Son olarak geçtiğimiz yılın Ekim ayında yayınlanan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Girişimler Haritası ile birlikte, ülkemizde yapay zeka alanındaki girişimcilerin toplamda 214’ü bulduğu açıklanmıştı. Bugün itibarıyla resmi Twitter hesabı aracılığıyla bir video yayınlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, bu sayının 2022 itibarıyla 226’ya ulaştığını açıkladı.

Yapay zeka sohbet botuna uygulanan şiddet gündem oldu!

Yapay zeka sohbet botuna uygulanan şiddet gündem oldu!

Replika isimli bir yapay zeka sohbet botu erkek şiddeti ile karşı karşıya. Özellikle erkeklerin kullandığı uygulama risk altında.

Start-up sayısı, son 3 ayda yüzde 9.7 arttı

Ülkemizde özellikle görüntü işleme ve makine öğrenmesi üzerine yapay zeka çalışmaları geliştiren girişimcilerin sayısı gittikçe artıyor. Ali Taha Koç‘un paylaştığı videodan da görebileceğimiz üzere 2017 yılında, yapay zeka alanındaki start-up sayısı sadece 27 iken, bu sayı aradan geçen 5 yılın ardından neredeyse 10 katına çıkarak 226’ya ulaştı. Koç’un paylaştığı tweet’e göre, ülkemizdeki girişimci sayısı sadece son 3 ayda yüzde 9.7 artış göstermiş oldu.

Yine paylaşılan videodan gördüğümüz üzere, ülkemizde faaliyet göstermeye başlayan girişimcilerden 64’ü görüntü işleme, 43’ü makine öğrenmesi, 37’si öngörü ve veri analitiği, 20’si chatbot’lar ve diyalogsal YZ, 19’u doğal dil işleme, 9’ar tanesi optimizasyon ve otonom araçlar, 6’sı arama motoru ve arama asistanı üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor.

https://twitter.com/AliTahaKoc/status/1486719166522425346

Son olarak 5’er farklı girişimci ise nesnelerin interneti ve akıllı platformlar üzerine yapay zeka geliştirme faaliyetleri yürütüyorlar. Ülkemizin yapay zeka alanında çalışmalarını sürdüren girişimcileri arasında RNV Analytics, AIX, ACT Dijital, Monopayments, Glosa ve Safetech gibi birçok farklı şirket yer alıyor. Önümüzdeki süreçte yapay zeka alanındaki girişimci şirketlerin artması ve hazırlanmakta olduğumuz yeni çağda, ülkemizin de söz sahibi bir konumda olmasını temenni ediyoruz.

Peki sizler yayınlanan bu rakamlar ve ülkemizin son yıllarda yapay zeka alanında yaptığı atılımlarla ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.