Türkiye’nin Savunma Sanayii bütçesi açıklandı!

33

Türkiye’nin Savunma Sanayii alanında yaptığı yatırımlar ile birlikte bütçesi de giderek artıyor. Burada ise değişimin ardında yatan temel faktör, yerlileşme kapsamı altında ithal edilen ürünlerin her geçen gün Türk şirketler tarafından üretilebilecek duruma gelmesi.

Yani basit bir örnek vermek gerekirse, ABD’den Harpoon füzesi almak yerine yerli muadili olan Atmaca yapılıyor. Üstelik yalnızca bir üründe bile onlarca hatta yüzlerce şirket çalışabiliyor. Tabii bu onun ne kadar komplike olduğuyla da alakalı. Bu doğrultuda ise bu yılın proje hacmi paylaşıldı.

Türkiye’nin Savunma Sanayii bütçesi 1 Trilyon TL’yi geçti!

Türkiye’nin açıklanan Savunma Sanayii bütçesi içerisinde yalnızca devletin kasasından çıkan miktarın paylaşılmadığını belirtelim. Zira kendi öz kaynaklarıyla bir gemi, hava aracı, silah ve motor benzeri ürünlerin ar-ge çalışmasını yürüten yüzlerce şirket var.

Savunma Sanayii bütçesi

Fakat 20 yıl önce Türkiye’nin 60’dan fazla proje üzerinde çalışırken şu anda 750’den fazla proje üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Dolayısıyla bütçe de bununla doğru orantılı bir şekilde 5.5 milyar dolardan 60 milyar dolar seviyesine kadar çıkmış durumda. Tabii yerli üretim söz konusu olduğu için bunu TL cinsinden hesaplayacak olursak 1 trilyon TL’yi aşan bir meblağ söz konusu.

NATO’dan Bayraktar Kızılelma’ya büyük ilgi!

Bu meblağ içerisinde insansız hava araçları, yerli savaş uçakları, helikopterler, tanklar, obüsler, zırhlı araçlar, gemiler, denizaltıları, füzeler, roketler, hava savunma sistemleri, uydular, tüfekler ve hatta elektronik cihazların içerisinde yer alacak çipler ve transistörler de dahil.

Üstelik bir kaç firmanın kazancından bahsetmiyoruz. Tam 1.500 farklı şirketin (kamu ve özel sektör dahil) bu meblağda emeği var. Ayrıca önümüzdeki yıllarda yeni gemi ve uçak projelerinin hız kazanmasıyla birlikte 2 katına kadar çıktığını görebiliriz.

Konuyla ilgili açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir şunları söyledi:

2002’de hacmi 5,5 milyar dolar olan 62 proje üzerinde çalışılırken, bugün proje hacmi 60 milyar dolar aşan 750 proje üzerinde çalışmaktayız. 2002 yılında 56 firmanın faaliyet gösterdiği savunma sanayi sektöründe bugün 1500’ün üzerinde firma faaliyet gösteriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

33 YORUMLAR

  1. Eski senelerle bu şimdiki zamanı karşılaştırmak ne kadar da çok hoşlarına gidiyor. Bizim bu millet evet ya önceden ne sefalet çektik bak şimdi savunma sanayine ne kadar çok gelişti diyordur. Zaten böyle olması gerekiyor zaten daha cok gelişmemiz gerekiyor zaten millet uzaya giderken biz neden yerimizde sayıyoruz vergiyle yönetilen bir devlet neden var denmiyor.

  2. Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE’ler yapalım İnşallah.

      • Ülke işgal edilmesin kendimizi savunalım diye yaptık güya zaten araplar afganlar suriyeliler kazaklar işgal etti o zaman ne diye silahlanıyoruz

    • Eyer ki devlet füzeleri yapmasaydı, başka ülkeler kafana yağdıracaktı zaten.bak etrafına.ege ye Akdenize suriyeye.füze gelince limon sıkacak vakit bulabilir misin onu bilmem.sihalarımiz,savunma füzelerimiz,karadan havadan atılan fuzelerimiz,Rabbım devletimizden razı olsun.

    • Bak Ukrayna ya ekmek vardi ama füzesi yok. hava savunması.yok silahı yok .her türlü silahı kendin yapcan.ukrayna gibi yalvarmican .evde yemek yiyemiyor lar

      • Sayın okurumuz, bu kısımda hatalı olduğunuzu belirtmem lazım. Ukrayna, SSCB geçmişi sayesinde savunma sanayii anlamında oldukça başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Hatta kendine yetebilen ülkeler arasındaydı. Savaş öncesi Türkiye ile de özellikle motor konusunda bazı ileri düzey anlaşmalar yapılmıştı. Uçaktan füzeye birçok ürünü yerli olarak üretebilen bir sanayisi vardı. Ayrıca son dönemde gündemde olduğu için örnek vereyim, Yunanistan’ın 2-3 katı kadar mühimmat stoğu (40 yıllık stok) vardı. Fakat Rusya gibi bir ülkeyle savaşa girince ancak 4 ay kadar yetti. Çoğu gelişmiş Avrupa ülkesinden fazla bir stoğa sahipti yani. Dolayısıyla insanlarının öldüğünü görmektense yardım istemek daha onurludur diye düşünüyorum. Bu nedenle Türkiye’nin ekonomik krizi ile yerli savunma sanayii gelişmeleri ve de Ukrayna savaşı gibi üç farklı konuyu birbirine karıştırmamak en doğrusu olacaktır.

        • Küçük bir ekleme yapayım,Ukrayna da sscb den kalan eski teknoloji silahlar vardı. Modern silah teknolojileri yok.SSCB NE Yaptıysa o fazlasına çalışmadılar.

  3. Ülkemi seviyorum bağımsızlık için yapılan her türlü yatırımı destekliyorum,bunu için gereken ekonomik zorluklara katlanma yürekliliğine sahip olduğumuzu düşünüyorum.Projelerin hayata geçmesinde en küçük katkısı olanlar olmak üzere çalışanları tebrik ediyorum.Daha çok yolumuz var.Allah yar ve yardımcımız olsun.

  4. Ülkenin gelirlerini ve devletin geleceğini dünyanın mafyası abd ve benzer güçlere
    Kaptırmamak için daha güçlü olmalıyız.
    Bu dünyada güçlüysen haklısın.

  5. Allah razı olsun emeği geçen herkesten. Savunma sanayinde tarihi gelişmeler kaydedildi. Lakin beton kentlesmeyi abarttik, tarım hayvancılığı çok ihmal ettik. A dan Z ye reel üretimi öğrenip borca ve dolara bağımlılıktan kurtulmak zorundayız.

  6. Yani iyi güzel de böyle hayvan gibi enflasyonla ve her gün TL deki değer kaybıyla insanlar nereye kadar dayanır. Yani her gün aldığın şeye birkaç aylık dilimde %100ü aşan zamları görünce insan gurur duyacağına cebinde bir yanma hissediyor. İnsanları tüketici ekonomiye alıştıran kendileri, şimdi böyle fedakarlık beklemek absürt. Gerçi %100 muhalefetten iyidir de. Beterin beteri hesabı…

  7. Şahane.. emeği geçenleri kutluyorum. Savunma sanayii yüksek teknoloji, ileri düzeyde bilim, katma değeri yüksek ihracat, dış ticaret dengesinin ülke lehine ayrışması , beyin göçünün tersine işlemesi ( engellenmesi), yüksek istihdam, caydırıcı güç ve refah demektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version