser olmaktan kurtuluruz. Bir de tabiki ekstra ücretli olmalı ki devlet kazansın.
ülke iyice geriye gidiyor…
Şu tartışılan şeye bak ya trafikle interneti bir tutan zihniyet sanane arkadaş benim internette ne yaptığımdan nette gezinirken sana ehliyetmi göstereceğim özgürlüğümemi göz dikdin.!.arsızz utanmaz
BOŞ İŞLERİN ADI TÜRKİYE
Bunun olup olmamasinin pek bir onemi yok. Bugun o imrendiginiz ozgurlukler (!) ulkesi ABD’de girdiginiz her site, yazdiginiz her mesaj, yuklediginiz her video kayit altina aliniyor – yer ve zaman bilgisiyle birlikte. Ve bu islemlerin cogu kullanici girisi gerektirdiginden, bu islemleri yapan kisiler %99.9 oraninda belirlenebiliyor. Yani kimligin zaten biliniyor.
olay tamamiyle oradanda para almaya çalışmak başka birşey değil
Güzel fikir İnternette küfür hakaret edenlerin ehliyeti alınsın bir daha giremesinler
Çok güzel bi yere değinilmiş tabi daha ayrıntılı olması lazım heryerde kim olduğumuzu göstermemiz lazım çünkü okadar terörist düşman dolaşırken bukadar gizlilik olmaması lazım o sanane internetimden diyen arkadaş ne korkun varda böyle söylüyorsun hiçbirşeyden korkusu olmayan ses çıkarmaz zaten demekki var bişeyle bağlantın konuşuyorsun her önüne gelen çoluk çocuk bağlanıyor bağlanmasın çocuklar yaş sınırlaması olsun yaşına göre siteler açık olmalı 18 ine kadar sadece eğitimle ilgili sitelerin açık olması ülkenin eğitim seviyesinin daha yüksek olmasını neden olur face instagram gibi programların sınırlamayla birlikte gençlerin kafalarının dağılmasını eğitimden uzaklaşmamasını amaçlar.