Reklam

Türkiye koronaya karşı yapay zekayı nasıl kullanıyor?

6
Reklam
asdasdas

II. Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi’ne katılan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye’nin korona virüs salgını ile mücadelesinde yapay zekanın ve teknolojik çözümlerin nasıl kullanıldığını anlattı.

Ülkemizde sağlıkta dijitalleşme konusunda ilk adımları 2004 yılında atarak Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi Eylem Planı’nın ortaya koyulduğunu dile getiren Birinci, ilaç takip sisteminin 2012 yılında devreye alındığını hatırlattı.

Hangi ilde kaç korona vakası var: İşte il il tablo

Şuayip Birinci salgınla mücadelede teknoloji boyutunu anlattı

Birinci, sağlık kuruluşları tarafından bakanlığa gönderilen verilerin analizini yapan SİNA (Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler) platformunun, salgın döneminde görselleştirme konusunda yoğun bir şekilde kullanıldığını belirterek sistemin işlevini anlattı.

Sağlık Bakanlığı birimleri
Sağlık Bakanlığı’nın yıl yıl hayata geçirdiği teknolojinin kullanıldığı birimler.
Reklam

Birinci’nin verdiği bilgilere göre, salgına dair elde edilen verilerin tamamı SİNA aracılığıyla görselleştirildi. İl, ilçe, hastane ve hekim bazında kullanıma açıldı. Bu sayede sürecin nasıl ilerlediği daha net bir şekilde gözlemlenebilir hale geldi.

Bu süreçte evden çıkamayan kişiler için Dr. e-Nabız çözümünün geliştirildi. Böylece doktorların hastalarla uzaktan irtibat kurması sağlandı.

Sağlık Bakanı Yardımcısı, aşılama sürecine geçmeden önce tüm entegrasyonların tamamlandığını ve AŞILA uygulamasının hayata geçirildiğini vurguladı.

Filyasyon ekiplerimiz dünyayı 203 kez döndü

184 üzerinden risk skoru hesaplaması, hekimler için karar destek sisteminin açılması, test sonuçlarının e-Nabız portalına aktarılması ve ölüm bildirim sistemi entegrasyonunun yapılması bu süreçte atılan önemli adımlardan sadece bazıları.

Korona ile mücadelenin kahramanları filyasyon ekipleri dünyanın etrafını 203 kez döndü.

Birinci, salgınla mücadelenin boyutlarını gözler önüne seren istatistikleri de paylaştı. Korona ile mücadelede gecesini gündüzüne katarak çalışan filyasyon ekipleri, bugüne kadar yaptıkları ziyaretlerle kat ettikleri yol 8.155.262 km oldu. Yani dünya etrafını 203 kez döndüler.

Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu sistemde bir kişinin testi pozitif çıkınca bu filyasyon ekibinin ekranına düşüyor. Yönetici vaka ekiplerine aktarıyor. Vaka listesini ve detayları görüntüleyen ekipler ise kendilerine en yakın vakanın üzerine tıklayarak görevi üstleniyor ve yola koyuluyor.

Aile hekimlerinin korona ile mücadelede rolünü gösteren harita.

Temaslı kişilerin tespiti için izolasyon döneminden, otobüs ve uçak seyahatlerine, bulunulan eğitim ortamından kişinin diğer beyanlarına hemen her şey dikkate alınıyor. Böylece Türkiye’nin her hangi bir noktasında kaç kişinin izolasyonda olduğu, temas ettikleri kişiler, iyileşme süreci ve tıbbi yardımlar adım adım izlenip kayda alınıyor.

Koronavirüs ile mücadelede aşılamanın başlaması ile veriler olumlu yönde değişmeye başladı. Örneğin vaka sayısında yüzde 17’den fazla olan 65 yaş üstü kişi oranı yüzde 7.80’e geriledi.

Yapay zeka kullanımı sayesinde acillerde ne zaman yoğunluk olacağı, hangi ilde salgının yükselmeye ya da düşmeye başlayacağı gibi veriler anlık olarak takip ediliyor. Aşılamanın salgına etkisi, kolluk kuvvetlerinin tedbirler uygulamasının koronanın yayılmasına etkisi gibi faktörler de canlı olarak takip edilebiliyor.

Sağlık Bakanlığı, yapay zeka ile sağlık hizmetlerinden memnuniyet anlık olarak ölçülüyor. Grafik salgının ilk günlerinde yüksek olan filyasyon hizmetinden memnuniyetsizliğin hızla düştüğünü gösteriyor.

II. Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi, İzmir Bakırçay Üniversitesi ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde ve Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Kongrenin bu yılki ana teması COVID-19 Pandemi Sürecinde Sağlıkta Yapay Zeka Uygulamaları olarak belirlendi. 16 Nisan’da başlayan kongre yarın sona eriyor.

6 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version