Reklam

Yerli roket ilk kez testi geçti! İşte görüntüler

17
Reklam
asdasdas

Türkiye Uzay Ajansı’nın dün gece Twitter takipçilerine dumanlı bir alanda yer alan Türk bayrağı paylaşımı yaptı.  Paylaşımda yer alan “Sizce bu ne olabilir?” sorusuna cevap ise bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank‘tan geldi. Bu paylaşıma göre Türkiye, Milli Uzay Programı için gerçekten de ilk fitili ateşledi.

DeltaV’den milli roket motoru için büyük adım

Türkiye Uzay Ajansı tarafından dün gece yapılan ilginç paylaşıma, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “Yine yangınlar yine ben” şeklinde esprili bir yanıt verdi. Aslında bu paylaşım yerli roket denemeleri için önemli bir ipucu veriyordu.

Çarpıcı tespit: Uzay çöpleri Dünya’yı ısıtıyor

Bugün Bakan Varank tarafından yapılan Twitter paylaşımında ise, yerli roket denemesinin ilk görüntüleri ortaya çıktı. Bu paylaşıma göre yerli roket motorunun ilk denemesi başarıya ulaştı.

Reklam

milli uzay programı, yerli roket, milli roket, roket denemesi

Türkiye, Milli Uzay Programı‘nı kendi imkanlarıyla yapacak olsa da, uzay sınırını aşacak ana roket için SpaceX ya da Rus Soyuz roketinden güç alacak. DeltaV tarafından denemeleri yapılan milli roket ise dünya yörüngesine çıktıktan sonra harekete geçecek.

Uzay sınırına ulaşabilmek için ağır roket dediğimiz roket teknolojisi devreye giriyor. Günümüzde bir çok ülke özellikle uydu fırlatmalarında bu sınıra ulaşabilmek için Rus Soyuz ağır roketlerinden faydalanıyor.  SpaceX ise ağır roket geliştirmeyi başaran ilk özel firma olarak tarihe geçti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, milli roket denmesi öncesi poz veriyor

Milli Uzay Programı için geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk hedefin 2023 olduğu bir takvim açıkladı. Bu açıklama sonrası ise Sanayi Bakanı Varank, DeltaV firmasının milli roket motorunu tanıtmıştı. Bu motor 2023 yılında Ay yüzeyine sert iniş gerçekleştirecek milli roketimize güç verecek.

Milli Uzay Programı ve hedefler

– Türkiye, milli ve yerli hibrit roket ile 2023’te yani Cumhuriyet’in 100. yılında Ay’a gidecek. Bunun sonrasında ise 2028 yılında ikinci aşama gerçekleşecek ve yumuşak iniş gerçekleşecek.

– Yeni nesil uydu geliştirme anlamında Türkiye, dünya ile rekabet edecek yeni marka geliştirecek.

– Türkiye kendisine ait bölgesel zamanlama sistemi geliştirecek.

– Uzay’da bağımsız güç olmak için Türkiye, Uzay Limanı işletmesi kuracak.

–  Uzay havası (meteorolojisi) için yeni çalışmalar için yatırımlar yapacak.

– Türkiye, uzaydaki tüm nesneleri kayıt altına alacak ve takibini yapabilecek teleskoplar kuracak.

Uzay sanayi ekosistemi daha da gelişecek.

– Program kapsamında Türkiye, ODTÜ’nün ev sahipliğinde uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kuracak.

– Türkiye, MEB ve YÖK katkısıyla uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağı geliştirilip yetiştirecek.

– Bir Türk vatandaşı uzaya çıkacak.

17 YORUMLAR

  1. 2023 …2053 bu böyle sürer gider…yapılsında yapıldı diyelim..vonBraun un yaptığı v2 leri 2.dunya savaşı sırasında Londra ya fırlatılıyordu …

    • Merak ediyosan web teknonun haberinin altına bakabilirsin reis.Cevapta veremiyosun webtekno yayınlamıyor komle olamazcılarla dolu yorumlar.muhalif yorumlara ok bize cevap yazdırmıyor webtekno bey

  2. Valla millete yeni proje adı altında hazineden nemalanmasınlarda sonrada proje sonuçlanmadan emekli olup o paranın keyfini sürmesinlerde başka birşey istemiyorum.

    • Örnek. Milli yerli arama motoru. Sonra ne oldu? Devletten miyonları aldıktan sonra altında 50 dolarlık google api si olduğu ortaya çıktı.

  3. O motor neyi kaldıracak merak ettim. Havai fişeklerin bazılarında bile bundan daha güçlü motorlar var. Bu motorun 2023 e yetişmesi mümkün değil

  4. Roket testi değil motor testi birde bu motorla nasıl gitmeyi planyorlar s400 motorları daha güçlü bundan bunu bandırma füze klubüde yapardı 10da biri bütçeyle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version