Ülkemizde haksız rekabet uyguladığı gerekçesiyle faaliyetleri engellenen Uber Türkiye’ye erişimin engellendiğini geçtiğimiz günlerde sizlere duyurmuştuk. Uber Türkiye yeniden gündeme gelirken, konu yine bir dava.
Ancak, bu kez davayı Türkiye’deki Uber araç sahipleri ve sürücüleri açıyor. UBER Mağdurları Platformu çatısı altında bir araya gelen yaklaşık 1000 araç sahibi ve sürücüsü mağdur oldukları gerekçesiyle Uber’e dava açacak.
Uber Türkiye için son durum: Uber mağdurları dava açacak
Şoförlere büyük vaatler sunulduğu, bunların yerine getirilmediği dile getiriliyor. Cumhuriyet Gazetesi’nin paylaştığı habere göre Uber yüzünden borçlanan ve intihar eden bir şoförün bile olduğu belirtilirken, platformun avukatlarından Samet Gülaydın konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye’de faaliyetlerine UBER başlamıştı fakat diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye’de sadece ‘UBER X Large’ araçları kullanıyordu. Taksiciler haksız rekabet oluşturduğu iddiasıyla dava açtı. UBER hiçbir gerekçe göstermeden faaliyetine son verdi. Şimdi buradaki asıl mesele; UBER Türkiye’de hizmetini vermeye başladıktan itibaren UBER araç sahipleri ve şoförlerine araç alınması, yatırım yapılması konusunda çok ciddi teşviklerde bulundu.
UBER’in hiçbir haklı gerekçe göstermeden bu hizmetleri bir anda durdurması neticesinde; UBER ve hizmetlerine yönelik çalışma yapmak amacıyla araç alanlar, özellikle araç sahipleri bu konuda çok ciddi zararlara uğradı. Şoförler de bu noktada bu eğitimlere tabi tutuldu, sertifikayla işe başladılar.
UBER’in yapmış olduğu bu gerekçe göstermeden piyasadan çekilmesine hizmetleri durdurması noktasında oluşan zararın tazmini davamızın konusudur. Esas itibariyle biz burada sürücüler ve araç sahiplerinden menfaatlerini bir zarar geldiğinden dolayı dava açıyoruz.”
Uber Türkiye’den çekildi ifadesinin doğru olmadığını belirten Av. Alparslan Saraç, Uber’in sisteminin aktif olduğunu sadece yasal olarak taksilicik yapan kişiler ile çalıştığını belirtiyor. Uber sürücülerinin kredi kartlarıyla araç aldığını ve başka bir kiralama sistemi olmadığı için bu araçların şu anda çalıştırılamadığını belirten Saraç binlerce aracın fiyatında ciddi bir düşüş yaşandığını dile getiriyor.
şimdi burda suçlu kim uber mi? Çok garip bir ülkeyiz vesselam
“Ülkemizde haksız rekabet uyguladığı gerekçesiyle faaliyetleri engellenen Uber Türkiye’ye erişimin engellendiğini geçtiğimiz günlerde sizlere duyurmuştuk. Uber Türkiye yeniden gündeme gelirken, konu yine bir dava.
Ancak, bu kez davayı Türkiye’deki Uber araç sahipleri ve sürücüleri açıyor. UBER Mağdurları Platformu çatısı altında bir araya gelen yaklaşık 1000 araç sahibi ve sürücüsü mağdur oldukları gerekçesiyle Uber’e dava açacak.
“
Yasal değildi. Şöförler odası, turizmciler odası, hükümet vs herkes uyardı.
Onlar “Koskoca Uber”i nasıl yasaklayacaklar diyip o işe girdiler.
Borç batağına saplananların çoğu yine takside çalışan gariplerdi. O garipler 80.000 tl ye minibüs alıp, 1.5milyon liraya alinip satılan taksileri alt edeceklerini, artık kendilerininde patron olacağını düşündüler.
1.5 milyonluk taksiler yasal evet. vay anasını paraya bak. Ülkede yasa işliyor mu bir de bu konu var…
Para kazanirken iyi, minimum 500k lik arabalari alirken iyi iş batınca kötü mü vay be
suçlusu uber mi acaba
Bence taksicilere açsınlar çoğu çarpıcı zaten kısa mesafeye gitmezler yabancıları kazıklarlar sonrada haksız rekabet ist plaka 3 trilyon